Kroken på døra for Holden

GM skal slutte å produsere biler i Australia i 2017. Dermed legges Holden ned.

Publisert Oppdatert
Det australske merket forsvinner i 2017, og dermed avslutter GM den australske bilbyggerhistorien. Den strekker seg tilbake til 1948.

Det er ikke bare GM som gir seg, for Ford legger ned sin produksjon i Australia i 2016, og Toyota vil trolig også trekke seg, fordi underleverandørene vil gå konkurs når GM og Ford trekker seg ut.

Holden ble grunnlagt i 1856, men da dreide det seg om produksjon av hestesaler og annet utstyr. I 1908 begynte de å lage bilprodukter, og senere ble det karosseriproduksjon. Etter Annen verdenskrig startet GM bilproduksjon i Port Melbourne. På 50-tallet hadde Holden stor suksess, og skulle komme til å dominere bilsalget i Australia i flere tiår.

Ifølge GM er det en ugunstig valutakurs, høye produksjonskostnader og et altfor lite hjemmemarked (ca. 1,1 million biler i året) som ligger til grunn for beslutningen om å legge ned Holdens produksjon. Holden skal fortsette som merke, men ingen biler skal produseres i Australia.

De direkte konsekvensene er at de 2900 ansatte mister jobben, og med leverandører inkludert kan opp mot 50 000 personer miste jobben i Australia.

Hvis også Toyota bestemmer seg for å legge ned i Australia, betyr det slutten på en bilindustri som har vart i nesten et århundre.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning