Velge riktig julebordskjole

Du tror du kler denne, ja?

Dette må du vite før du handler årets julebordkjole.

JULEBORDSKJOLE: Det er den tiden igjen. Ikke gå i fella, men velg den som passer din figur best. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
JULEBORDSKJOLE: Det er den tiden igjen. Ikke gå i fella, men velg den som passer din figur best. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Julebordsesongen nærmer seg med stormskritt og snart blir butikkene fylt med fløyel, silke og glitter. Det finnes en perfekt julebordkjole for alle fasonger, men det er ikke alltid like lett å vite hva som er best. Ekspertene gir deg sine beste råd til julebordkjolejakten.

Drømmekjolen

- Det er viktig å finne en kjole du føler deg komfortabel og vakker i. Det finnes en rekke elegante kjoler i butikkene som passer perfekt til fest i desember. Noen favoritter er Phase Eight, Ilse Jacobsen, Aphru, Filippa K, By Timo, Lauren Ralph Lauren, Malene Birger og mange flere både norske og internasjonale merker. Her er det bare å glede seg til å finne drømmekjolen. Husk å være ute i god tid, så du slipper å stresse dagen før julebordet, sier stylist Marianne MacCulloch Schaathun i Studio Marianne Mac.

- For alle fasonger er det viktig å huske på at mørke farger kamuflerer, lyse farger fremhever. Store mønster kan gjøre deg større enn du er, og det samme gjelder med dekor som for eksempel rysjer, sier stylist og motejournalist Vibeke Stiansen.

For deg med eplefasong 

Kjennetegnet for denne fasongen er rundt oventil, men gjerne med smale hofter og slanke ben. Fremhev derfor bena for alt de er verdt. 

- Du trenger ikke gå i superkorte kjoler, hvis du ikke føler for det. Men velg en kjole som stopper over kneet, og forleng bena med høye hæler og spisse tupper på skoene. Ønsker du ekstra lange ben, kan du velge samme farge på sko og strømper, siden dette har en forlengende effekt, sier Stiansen.

- Kjolen bør henge pent fra skuldrene. Ha gjerne på tilbehør over bysten (som smykker, skjerf), eller nedenfor hoftene som for eksempel pene strømper og sko, sier Schaathun.

En kjole med omslagsfasong kan være midt i blinken.

- Den vil legge seg flatterende rundt overkroppen, og gi illusjon av en smalere midje. Alternativt kan du velge en kjole med V-hals og innsvinget liv, som vil gi deg mer feminin fasong og illusjon av et smalere midjeparti, forklarer Stiansen.

Styr unna kjoler med masse rysjer og dekor oventil.

- Unngå stive stoffer, lommer, belter, kantete krager og detaljer, dramatiske mønstre over magepartiet. Gå heller for en kjole med subtile og abstrakte mønstre, myke stoffer og ton i ton farger. Jersey-stoffer blir ofte fine på denne fasongen, sier Schaathun.

- Dette bare vil tiltrekke seg uønsket oppmerksomhet. Det samme gjelder for store, prangende mønster eller sterke farger, som bare vil gjøre deg større en du er. 

For deg med timeglassfigur

Hvis du er så heldig å ha denne fasongen, bør du fremheve den smale midjen for alt den er verdt. 

- Bruk gjerne kjolen med et belte i livet i tillegg. Kjolen bør følge fasongen, og være innsvinget i livet, slik at du får fremhevet dine feminine former, sier Stiansen. 

- Vis frem kroppen din ved å bruke en kjole som fremhever midjen, bysten og baken. Bruk stoffer som ikke er for tunge og tykke/stive. Stoffet skal falle pent over kurvene. Silke, jersey og polyester passer fint - og det meste med stretch. Timeglasset kan ha prikker, blomster, paisley-mønster, sirkler og snirkler. Unngå lag på lag - da forsvinner figuren, forklarer Schaathun.

Kjolen må ikke være svart. Stylistene heier på farge.

- En rød, ensfarget kjole vil for eksempel se smashing ut på deg. Og nedentil er det mest flatterende med smalt skjørt, sier Stiansen.

- Julebordkjolen behøver ikke å være sort! De som kler varme og duse farger bør heller velge 'den lille olivengrønne', 'den lille i lys marine', 'den lille rustrøde' eller 'den lille koksgrå', sier Schaathun.

I tillegg: Om du har brede skuldre bør du unngå pynt her, og heller ha utsving på skjørtet for å balansere skuldrene.

Pærefasong

Velg en kjole som fremhever det du er mest stolt av.

- En pærefasong er smal oppe, gjerne med liten byste og er bredere nedentil.  For å skape balanse er en A-formet kjole et godt alternativ, sier Stiansen.

Få frem midjen.

- Kjolen vil hjelpe deg å vise frem et smalere midjeparti, og skjule der du er bredest, sier Stiansen.

Velg gjerne kjoler med V-hals eller med ekstra skulderputer, som byggger litt ut her. 

- Kjoler med mønster/dekor/rysjer oventil, er et godt valg, men underdelen bør helst være i mørkere farger, gjerne ensfarget, og uten rysjer eller andre detaljer.

- Har du smale skuldre i forhold til hoftene kan du bruke skulderputer eller pynt på skuldrene. Unngå detaljer som gir fokus på hoftene, sier Schaathun.

Smal eller rett fasong

Med en slik fasong kan du egentlig hoppe rett inn i de fleste kjolevarianter.

- Velg gjerne en minimalistisk, oversized kjole, og ta et belte i livet, for å skape mer fasong i antrekket, sier Stiansen.

Med denne fasongen har du mange gode alternativer.

Du kan også velge en innsvinget kjole, for å gi inntrykk av mer feminine former. Eventuelt en kjole med A-formet skjørt, sier Stiansen.

Lek deg med farger og mønster, siden kroppsfasongen helt fint tåler det.

- Er du veldig høy, og vil se litt lavere ut, kan du dele opp formen med striper på tvers, belte i livet, eller en kjole med forskjellig farge på overdel og underdel, forklarer Stiansen.

Pass på at ikke klærne ser for store ut.

Lav og petite

- Er du liten og nett er det viktig at du finner kjoler som er skreddersydd og tilpasset dine proporsjoner, slik at det ikke ser for stort ut på deg, sier Schaathun.

En smal kjole med blyantformet skjørt som stopper rett over knærne er et godt valg.

- Styr unna kjolene som stopper midt på leggen, eller belte i livet, som bare vil dele opp helheten og ha en forkortende effekt. Velg gjerne ensfarget eller småmønstrete kjoler, råder Schaathun.

Med litt høye hæler, kommer du litt mer opp i høyden og får lengre ben.

- Høye hæler er selvsagt et godt triks for å fremstå høyere, men husk at du også skal klare å gå i dem. Øv deg gjerne litt på gulvet hjemmet, om du trenger det. Eller velg noen hæler som er grove, og som dermed er lettere å balansere på, sier Schaathun.

- Ønsker du ekstra lange ben, kan du velge samme farge på sko og strømper, siden dette har en forlengende effekt, sier Stiansen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning