Båtmat

God, billig og enkel båtmat

200 kroner og to bluss i en seilbåt. Med det som utgangspunkt hurtigkoker Erik Røed et nydelig måltid for fire.

Publisert Oppdatert

- Jeg var forundret over at folk kjøpte stadig dyrere og flottere båter, og likevel fortsatte med «Rett i koppen»-måltider. Så jeg tenkte at jeg skulle vise at det går an å lage god båtmat med enkle hjelpemidler og minimal bruk av tid. Vi seiler jo tross alt på et matforråd av fisk og skalldyr, og så gjør man det kjedelig for seg ved å bunkre tørrmat og posesupper.

Erik Røed (43) er forfatter av boken «Båtmat - på to bluss i ferien». En robust og på alle måter fargerik kokebok.

Det var derfor naturlig å henvende seg til Røed når vi ville teste om det var mulig å legge til brygga, rusle opp i nærbutikken, handle for 200 kroner og ut av det lage noe smakelig.

Kravet var at maten måtte lages i båten, at det skulle være enkelt å lage den og at den skulle være fort ferdig.

FORT GJORT: Fiskesuppe med sei og kraft kokt på rekeskall. Et utmerket måltid, ferdig på få minutter.
FORT GJORT: Fiskesuppe med sei og kraft kokt på rekeskall. Et utmerket måltid, ferdig på få minutter. Foto: Egil Nordlien HM foto

Raskt og velsmakende

Vi møter Røed på Kongen Marina i Oslo.

Røed får mye ut av de maksimalt 200 kronene han skal handle for. Han dukker opp med seibiffer, litt krydder og grønt - samt en bærepose med rekeskall.

- Kjæresten min og jeg spiste reker i går, og de er med i budsjettet på 200 kroner. I stedet for å hive rekeskallet til måkene, og få masse måkeskit på båten, koker jeg kraft på dem.

Hovedmåltidet er fiskesuppe med rekeskallkraft og seibiter.

Etter at kraften er kokt, bruker han knapt syv minutter på å ha suppa ferdig. Den smaker nydelig!

Seibiff i pitabrød

Etterpå mekker Røed i hop en slags burger - nærmere bestemt seibiffsnadder i pitabrød.

En type mat du kan spise med en hånd, mens du har den andre parat på rorpinnen eller rattet.

Så kommer desserten. Røed har fått tak i velsmakende belgiske jordbær til 25 kroner korga, og dypper dem i balsamico-olje. Nydelig!

- Ved å blande en del ingredienser reduseres jo også behovet for bluss, forklarer han.

På knapt en halvtime til sammen, ved hjelp av to bluss, og til en kostnad av cirka 200 kroner, har Erik Røed laget middag og dessert, pluss en solid fiskeburger og litt snacks.

Det beste er at det er så enkelt at du kan gjøre det selv.

Les også:

Båt for familien

De beste skjærgårdsjeepene

Illeluktende ost

IMPONERENDE MAT: Vi Menn Båts Geir Svardal (t.v) var begeistret for det Erik Røed hentet frem av god mat i en håndvenning.
IMPONERENDE MAT: Vi Menn Båts Geir Svardal (t.v) var begeistret for det Erik Røed hentet frem av god mat i en håndvenning. Foto: Egil Nordlien HM foto

Seilbåten til Erik Røed er døpt "Fætter Kras". Dette er navnet på en dansk ost som i følge Røed smaker godt, men åpenbart lukter ille.

- Da jeg skrev boken om båtmat seilte jeg langs hele norskekysten og eksperimenterte med matlaging om bord. En gang begynte vi å lure på om det var noen om bord i båten som ikke vasket seg. Det luktet så fælt, flirer Røed.

Årsaken til lukten viste seg å være en Fætter Kras-ost. Den ble forvist fra det gode selskap i 31-foteren, og henvist til lettbåten de hadde på slep. Men bumerket sitt satte osten likevel på Albin Vega-båten, som snart ble omdøpt til Fætter Kras.

"Båtmat - på to bluss i ferien" er ellers en svært så utradisjonell kokebok, som nok rokker ved manges oppfatninger av hva som er akseptabelt og praktisk å mekke i hop av kulinariske gleder i en fritidsbåt.

Blant annet har Røed tatt med en tradisjonell julerett som pinnekjøtt. Mannen har baller! Noe som understrekes av retten sprellende rekesalat. Den involverer strandreker - du vet disse bleke smårekene som piler rundt under brygga, og som ungene gjerne håver inn og hiver uti igjen.

Press saften ut av en lime og rør inn litt honning, eddik og salt. Dypp så rekene ned i marinaden og spis dem - levende!

Vel bekomme.

Les mer om mat på Klikk Mat

LES BOKEN: Erik røed har forfattet boken ""båtmat-på to bluss i ferien"". Noe for deg som er lei av Rett i koppen-opplevelser?
LES BOKEN: Erik røed har forfattet boken ""båtmat-på to bluss i ferien"". Noe for deg som er lei av Rett i koppen-opplevelser? Foto: Egil Nordlien HM Foto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning