Bruktbåt: Askeladden 605 Explorer

Når du skal handle fornuftig bruktbåt

Det er ikke så mye jåleri med Askeladden 605 Explorer. Samtidig er båten en av de mer praktiske og robuste daycruiserne du kan kjøpe som brukt.

ROBUST: Askeladden 605 Explorer er en bruktbåt som tåler mye sjø i forhold til størrelsen.
ROBUST: Askeladden 605 Explorer er en bruktbåt som tåler mye sjø i forhold til størrelsen. Foto: Frederik Finnes
Publisert Oppdatert

Vi testet Askeladden 605 i dens hjemlige trakter på Vestlandet i regn og stiv kuling. Dette skapte bølger som mange båter ville mistrivdes i.

Men det gjaldt ikke for Askeladden 605 Explorer, som raskt viste seg å trives i bølgene. Selv ikke under fullt pådrag eller i krappe svinger fikk vi noen ukontrollerte slag eller negative overraskelser.

Nå er ikke dette primært en båt for de fartsgale, men Askeladden har her laget et skrog som absolutt tåler å bli kjørt hardt, selv i rotete sjø.

På bruktmarkedet finnes det et stort utvalg av brukte Askeladden 605 Explorer. Og vil du heller ha en bowrider, skal du se etter søstermodellen Askeladden 615 BowRider som teknisk sett er lik 605 Explorer.

Les mer:

Bruktbåt for familien: Skibsplast 605

Bruktbåt for de fartsglade: Ibiza 24 Touring

Askeladden er kjent for å ha god kvalitet på produktene, noe som også bør gjenspeile seg i en brukt Askeladden 605 Explorer. En god gjennomgang og prøvetur vil raskt avdekke eventuelle mangler.

LØSNINGER: Om bord i Askeladden 605 Explorer er det lagt vekt på praktiske innretninger i cockpit.
LØSNINGER: Om bord i Askeladden 605 Explorer er det lagt vekt på praktiske innretninger i cockpit. Foto: Frederik Finnes

Praktiske løsninger i cockpit

Askeladden har greid å lage en bra kabinløsning der det er mulig for to personer å tilbringe en natt eller to. Verftet har også funnet plass til en bæredo, som riktignok må trekkes fram når den skal benyttes.

Selvsagt er uteområdet hoveddelen av denne båten, og der har Askeladden fått på plass mange forskjellige løsninger.

Benken på babord har vipperygg, og dermed er det mulig å lage sitteplasser som både er forover- og bakovervendt. Fremre del av sitteputa kan vippes opp slik at også passasjerene får en ståstol-løsning.

Videre er det mulig å lage en solseng som strekker seg helt bak til akterbenken ved å legge i en plate. Bak førerplassen finner vi en konsoll som inneholder en liten vask med trykkvann. Denne kan også benyttes som dusj.

Førerplassen fungerte fint, med passe plass til beina. Stolen har en oppvippbar del som gir mulighet for å lage ståstol. Vår testbåt hadde 150 hk, men mange vil klare seg med 115 hk.

Les mer

Ny bowrider: Test Uttern T62

Slik fikser du vårpussen

De aller fleste brukte Askeladden 605 Explorer finnes med Mercury-motorer. Fra 2009 inngikk imidlertid verftet et samarbeid med Suzuki, så nyere modeller leveres med dette motormerket. Vi synes båten fungerer best med en firetakter, fremfor den mer støyende Mercury Optimax. Båten finnes også i bowriderversjon: Askeladden 615 BowRider.

Bruktbåt: Askeladden 605 Explorer

  • Markedet: Utvalget av brukte Askeladden 605 og 615 er meget bra.
  • Pris: Ca. 230-400 000 kroner
  • Motor: 115-150 hk
  • Årsmodeller: 2003-2010
  • Pluss: Robuste sjøegenskaper, praktisk cockpitinnredning
  • Minus: Støy med Optimax-motor
  • Produsent: www.askeladden.no
MODERNE: Askeladden var tidlig ute med ny dashbord-design.
MODERNE: Askeladden var tidlig ute med ny dashbord-design. Foto: Frederik Finnes

Les mer:

Askeladdens nye familiebåt

Etterfølgeren: Test Askeladden C62

FIRE-TAKT: Med en fire-takter på 115 hk er Askeladden 605 Explorer tilstrekkelig motorisert. Fire-takt gir bedre komfort enn to-takt.
FIRE-TAKT: Med en fire-takter på 115 hk er Askeladden 605 Explorer tilstrekkelig motorisert. Fire-takt gir bedre komfort enn to-takt. Foto: Frederik Finnes

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning