Båtpussen

Nå tar du vårpussen

Vårklargjøring er stikkordet for båtfolket nå som sesongen står for døren.

SJEKK: Sjekk at alt under vannlinjen ser bra ut. Her må du tenke som flypilotene, nemlig å se etter om det åpenbare er på plass.
SJEKK: Sjekk at alt under vannlinjen ser bra ut. Her må du tenke som flypilotene, nemlig å se etter om det åpenbare er på plass. Foto: Terje Haugen
Publisert Oppdatert
SPYL: En rask båtpuss hører med før sesongen starter.
SPYL: En rask båtpuss hører med før sesongen starter. Foto: Haugen, Terje

Om båten din er gammel eller ny er fellesnevneren uansett vårklargjøring. Dette er vanligvis en hyggelig oppgave, men plutselig er godværet her og da gjelder det å få stasen på vannet fortest mulig.

Her er ta vi først 10-punktslista som redder deg ut av tidsklemma.

  1. Ta ut alt løsøre som fendere og tauverk og krimskrams. Ta om bord igjen det som er i orden. Kast ødelagt og erstatt med nytt.
  2. Sjekk at alt under vannlinjen ser bra ut. Her må du tenke som flypilotene, nemlig å se etter om det åpenbare er på plass. Vi snakker om hel propell og tett skrog.
  3. Finn fram lupen og gå over detaljene. Se etter at ror, propell og gjennomføringer ser hele og uskadde ut. Ta vekk groe som måtte sitte igjen.
  4. Har du en litt større båt skifter du alle sinkanodene på skroget. Dere med mindre båt sjekker at utenbordsmotorens anoder også er klar for ny sesong.
  5. For de fleste av oss er turen kommet til påhengeren. Her skifter du olje i gearhuset og legg vannfast fett på akselen før du setter på propellen. Etter dette sjekker du power trim og alle monteringsbolter for åpenbare mangler.
  6. Har du gjort unna utsiden tar du innsiden. Her er det alfa og omega at alle skroggjennomføringer sjekkes. Se etter defekte slangeklemmer og spor av lekkasjer. Mener du det ser bra setter du nå ut skuta.
  7. Flyter båten, kan du gå over til neste fase. Nå bør du vask og poler alle plastflater utenom antisklibeleggene på dekk. Dette fordi blanke overflater takler sjøen best. Teaken trenger du ikke tenke på, den skal ikke behandles.
  8. Nå er turen kommet til det elektriske. Dette er et evig vedlikeholdsprosjekt, men her går over visuelt med en sprayboks på lur for å se etter korrosjon.
  9. Oppstarten er neste punkt. Kontroller kjølevannsstrømmen samt alle pumper. Sjekk lading, temperatur og oljetrykk fra instrumentene.
  10. Sjekk til slutt at du har med deg nok flyteutstyr til alle om bord før du kaster loss.

Vårpussen starter egentlig på høsten

KJEMI: Du trenger tilpassede kjemikalier om du vil ha båten helt ren.
KJEMI: Du trenger tilpassede kjemikalier om du vil ha båten helt ren. Foto: Terje Haugen

Når båten heises på land og en lang vinter er i anmarsj, ligger ikke alltid neste båtsesong høyest på prioriteringslisten.

For de fleste av oss frister det derfor lite å bruke mer tid enn strengt tatt nødvendig på båten etter endt sesong. Mange begrenser seg til en rask avspyling under vannlinjen før presenningen rigges opp, og håper samtidig at motivasjonen atter vil komme sigende med vårsola.

Det er likevel viktig å huske at vårpussen blir betydelig enklere dersom man legger ned noen timer ekstra om høsten. Skitt og groe har en tendens til å sette seg grundig fast på skroget i løpet av vinteren, så dersom man gjør en bedre jobb ved opplag får man en lettere oppgave på våren - både fysisk og mentalt.

Med relativt få grep hindrer du også at både jordslag og mugg vandaliserer interiøret i båten din. Kort fortalt har båten godt av litt stell før den ligger på land over vinteren, noe du også vil merke på lenger sikt.

SE OGSÅ:

Slik tar du båten på hengeren.

Slik får du start på utenbordsmotren etter vinterlagringen.

Slik legger du til.

Jarle Andhøy om båtpussen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning