La vinterdekkene sitte

På mandag skal du ta av piggdekkene og sette på sommerdekk. Nå advarer ekspertene.

Publisert Oppdatert
Mandag 8. april er fristen for å legge om fra piggdekk til sommerdekk i Sør- og Midt-Norge, det er en frist du ikke bør overholde.

- Temperaturene fremover viser nattefrost i sør. Det betyr at vann fryser i veibanen og at veiene kan bli rene trafikkfeller. Selv om temperaturmåleren i bilen din viser varmegrader ute kan det være speilblankt i skyggeområder. Derfor må folk vente med å legge om til sommerdekk, sier Jan Ivar Engebretsen som er kommunikasjonsrådgiver i NAF.

- Vil ikke bøtelegge

For selv om fristen er på mandag sier veitrafikkloven at man skal sko seg etter forholdende. Derfor kan du trygt la vinterdekkene sitte på bilen til våren har kommet for alvor.

- Utrykningspolitiet sier selv at de bruker skjønn, og at de ikke kommer til å bøtelegge bilister som kjører med piggdekk slik situasjonen er nå, hevder Engebretsen.

Påsken bestemmer

Det er påsken som styrer når man skal legge om til sommerdekk. Hovedregelen er at man skal ta av piggdekkene første mandag etter påske. Men en tidlig påske og en kald mars måned, gjør at det fortsatt er vinterlige kjøreforhold på flere steder i landet.

- Vår oppfordring er å vente med å pigge av nå, og heller vente til våren er her med varmegrader døgnet rundt og når snøsmeltingen har gjort seg ferdig, sier Engebretsen.

Ikke bruk opp de piggfrie dekkene

Mange bilister velger å "bruke opp" de piggfrie vinterdekkene utover sommeren. Det er ingen god ide.

- Vinterdekk er utviklet for vinterføre og har gummiblandinger og mønstre som er tilpasset lavere temperaturer og helt andre kjøreforhold enn sommerdekk. De piggfrie vinterdekkene har dårligere drenering enn sommerdekkene og vannplaner ved vesentlig lavere hastigheter enn sommerdekk. Enkelte piggfrie vinterdekk vannplaner allerede ved 50 km/t, mens de dårligste sommerdekkene vannplaner ved ca 80 km/t i 6 mm vanndybde. Samtidig har de mykere stamme og mykere gummi, noe som gir vesentlig dårligere retningsstabilitet og svingstabilitet enn sommerdekk - men det viktigste er at de piggfrie vinterdekkene har vesentlig dårligere bremseegenskaper på våt vei enn sommerdekk.  Hvis en bil med sommerdekk og en bil med piggfrie vinterdekk begynner å bremse samtidig fra 80 km/t vil bilen med de piggfrie vinterdekkene fortsatt ha ca 40 km/t når bilen med sommerdekkene har stoppet. På sommerføre er det bare sommerdekk som duger, sier Kjell Magne Aalbergsjø som er en av Norges aller fremste eksperter på dekk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning