Chanel på budsjett

- Kanskje et av verdens mest populære plagg

Her er jakken alle kler.

JAKKEN «ALLE» KLER: Dale of Norway  har nylig utgitt jakken «Ragnhild», som de omtaler som «Norges svar på Chanel» (på bildet helt til høyre). Under har vi samlet ekspertenes beste stylingtips og plukket ut de fineste budsjettvarianter som er i butikk nå - i ekte Chanel-ånd (som du kan se en vintagevariant av til venstre, kr 6500).
JAKKEN «ALLE» KLER: Dale of Norway har nylig utgitt jakken «Ragnhild», som de omtaler som «Norges svar på Chanel» (på bildet helt til høyre). Under har vi samlet ekspertenes beste stylingtips og plukket ut de fineste budsjettvarianter som er i butikk nå - i ekte Chanel-ånd (som du kan se en vintagevariant av til venstre, kr 6500). Foto: FOTO: Terje Bjørnsen/Dale of Norway og Åsa Formark
Publisert Oppdatert
KLASSISK: Ifølge Dale of Norway skal merket nå satse på det norske motemarkedet. Jakken er laget av svært tynne ulltråder av merino.
KLASSISK: Ifølge Dale of Norway skal merket nå satse på det norske motemarkedet. Jakken er laget av svært tynne ulltråder av merino. Foto: FOTO: produsenten

Norske Dale of Norway, som først og fremst er kjent for å designe klassiske strikkeplagg i ull, satser nå på motemarkedet, og lanserer et utvalg norskproduserte plagg.

Blant dem finnes en svart ulljakke som uformelt omtales som «Norges svar på Chanel».

- Tanken bak plagget var å lage noe som passer til alt og varer evig. Det resulterte i jakken «Ragnhild», sier Hilde Midthjell, eier av Dale of Norway.

Hun forteller at plagget ikke er en kopi, men at den er designet for å være like klassisk, elegant og tidløs som en Chanel-jakke.

- Vi selger utrolig mye av jakkemodellene «Christiania» og «Ingrid» – klassiske ulljakker med et tradisjonelt mønster. Vi har imidlertid fått respons på at mange kunne ønske seg en tilsvarende jakke i samme kvalitet og passform i en mer nøytral versjon, og sånn ble Ragnhild til, sier Midthjelle.

- Du må heldigvis ikke svi av en månedslønn

Ifølge Ida Elise Eide Einarsdottir, moteblogger og redaktør for Vixen Magasin, er den klassiske Chanel-jakken kanskje et av verdens mest populære plagg.

- Ikke så rart, for den er virkelig tidløst. Jakken ble først skapt i 1954, og ble på rekordtid et ikonplagg – noe den fortsatt er, sier Einarsdottir.

Hun forstår godt at det til stadighet dukker opp plagg som er inspirert av den ikoniske jakken.

- Jakken har blitt vist i mange ulike varianter av det franske motehuset, men snittet er det samme – skapt for det Coco Chanel kalte freedom of movement, sier Einarsdottir og fortsetter:

- Du må heldigvis ikke svi av en månedslønn for å få kloa i denne klassiske jakken, ettersom kjedebutikkene har laget kopier til en langt rimeligere uke.

I BUTIKK: Vi gikk ut for å finne den klassiske jakken på budsjett. Fra venstre: Hvit ensfarget jakke med klassisk snitt fra Mango, kr 499. Grå og hvit jakke fra Gina Tricot, kr 299. Øverst i høyre hjørne: Fra Mango, kr 499. Nederst i høyre hjørne: Fra H&M, kr 349.
I BUTIKK: Vi gikk ut for å finne den klassiske jakken på budsjett. Fra venstre: Hvit ensfarget jakke med klassisk snitt fra Mango, kr 499. Grå og hvit jakke fra Gina Tricot, kr 299. Øverst i høyre hjørne: Fra Mango, kr 499. Nederst i høyre hjørne: Fra H&M, kr 349. Foto: FOTO: Silje Golf og produsentene

Kan styles til alt

Einarsdottir mener én av grunnene til at jakken er så populær, er at den kan styles til alt – opp og ned etter anledning.

- Den er vel tradisjonelt sett et typisk plagg som passer en klassisk klesstil, men jeg synes det kan være minst like fint å rocke den opp litt, sier hun og fortsetter:

- Bruk den til sesongens bukser med høyt liv og sleng – superfint over en hvit, litt oversized skjorte eller en enkel T-skjorte, jeans og sesongens sneakers for en avslappet, men trendy look.

Stylist Eirik Mogseth er enig:

- Med jeans og T-skjorte blir denne looken cool. Med en svart, kort kjole får du den litt mer klassiske Chanel-inspirerte looken – alt funker til hver sin anledning, sier Mogseth.

Bør finnes i klesskapet

Han mener imidlertid at jakken bør være litt fluffy og tweeden litt pusete.

- Ellers er jeg glad i lin og lekre ullkvaliteter. Mange kjedebutikker kan ha fine «kopier», sier Mogseth og fortsetter:

- Den funker på alle aldre, men kan kanskje bli litt voksen og satt på en veldig ung jente – det kommer helt an på kombinasjonen. Vær litt kreativ og tilpass behovene etter din livsstil og eksisterende garderobe, ikke andres.

Mogseth understreker videre at dette er et plagg de fleste bør ha i klesskapet.

- Kanskje særlig hvis du har en litt formell jobbhverdag. Dette er jo den perfekte jakkevarianten å ha hengende på kontoret, gjerne i flere forskjellige fargevariasjoner.

KLASSIKER PÅ BUDSJETT: Fra øverst fra venstre: IRO, kr 1799. La Redoute, kr 299. Gina Tricot, kr 399. H&M, kr 249.
KLASSIKER PÅ BUDSJETT: Fra øverst fra venstre: IRO, kr 1799. La Redoute, kr 299. Gina Tricot, kr 399. H&M, kr 249. Foto: FOTO: Produsentene

- Unngå perleøredobber

Ekspertene råder deg likevel til å unngå visse stylingkombinasjoner.

VINTAGEVARIANT: Den klassiske jakken er også å finne i utallige vintagevarianter og fra ulike tiår.
VINTAGEVARIANT: Den klassiske jakken er også å finne i utallige vintagevarianter og fra ulike tiår. Foto: FOTO: Åsa Formark

- Ikke velg en lang, bohemsk kjole. Dette blir for luftig for meg, jeg foretrekker definitivt en strammere look, sier Mogseth.

Einardsdottir stemmer i:

- Unngå perleøredobber, så fremt det ikke er kule studs, og silkeskjerf – det vil bli for preppy til den klassiske jakken. En morsom vri nå som det fortsatt er litt småkaldt, er å bruke jakken under en skinnjakke for en moderne lag-på-lag med en rocka tvist.

Vintage-varianter

Åsa Formark, innehaver av Velouria Vintage på Grünerløkka i Oslo, forteller at de opplever en stor etterspørselen etter jakken.

Chanel-sjekkliste

1. På jakkene må du undersøke knapper og fôr. CC-logoen skal være korrekt. Dette innebærer at C-en til høyre skal ligge over den venstre C-en oppe, og under den høyre C-en nede. Dette er samme prinsipp som på Chanels vesker. Alle knapper skal selvfølgelig være like.

2. Fôret er alltid i beste silkekvalitet. Når det gjelder sømmer på jakken, skal disse være jevne og overlappe hverandre. Det er aldri slurv i sømmene på en Chanel-jakke.

3. De fleste jakkene har en messingkjede nederst i ryggen for å tynge plagget.

4. På merkelappen finner du informasjon om hvilken kolleksjon jakken kommer fra, i tillegg til et årstall. Du bør også sjekke at materialopplysningen på merkelappen faktisk stemmer med stoffet i jakken.

5. Jeg pleier alltid si: Hvis prisen er for god til å være sann på et Chanel-produkt, bør du være skeptisk. Det finnes ingen gode «dealer» her. Kvalitet koster og derfor er Chanel dyrt.

Kilde: Åsa Formark, innehaver av Velouria Vintage på Grünerløkka i Oslo.

- Alle plagg du kan ha hele livet, og som kan gå i arv, er populære. De kundene som kjøper Chanel ser ofte på det som en investering, og vet at dette er et plagg de kommer til å ha evig, sier Formark og fortsetter:

- Vi tar inn jakkene i alle varianter, fra alle tiår. Både de klassiske i tweed, men også andre materialer. Når det gjelder merket, finnes det jo alltid en klassisk linje, men også Chanel var litt utsvevende på 80-tallet.

Hun mener at et plagg med en så tidløs karakter alltid vil tiltrekke seg kvinner i alle aldre og med forskjellig stil.

- Det er faktisk ganske fascinerende at et så klassisk plagg passer de fleste garderober. Selv synes jeg det er et must i en rocka garderobe, og kombinerer ofte min med en rocka T-skjorte.

Prisen vil variere fra jakke til jakke, men ligger gjennomsnittlig på omkring 6500 kroner.

- Når det gjelder Chanel, må man gå ut ifra at det meste er forsøkt kopiert, så det gjelder å ha en sjekkliste, understreker Formark.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning