Den nye herremoten

Vil Ola Nordmann snart gå i kjole?

Dette mener gutta om høstens herremote som består av både skjørt og kjoler.

MENN I KJOLE: Designer J.W. Anderson overrasket med denne kolleksjonen for et par dager siden.
MENN I KJOLE: Designer J.W. Anderson overrasket med denne kolleksjonen for et par dager siden. Foto: FOTO: All Over Press
Publisert Oppdatert
PANELET: Vi spurte en stylist (Storm Pedersen), en representant for Mannegruppa Ottar (Geir Schau) og en helt vanlig mann (Einar Tørnquist) om hva de mener om den nye moten for menn.
PANELET: Vi spurte en stylist (Storm Pedersen), en representant for Mannegruppa Ottar (Geir Schau) og en helt vanlig mann (Einar Tørnquist) om hva de mener om den nye moten for menn. Foto: FOTO: Stella Pictures og privat
Jeg synes denne trenden må være midt i blinken for de som ikke lever på planeten Jorda, og som overhodet ikke er interesserte i å delta i menneskeheten

Luksusdesigner J.W.Anderson har fått mye omtale den siste tiden i forbindelse med herrekolleksjonen han viste forrige uke. Da var det nemlig alt annet enn maskuline plagg som spaserte nedover catwalken.

Minikjoler, tubetopper og knehøye skinnstøvler med rysjekanter var bare noe av det designeren mener alle menn bør ha i klesskapet til høsten.

Nå lurer vi på om den überfeminine trenden kan bli en hit for selveste Ola Nordmann. Vi tok en prat med gutta selv!

- Hva skjedde med mannen?

Det er ikke første gang den irske designeren trekker inn kvinnelige elementer i sine herrekolleksjoner. Men denne gangen har han visket helt ut skillet mellom det feminine og det maskuline.

- Det gir en deilig motvekt til det allerede etablerte synet på herremote, sier stylist Storm Pedersen.

Programleder i talkshowet «Tørnquist Show», Einar Tørnquist snakker ikke like varmt om det han ser.

- Jeg synes denne trenden må være midt i blinken for de som ikke lever på planeten Jorda, og som overhodet ikke er interesserte i å delta i menneskeheten, sier Tørnquist.

Han får støtte fra komiker og programleder Geir Schau.

- Hva skjedde med mannen? Ja,ja, da blir det flere damer på oss som velger tradisjonelt, sier Schau, som tidligere denne uken hadde premiere på studioshowet «Mannegruppa Ottar» - med ett eneste buskap; Å la menn være menn.

- Det finnes noe midt mellom en sliten grilldress og dette her, forsikrer Schau.

Pedersen poengterer derimot at moten reflekterer samtiden, og at det er noe den i aller høyeste grad gjør her.

- Vi er på et veldig komplekst stadium der vi tar maskuliniteten i mange retninger. Det vi lære oss, er å faktisk tolerere og sette pris på at noen klarer å være nyskapende, sier Pedersen.

Det skal mye til

MARC JACOBS: En av verdens mest hyllede designere, Marc Jacobs, er ofte å se i kjole.
MARC JACOBS: En av verdens mest hyllede designere, Marc Jacobs, er ofte å se i kjole. Foto: FOTO: Stella Pictures

Også motehus som Alexander McQueen og Sibling hadde tatt med seg feminine vibber inn i sine herrekolleksjoner under høstens visninger. Men det i langt mildere grad enn J.W.Anderson.

- Jeg tenker at dette aldri kommer til å få fotfeste, men man vet jo ikke. Crocs, haremsbukser og skjorter med v-hals (til menn!) går jo også som varmt hvetebrød, sier Tørnquist.

Pedersen kan imidlertid berolige alle som frykter at dette blir den nye, store trenden her til lands.

- Slapp helt av! Du er nordmann, så det skal nok uansett mye til for å overbevise deg om noe nytt i det hele tatt, sier Pedersen.

Han mener likevel det kan finnes et marked for en slik type mote.

- Selvsagt gjør det det! Vi er alle forskjellig, og nåde den som presser alle inn i samme sko. Det fins nok av Canada-gjess og Uggs her i landet, sier Pedersen.

Sett det før

Det er langt fra første gang vi ser mannlige aktører i moteverdenen fronte de kvinnelige plaggene. I 2012 møtte designer Marc Jacobs opp på Paris Fashion Week iført en rosa t-skjorte-kjole. Under Met-gallaen samme året dukket han opp i en svart, gjennomsiktig kjolekreasjon.

Stilikonet Lenny Kravitz har også, ved flere anledninger, vist seg i både kjole og knehøye støvletter.

- Til alle de som klarer å «pull it off», sier jeg bare vær så god, bruk i vei! Men jeg forventer absolutt ikke at Ola Nordmann skal begynne å trave rundt i skjørt. Det klarer han bare ikke, og det stiller veldig mange krav til en veldreid kropp og maskulinitet for at dette skal bli kult, sier Pedersen.

Vil ikke date i gallakjole

DEN NYE HERREMOTEN: Britiske Vogue kalte J.W. Andersens nyeste kolleksjon for interessant, fengende og smart. Fra venstre: Fra Alexander McQueen, i midten og til høyre: fra J. W. Andersen.
DEN NYE HERREMOTEN: Britiske Vogue kalte J.W. Andersens nyeste kolleksjon for interessant, fengende og smart. Fra venstre: Fra Alexander McQueen, i midten og til høyre: fra J. W. Andersen. Foto: FOTO: All Over Press og Getty Images

Tørnquist mener sannsynligheten for at kjoletrenden skal bli en hit blant nordmenn, er nokså liten.

- Alle som kjenner én eller flere norske menn forstår at dette ikke er teoretisk mulig. Hadde kjæresten min foreslått at jeg skulle gå i noe sånt, hadde jeg sagt nei! «Nei, takk. Det vil jeg ikke, og nå er jeg veldig usikker på om du kjenner meg i det hele tatt» sier Tørnquist.

Schau sier seg enig i det.

- Nå er jeg ganske singel for tiden, men tipper jeg ikke kommer til å date neste dame i gallakjole. På meg altså, sier Schau.

Det spørs altså om dette er noe vi kommer til å se på den gjengse nordmann i nærmeste fremtid. Flere feminine herretrender har kommet og gått uten at Ola har hoppet helt på. Enda.

Hva mener du?

Det er ikke bare delte meninger blant de utspurte mennene. Den feminine høstkolleksjon har også fått delt omtalte i media den siste tiden.

Britiske Vogue kaller J.W Andersons kolleksjon for interessant, fengende og smart. Og motenettstedet Refinery29 mener kolleksjonen er fantastisk - men at det er synd den er tiltenkt gutta.

Vil vil gjerne høre din mening. Hva synes du om den nye kjolemoten for menn?

Les også:

Dette legger kvinner merke til hos andre kvinner

Følg Klikk Mote på Facebook

Mannemote: Vinterens fineste ytterjakker

Slik får du frisøren til å gjøre som du egentlig vil

Her er sesongens fineste ankelstøvletter

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning