Skjorten bak frem

Er du klar for dette?

Skjortetrenden it-jentene elsker.

SKJORTEN BAK FREM: - Motebransjen er alltid på jakt etter nye og kreative løsninger på å style forskjellige plagg, og dette er nok et utfall av dette, sier stylist Line Langmo om den nye skjortetrenden.
SKJORTEN BAK FREM: - Motebransjen er alltid på jakt etter nye og kreative løsninger på å style forskjellige plagg, og dette er nok et utfall av dette, sier stylist Line Langmo om den nye skjortetrenden. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert
ANTREKKET SETT FORAN: Jessie Bush, dama bak mote-, reise- og livsstilsiden wethepeoplestyle.com, knipset under London Fashion Week SS16.
ANTREKKET SETT FORAN: Jessie Bush, dama bak mote-, reise- og livsstilsiden wethepeoplestyle.com, knipset under London Fashion Week SS16. Foto: FOTO: Getty Images

I motebransjen dukker det stadig opp nye varianter og måter å kle seg på, og senest ute er å gå med skjorten bak frem.

- Dette er ikke først og fremst en catwalk-trend, selv om mange kanskje kjenner igjen estetikken fra blant andre Maison Martin Margiela, sier Ida Elise Eide Einarsdóttir, moteblogger og redaktør for Vixen.no.

- Trenden med skjorten bak frem oppsto først og fremst som et streetstyle-fenomen allerede i fjor, men det var først under moteukene for SS16 tidligere i høst at trenden for alvor ble snappet opp, og senere blitt omfavnet av motebloggere, fashionistas og it-girls, sier hun.

Motsatt av hvordan trender tradisjonelt oppstår

Einarsdóttir legger til at det er spennende med slike trender som først skapes på gaten for så å bli tatt opp av motehusene og designerne.

- Altså helt motsatt av hvordan slike trender tradisjonelt har utviklet seg, nemlig først på catwalken og så dryppe nedover.

Stylist Line Langmo nevner at både Vivienne Westwood og Rick Owens har vært kreative med sine skjortedesign, med både skjeve knapper, assymetriske snitt og forskjellige kraver.

- Hvor trenden først oppstod vet jeg ikke hundre prosent, men jeg husker at mamma brukte skjortene sine bak frem allerede på 80-tallet.

- Motebransjen er alltid på jakt etter nye og kreative løsninger på å style forskjellige plagg, og dette er nok et utfall av dette, sier hun.

Einarsdóttir legger til at trenden kanskje kan ses som en del av motebildet generelt hvor tradisjonelle plagg bæres og brukes på nye måter.

- Som for eksempel trenden med å la jakken henge på skuldrene – en slags utnyttelse av plaggene til det fulle.

Cathrine Røsseland, moteviter og foreleser i blant annet trender og trendforecasting ved SoFI, mener skjorten bak frem handler om at vi igjen har lyst til å leke med moten.

- Vi vil bruke den til å uttrykke vår egen personlighet. Skjorten bak frem har jeg ikke sett på en catwalk denne sesongen, men den dukket opp for en stund siden på noen it-jenter. Denne sesongen så vi den også på flere streetstyle-bilder, sier hun og legger til:

- Det synes jeg er svært positivt, og det viser at streetstyle fremdeles kan være et relevant sted å finne nye og inspirerende konsepter.

Stylingtips

For å få til den perfekte skjorten bak frem-looken, bør du gå for en litt oversized skjorte, eller en som er et par størrelser større enn om du skulle hatt den rett vei.

- Kroppsnære plagg med mye konstruksjon er som regel vanskelige å få til å sitte pent feil vei. Men om man velger en større størrelse og snur den feil vei, har man mer å gå på, sier Røsseland.

- Da får man et plagg med en variant av båthalsen foran, og mulighet for en dyp utringing på ryggen.

Einarsdóttir tipser om at du gjerne kan la skjorten henge løst over sesongens jeans for en androgyn look, eller å skape et mer feminint uttrykk ved å bruke skjorten til en jeans eller et skjørt med høyt liv.

- Tuck inn skjorten for å markere midjen, og knepp gjerne opp enten bare de øverste knappene eller alle nedover – og knyt skjorten nederst i ryggen for å vise litt hud. Da kan det også være fint å bruke smykkene bak frem.

- Hold ellers tilbehøret til et minimum – den omvendte skjorten er statement nok i seg selv, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BUSINESS IN THE FRONT, PARTY IN THE BACK: Moteblogger Kristina Bazan har også lagt sin elsk på skjorten bak frem-trenden.
BUSINESS IN THE FRONT, PARTY IN THE BACK: Moteblogger Kristina Bazan har også lagt sin elsk på skjorten bak frem-trenden. Foto: FOTO: Getty Images

Trenden i Norge

Kommer trenden til å slå an i Norge?

- Trenden har allerede kommet til mote-Norge, og flere motebloggere, fashionistas og it-girls har allerede omfavnet trenden, sier Einarsdóttir.

Om den kommer til å slå an hos mannen og kvinnen i gata er redaktøren litt mer usikker på.

- Mange vil nok oppleve det som unaturlig å ta skjorten på feil vei, men det kan faktisk være skikkelig kult, og en fin måte å gi basisgarderoben er liten vri og ikke minst utnytte plaggene til det fulle, sier hun.

Langmo er enig.

- Mannen i gaten synes nok dette heller er en rar en kul trend, men at folk i motebransjen kaster seg på trenden det er det ingen tvil om. Vi har allerede sett trenden i flere editorials.

Flere bak frem-plagg

Det er ikke bare skjorten du kan snu. Hva med en genser, kjoler eller smykker?

- Jeg bruker ofte mine gensere med dyp V-skjæring bak frem. Noen ganger ønsker man å være litt mer tildekket foran, og jeg synes bar rygg ofte er veldig sexy – men på en påkledd måte, sier stylist Langmo.

Einarsdóttir tipser deg om å la deg inspirere av streetstyle-bilder fra fashion weeks, moteblogger, magasiner og sosiale medier som Instagram og Pinterest.

- Flere norske motebloggere, blant dem Nathalie Helgerud, Silje Pedersen og Line Langmo har allerede kastet seg på trenden, og har gode stylingtips for hvordan å bruke både skjorten og andre plagg på nye måter.

For et par år siden var trenden å bruke kjolen bak frem, og redaktøren mener du ikke skal se bort i fra at denne trenden får et comeback i kjølvannet av skjortetrenden.

- Det samme gjelder 90-tallstrenden med å bruke jeansen bak frem, først gjort populært av hip-hop-gruppen Kris Kross.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

BAK FREM: Du kan også eksperimentere med å bruke smykker og plagg bak frem. Her har Anne Hathaway brukt latt smykke sitt skinne på ryggen, mens Selena Gomez har brukt en crop top fra Balmain bak frem.
BAK FREM: Du kan også eksperimentere med å bruke smykker og plagg bak frem. Her har Anne Hathaway brukt latt smykke sitt skinne på ryggen, mens Selena Gomez har brukt en crop top fra Balmain bak frem. Foto: FOTO: Getty Images

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning