Hvordan bli kvitt deodorantflekker

Lei av disse flekkene under armene?

Tips til å unngå ulekre deodorantflekker.

KJIPE FLEKKER: Disse flekkene oppstår når du kler deg på deg før deodoranten har rukket å tørke, men de kan også oppstå i forbindelse med svette. Få tipsene til hvordan du kan unngå dem og bli kvitt dem!
KJIPE FLEKKER: Disse flekkene oppstår når du kler deg på deg før deodoranten har rukket å tørke, men de kan også oppstå i forbindelse med svette. Få tipsene til hvordan du kan unngå dem og bli kvitt dem! Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
Publisert Oppdatert

Deodorant brukes av svært mange hver eneste dag, og innimellom kan det oppstå flekker – enten fordi du svetter eller fordi du har kledd på deg for fort.

Det finnes imidlertid mange tips og råd mot dette problemet.

Vent litt..

Når vi har dårlig tid om morgen er det fort gjort at det går litt raskt i svingene. Dersom du kler på deg uten å la deodoranten tørke, er det større sjanse for at klærne får flekker.

- Det kan hjelpe å la deodoranten tørke før du kler på deg, sier Laitala.

Det finnes også pads/innlegg som du fester på klærne under armhulen, som absorberer svette og hindrer svettemerker.

- Bruk av disse kan være spesielt aktuelt til følsomme klær, som for eksempel lyse silkestoffer, forklarer Kirsi Maria Laitala, forsker ved Sifo.

Reduser bruk

For å unngå flekker kan du også unngå eller redusere mengden deodorant, samt velge merker som markedsfører seg med at de ikke gir flekker.

- Deodorant og svetteflekker er noe enkelte har problemer med, men ikke alle. Forekomsten varierer avhengig av type deodorant og innhold, måten den blir brukt, materialer og farger på klærne og type svette, opplyser forskeren.

- Det er store variasjoner på hvor mye vi svetter og hva svette inneholder, legger hun til.

Det trenger nemlig ikke være deodorantens skyld at du får flekker på klærne.

- Svette alene kan sette stygge flekker på tøyet, påpeker Malin Skaar, leder og vaskeekspert i Lilleborg forbrukerservice.

Vask ofte

For å fjerne flekkene er det best å vaske klærne raskt etter bruk, og eventuelt bruke flekkfjerningsmiddel.

- Vask klærne raskt etter bruk slik at deodorant og svette får mindre tid å reagere med stoffet og utvikle seg til en permanent flekk, råder Laitala.

Les alltid vaskelappen og følg anbefalte vaskeinstruksjoner.

- Dersom ikke tøyet rengjøres meget godt (ved så høy temperatur som fiberen tåler og med riktig vaskemiddeldosering), vil svette alene kunne sette stygge flekker på tøy.

- Bestanddeler i deodoranten kombinert med salter som skilles ut i svette, vil ved dårlig rengjøring også kunne sette seg i tekstilfibrene under armene. I ytterste konsekvens vil tøyfiberen her bli helt stivt og misfarget, sier Skaar.

Bruk riktige vaskemidler

Bruk vaskemidler som er ment for fargene du skal vaske.

- Deodoranter kan inneholde ingredienser som setter stygge og vanskelige flekker på tøy. Særlig hvis det dannes komplekse forbindelser med for eksempel metall-ioner i vaskevannet, opplyser Skaar.

- Blekemiddelholdige vaskemiddel er å anbefale til disse typer flekker, legger hun til.

La gjerne vanskelige flekker få ekstra behandlig før du setter på vaskemaskinen.

-Forsterket vaskekraft i form av forbehandling på utsatte steder kan hjelpe å få bort flekkene. Forbehandling kan være å helle flytende tøyvaskmiddel rett på flekken og la det virke opptil en halvtime før tøyet vaskes som normalt, tipser Skaar.

Kjerringråd mot deodorantstreker

Også streker og merker fra deodoranten på overdeler som dukker opp idet du kler på deg plagget, kan være svært irriterende.

skjønnhetsbloggen You Beauty, er der ramset opp flere råd for hvordan du kan bli kvitt dette.

Du kan for eksempel bruke en dampet vaskeklut. Pass bare på at den er dampet og ikke våt, så klærne dine ikke blir for våte til å brukes.

Også våtservietter til baby, sminkeservietter og nylonstrømper skal fjerne disse deodorantflekkene.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning