Krympede klær

Nei, det er ikke fordi du har lagt på deg at klærne virker mindre

Har T-skjorten din krympet? Ikke noe problem!

FØR OG ETTER: Før behandlingen var T-skjorten kortere og bredere, etter er den blitt over 5 centimeter lengre og merkbart smalere.
FØR OG ETTER: Før behandlingen var T-skjorten kortere og bredere, etter er den blitt over 5 centimeter lengre og merkbart smalere. Foto: FOTO: Silje Julie Golf
Publisert Oppdatert

Hvor mange ganger har du ikke tatt på deg en t-skjorte etter vask og reagert på at den er litt kort?

Noe som er merkelig, for du kunne sverge på at den var lengre da du kjøpte den.

I enhver jentes klesskuff (og gutters, for den saks skyld) ligger det garantert dusinvis av topper som av en eller annen grunn er blitt kortere etter et par runder i vaskemaskinen.

Og, nei, det er ikke fordi du har lagt på deg at klærne virker mindre.

Det er en helt annen logisk forklaring på saken!

Blir strukket under produksjon

Helt enkelt forklart: Stoffet blir strukket under produksjon, og når det vaskes trekker det seg sammen igjen.

- Grunnen til at plagg krymper er at fiberhårene trekker seg sammen på grunn av temperatur og/eller for sterk mekanisk bearbeiding, sier Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice og ekspert på alt som har med rengjøring å gjøre.

Fysiker Anja Røyne ved Fysisk Institutt på Universitetet i Oslo, og blogger bak hverdagsfysikk-bloggen Anjafysikk.wordpress.com, forklarer litt nærmere:

- Når man spinner garn for å lage klær, blir fibrene strukket ut så de blir litt lengre og rettere enn de opprinnelig var. Når man så vasker klærne i varmt vann, vil varmen og bevegelsen gi de lange molekylene i fibrene muligheten til å bøye seg tilbake igjen, forklarer hun.

- Alle fibrene trekker seg litt sammen i det varme vannet, og derfor blir trådene kortere og plagget mindre, legger fysikeren til.

Ifølge tekstilforsker Kirsi Laitala ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), kan tekstiler endre dimensjon på flere ulike måter i vask. Ikke bare kan man oppleve at plagget blir kortere, men det kan også bli videre.

- Det har sammenheng med type fiber, stoffets konstruksjon og etterbehandlingen som stoffet eller plagget har fått i produksjon, sier Laitala.

Noen fibre er mer utsatt for å krympe enn andre. For eksempel vil ull lett krympe fordi det kan filte i vask. Dette skjer fordi skjellagene som dekker fibrene hekter seg sammen på grunn av den mekaniske bearbeidingen som skjer når ull er vått.

Fibrene beveger seg, og ullplagget blir kortere, smalere og tykkere.

- Noen andre fibertyper, sånn som bomull og viskose, har ulike former for krymping der selve fibrene blir kortere. De sveller i vann og trekker seg sammen når de tørker igjen, forteller forskeren.

BLØTLEGG: Legg plagget i lunkent vann hvor du har blandet inn en kork babysjampo. Klem deretter inn vannet i produktet.
BLØTLEGG: Legg plagget i lunkent vann hvor du har blandet inn en kork babysjampo. Klem deretter inn vannet i produktet. Foto: FOTO: Silje Julie Golf

Plagget har krympet - hva nå?

Greit nok! Nå vet i i hvert fall hvorfor plaggene plutselig blir kortere.

Men hva gjør vi når toppen plutselig har krøpet over bukselinningen?

Det finnes heldigvis råd, i hvert fall hvis vi skal tro den amerikanske bloggen One Good Thing by Jillee. Her tipses det nemlig om at du kan bruke lunkent vann og babysjampo for å redde de krympede klærne.

Fysikeren har tro på tipset.

- Om du varmer opp plagget i vann, så har du igjen gjort det mulig å forme fibrene litt. Så om du strekker plagget når det er varm og vått, og deretter la det kjøle seg ned, kan du – om du er heldig – få plagget tilbake i sin gamle fasong.

Hun er derimot litt usikker på hva poenget med babysjampoen er.

- Det kan muligens være at det reduserer friksjonen mellom fibrene så de ikke henger så godt fast i hverandre. Det vil gjøre det enklere å strekke trådene, skulle jeg tro, sier Røyne.

Laitala på sin side er mer skeptisk til bruken av babysjampo, fordi hun mener denne typen strekking handler mer om at stoffets struktur har krympet.

- Jeg ser ikke helt hensikten med å bruke noen spesielle midler når man gjør det, men SIFO har heller ikke gjort forsøk der slike forhold er testet, understreker hun.

Skaar forteller at det er et gammelt kjerringråd som sier at du kan blande litt hårbalsam i lunkent vann og legge plagget oppi, for deretter å strekke det forsiktig.

- Dette tipset gjelder kun ull, så vidt jeg vet, og kun ved minimal krymping – ikke hvis plagget er mange størrelser mindre.

KLEM UT VANNET: Når plagget har ligget i vannet litt, tar du det ut og klemmer ut så mye vann som mulig. Husk at du ikke skal skylle ut babysjampoen.
KLEM UT VANNET: Når plagget har ligget i vannet litt, tar du det ut og klemmer ut så mye vann som mulig. Husk at du ikke skal skylle ut babysjampoen. Foto: FOTO: Silje Julie Golf

Vi testet:

På den amerikanske bloggen vises det før- og etter-bilder av en bukse som har krympet flere centimeter etter en runde i tørketrommelen, og som så har fått tilbake sin opprinnelige lengde etter å ha ligget i lunkent vann og babysjampo.

Slik går du frem:

1. Fyll vasken med lunkent vann og bland inn litt babysjampo i vannet.

2. Legg plagget i vannet og klem forsiktig blandingen inn i plagget. Ifølge bloggen skal dette løsne opp fibrene i plagget.

3. Fjern plagget fra vannet og klem det forsiktig ut. Babysjampoen skal ikke skylles ut!

4. Legg plagget flatt på et tørt håndkle som du ruller sammen. Dette skal få vekk overflødig vann slik at plagget blir fuktig og ikke vått.

5. Legg deretter plagget flatt på et nytt, tørt håndkle og strekk forsiktig. Gjør dette til plagget har fått tilbake sin originale lengde.

6. La plagget lufttørke på håndkleet.

Det virker nesten for godt til å være sant! Dette må selvfølgelig vi også teste på plagg vi vet har krympet i vask!

Vi fulgte «oppskriften» til punkt og prikke på en T-skjorte som var blitt merkbart kortere etter vask, og vet dere hva? Det funket!

Før behandlingen var T-skjorten 58,5 centimeter lang, mens etter at den ble strukket ble den hele 5,5 centimeter lengre.

Det tok riktignok litt tid å strekke den – vi måtte jobbe litt for å oppnå ønsket resultat.

Etter cirka 20 minutter hadde vi fått strukket plagget til 64 centimeter, men det er vel verdt tiden!

Et godt tips er å gå over hele T-skjorten og strekke plagget seksjon for seksjon flere ganger. Hold også gjerne spennet i noen sekunder før du slipper opp, det merket i hvert fall vi hadde effekt.

Dette er absolutt noe vi kommer til å gjøre igjen på flere plagg som har krympet i vask.

Og du, vi anbefaler deg også å gjøre dette på yndlingsplagg som er blitt kortere!

FØR OG ETTER: Før behandlingen var T-skjorten 58,5 centimeter lang, etter at plagget ble strukket er det blitt 64 centimeter langt.
FØR OG ETTER: Før behandlingen var T-skjorten 58,5 centimeter lang, etter at plagget ble strukket er det blitt 64 centimeter langt. Foto: FOTO: Silje Julie Golf

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning