Regler for bunad

Nei, dette er ikke greit

Bunadsreglene du bør kunne.

UNNGÅ DETTE: - Dersom du er nødt til å bruke andre sko enn bunadsko, burde du gå for noen som er diskré, og helst så lave som mulig, sier Hege-Therese Nilsen, husflidskonsulent i Hordaland og leder for Fagutvalget for bunad og folkedrakt i Norges Husflidslag.
UNNGÅ DETTE: - Dersom du er nødt til å bruke andre sko enn bunadsko, burde du gå for noen som er diskré, og helst så lave som mulig, sier Hege-Therese Nilsen, husflidskonsulent i Hordaland og leder for Fagutvalget for bunad og folkedrakt i Norges Husflidslag. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
Publisert Oppdatert

Det nærmer seg 17. mai, noe som for mange betyr at bunaden skal på.

Men hva kan man bruke av tilbehør som ikke er bunadsrelatert, og hva er innafor?

Kan du egentlig bruke andre sko enn bunadssko? Og hvis det regner, kan du bruke regnjakke og den rosa paraplyen din?

Under kan du lese hva ekspertene mener om "vanlig" tilbehør i kombinasjon med bunad, og dermed forberede deg på den store dagen.

Smykker og tilbehør

La bunaden skinne alene.

Kanskje er det fristende å bruke øredobber, ringer, klokker og smykker - som du også bruker til vanlig, også på 17. mai? Det bør du helst unngå.

- Jeg syns du kan droppe klokken denne dagen. Det med hensyn til bunaden og det estetiske. Den kan også ødelegge broderiet på bunden ved å henge seg fast, påpeker Hege-Therese Nilsen, husflidskonsulent i Hordaland og leder for Fagutvalget for bunad og folkedrakt i Norges Husflidslag.

Stylist og moteekspert Marianne Jemtegård stemmer i.

- Bunaden er et smykke i seg selv, med søljer og broderier. La heller de hverdagslige smykkene få hvile i smykkeskrinet.

Ifølge Jemtegård vil andre smykker ta fokuset vekk fra bunaden. Hun råder deg heller til å gå for en renere stil, da bunaden er et tradisjonsplass.

- Bunaden er et tradisjonsplagg. Å gå med en stor plastikklokke eller et vanlig hverdagskjede passer ikke på en slik dag. Velg i så fall enkle smykker, understreker hun.

Ellers finnes det øredobber inspirert av gamle smykker som hører til bunaden.

Strømper

Sjekk reglene for din bunad.

Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
SØLJER ER NOK: La de hverdagslige smykkene ligge hjemme på 17. mai.
SØLJER ER NOK: La de hverdagslige smykkene ligge hjemme på 17. mai. Foto: FOTO: Guro Heiret

Alle bunader har forskjellige regler for hvilke farger du skal ha på strømpene. Derfor kan det være lurt å sjekke hva som gjelder for akkurat din bunad.

- Før ville det vært «fy-fy» å bruke andre strømper enn det som hørte til bunaden, men bruker du svarte strømper synes jeg det er ok, sier Hege-Therese Nilsen, husflidskonsulent i Hordaland og leder for Fagutvalget for bunad og folkedrakt i Norges Husflidslag, og legger til:

- Men unngå hudfarga nylonstrømper.

Stylist og moteekspert Marianne Jemtegård er enig, og synes i utgangspunktet at bunaden ikke er komplett uten sko og strømper, da det er en del av antrekket.

- Skulle du likevel ikke ha strømper eller er sterk motstander av dette, er det lov å bytte dem ut med et par sorte strømper, sier hun.

Sko

Nei, høye pumps er ikke greit til bunad.

Har du bunad, er sjansen stor for at du også eier et par bunadsko. Men er det lov å bruke andre sko til?

FEIL FARGE: Sjekk opp hva slags farge strømpebukser du skal bruke til din bunad. Her er det brukt sorte strømper til Ørskogbunad, som er feil. De skal være røde om man ikke er gift, og mørkeblå om man er gift.
FEIL FARGE: Sjekk opp hva slags farge strømpebukser du skal bruke til din bunad. Her er det brukt sorte strømper til Ørskogbunad, som er feil. De skal være røde om man ikke er gift, og mørkeblå om man er gift. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
NEI, NEI OG ATTER NEI: Sikkert fristende å ty til, men hudfargede strømpebukser bør du styre unna, skal vi tro ekspertene.
NEI, NEI OG ATTER NEI: Sikkert fristende å ty til, men hudfargede strømpebukser bør du styre unna, skal vi tro ekspertene. Foto: FOTO: Stella Pictures
NEI, NEI OG ATTER NEI: Sikkert fristende å ty til, men hudfargede strømpebukser bør du styre unna, skal vi tro ekspertene.
NEI, NEI OG ATTER NEI: Sikkert fristende å ty til, men hudfargede strømpebukser bør du styre unna, skal vi tro ekspertene. Foto: FOTO: Getty Images

- Dersom du er nødt til å bruke andre sko enn bunadsko, burde du gå for noen som er diskré, og helst så lave som mulig. Den kan gjerne ha god og bred hæl også, sier Hege-Therese Nilsen, husflidskonsulent i Hordaland og leder for Fagutvalget for bunad og folkedrakt i Norges Husflidslag.

- Du skal gå mye, så det er viktig at skoene er behagelige å gå med, legger hun til.

Det er stylist og moteekspert Marianne Jemtegård enig i.

- En lakksko med høy hæl vil se merkelig ut til bunad. Gode sko har ekstremt mye å si.

Hun råder deg heller til å gå for lave pumps, eller en ankelstøvlett med litt hæl og snøring.

- Men det beste og peneste er selvfølgelig bunadsko, understreker hun.

Yttertøy

Gå for nøytrale plagg.

Det er ikke alltid det er fint vær på 17. mai, dessverre. Men hva er innafor av yttertøy til bunad?

- Regnponcho må man absolutt få lov å bruke synes jeg, sier stylist og moteekspert Marianne Jemtegård.

FEIL SKO: Det er en grunn til at det finnes bunadsko, og pumps skal ikke kombineres med bunad!
FEIL SKO: Det er en grunn til at det finnes bunadsko, og pumps skal ikke kombineres med bunad! Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
HOLD DEG TIL BUNADSKO: Dersom du er nødt til å bruke andre sko enn bunadsko, burde du gå for noen som er diskré, råder ekspertene.
HOLD DEG TIL BUNADSKO: Dersom du er nødt til å bruke andre sko enn bunadsko, burde du gå for noen som er diskré, råder ekspertene. Foto: FOTO: Guro Heiret

Den er enkel og tar svært liten plass i veska.

Hun råder deg til å gå for nøytrale plagg som ikke slår i hjel bunaden. Det kan også være lurt å bruke ull under bunadskjorten, dersom det er kaldt i lufta.

Skal vi tro Hege-Therese Nilsen, husflidskonsulent i Hordaland og leder for Fagutvalget for bunad og folkedrakt i Norges Husflidslag, er også nøytrale skjerf eller sjal et godt alternativ til ytterjakka.

Hår

Velg en frisyre som holder gjennom hele dagen.

Vi har tidligere vist hvordan du kan lage kule frisyrer til 17. mai. Men hva med å ha håret løst? Finnes det egentlig regler for hvordan man bør ha håret til bunad?

- Tidligere hadde man strengere regler for hvordan håret skulle være. Da skulle det gjerne være gjemt i skautet, eller satt opp ved hjelp av hårbånd, forklarer Hege-Therese Nilsen, husflidskonsulent i Hordaland og leder for Fagutvalget for bunad og folkedrakt i Norges Husflidslag.

Tidene har imidlertid forandret seg, og det er flere som velger å la hodeplagget være hjemme.

YTTERJAKKE: Dropp de store ytterjakkene på 17. mai. Gå heller for en cape, eller et enkelt sjal.
YTTERJAKKE: Dropp de store ytterjakkene på 17. mai. Gå heller for en cape, eller et enkelt sjal. Foto: FOTO: Guro Heiret
YTTERJAKKE: Dropp de store ytterjakkene på 17. mai. Gå heller for en cape, eller et enkelt sjal.
YTTERJAKKE: Dropp de store ytterjakkene på 17. mai. Gå heller for en cape, eller et enkelt sjal. Foto: FOTO: Guro Heiret

Selv syns Nilsen det ser penest ut med hodeplagg eller hårpynt, men innrømmer at fletter også er et fint alternativ.

- Mye hår kan ta for mye fokus. Sett heller opp håret, gjerne i en fin flette. Bunadsølv- og klemmer til håret har også kommet de siste året, tipser hun.

Stylist og moteekspert Marianne Jemtegård stemmer i.

- Fletter er den store trendfrisyren denne våren, og er kjempefint til bunad. Det er også en fin måte å holde frisyren i tipp topp stand fra morgen til kveld.

Veske, solbriller og paraply

Dropp den store skulderveska.

- Noen bunader har veske som hører til bunaden, og de som ikke har veske har ofte lomme under forkleet. Der kan du putte det mest nødvendige, som telefon og kamera, forteller Hege-Therese Nilsen, husflidskonsulent i Hordaland og leder for Fagutvalget for bunad og folkedrakt i Norges Husflidslag.

Dersom du ikke har dette, råder hun deg til å droppe de store veskene, og heller gå for en mer diskré veske eller pung. 

Stylist og moteekspert Marianne Jemtegård er enig.

- Veske er en nødvendighet for mange. Velg derfor en enkel skulderveske, og sett den heller fra deg når du tar bilder.

HÅRFRISYRE: - Mye hår kan ta for mye fokus. Sett heller opp håret, gjerne i en fin flette. Bunadsølv- og klemmer til håret har også kommet de siste året, er rådet fra Hege-Therese Nilsen, faglig ansvarlig for Husfliden Bergen.
HÅRFRISYRE: - Mye hår kan ta for mye fokus. Sett heller opp håret, gjerne i en fin flette. Bunadsølv- og klemmer til håret har også kommet de siste året, er rådet fra Hege-Therese Nilsen, faglig ansvarlig for Husfliden Bergen. Foto: FOTO: Dina Lovise Viken Sivertsen

Velg gjerne en veske som matcher bunaden. Har du en himmelblå bunad kan du for eksempel gå for en litt lysere veske.

- Solbriller er selvfølgelig også lov til å ha, påpeker Jemtegård.

- Gå for en klassisk modell. Gjerne sorte og slanke. Pilotbriller fungerer også, men la de mest crazy innfatningene og divamodellene ligge hjemme.

Gå for nøytral paraply

Men hva hvis det regner? Er det egentlig lov med paraply til bunad?

- Det er lov å bruke paraply til bunaden, men hold det nøytralt, råder Nilsen.

Og husk; det finnes det også bunadsinspirerte paraplyer.

DROPP DENNE: Store vesker hører ikke hjemme til bunad på 17. mai!
DROPP DENNE: Store vesker hører ikke hjemme til bunad på 17. mai! Foto: FOTO: Guro Heiret

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning