Småbåttest

Vi har testet 15 småbåter

Denne testsamlingen hjelper deg å velge riktig småbåt.

BREDT UTVALG: Det florerer av småbåter på markedet, så valget kan være vanskelig.
BREDT UTVALG: Det florerer av småbåter på markedet, så valget kan være vanskelig. Foto: Foto: Egil Nordlien HM Foto
Publisert Oppdatert

Utvalget av små, åpne båter er stort. Både når det gjelder typer og materialer. Enkle joller og landstedsbåter selges i stort antall og utgjør fortsatt brorparten av den norske fritidsbåtflåten. Vi samlet 15 småbåter på Hankø Marina og flåten vi trommet sammen ble valgt som representative modeller for det enorme utvalget som finnes. Med andre ord ingen direkte sammenligning, men en presentasjon av ulike båttypers og materialers egenskaper.

Det første man må vurdere er bruksområdet for båten. Rendyrket familiebåt ved hytta, transportbåt eller kanskje en båt som hovedsaklig skal benyttes til sportsfiske? Skal den benyttes i skjærgården eller på en innsjø? Hvor stor lastekapasitet må du ha og hva er fartskravene? To viktige elementer kommer umiddelbart inn i bildet: Har båten mer enn 25 hk motor og er du født etter 1. januar 1980, betyr det at du må ha Båtførerprøven. Ut fra dette satte vi motorstyrken til maksimalt 25 hk på våre testbåter. Altså båter som ikke krever noen form for sertifikat bare du har fylt 16 år.

Det andre man skal passe på er nettopp 16-års-regelen. Skal familiemedlemmer under 16 år bruke båten, betyr det at man ikke kan ha motor med mer enn 9.9 hk. Men pass på: Båten skal heller ikke oppnå høyere toppfart enn 10 knop.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning