Hvordan kle seg

- Én ting vil damene alltid legge merke til

Klestipsene du kanskje ikke har hørt før.

OVERPYNTET ELLER UNDERPYNTET: Hvilken variant går du for?
OVERPYNTET ELLER UNDERPYNTET: Hvilken variant går du for? Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Det finnes mange spennende diskusjoner der ute. Pepsi eller Cola? Bo på landet eller i byen? Og nå: Overpyntet eller underpyntet?

Scenarioet er som følger: Du har fått en invitasjon til et event, men ingen kleskode. Hvordan kler du deg?

- Underpyntet er verst, skriver formumdeltaker Artemisc.

- Er du overpyntet, føler du deg ofte for formell. Dersom alle har på seg jeans og du har gått for dressen, er du veldig malplassert. Er du derimot underpyntet, føler du deg slaskete, men sjansen er stor for at det finnes noen andre som også er underpyntet. Så å være overpyntet er verst, svarer en annen i samme forumtråd.

Men hva er egentlig best? Vi tok spørsmålet til ekspertene.

- Norske menn er ikke vågale nok

- Våg å kle dere fint, gutter, oppfordrer stylist Alexandra Sætran.

Hun mener norske menn er for lite vågale når det kommer til å hoppe inn i finstasen.

- Sagt på en annen måte: En invitasjon uten en kleskode betyr «fint antrekk», sier Sætran og fortsetter:

- Overpyntet betyr å kle seg til en formell anledning, altså ikke hverdagslig. Pent kledd vil si at du enten bruker dress, fine sko, slips, sløyfe, eller velger klassiske plagg som en pen skjorte og bukse – gjerne i god kvalitet som for eksempel bomull.

En fin tommelfingerregel

Sætran mener underpyntet er det totalt motsatte.

- Det betyr rett og slett at du har pyntet deg betydelig mindre enn alle andre, som har kledd seg finere til anledningen, sier hun.

- En fin tommelfingerregel er at det alltid er bedre å være overpyntet enn underpyntet,  fortsetter hun.

Carl-Christian Ferner, butikksjef ved Ferner Jacobsen, er både enig og uenig:

- Regelen funger ofte, men ikke alltid. Er du skikkelig i tvil? Velg mørke plagg fremfor lyse, det vil automatisk gi deg en mer pyntet look.

SKOENE ER VIKTIG: Sko er noe damene legger merke til, mener stylist. ILLUSTRASJONSFOTO: Stella
SKOENE ER VIKTIG: Sko er noe damene legger merke til, mener stylist. ILLUSTRASJONSFOTO: Stella

- Ikke gå for en casuallok

Stylist og moteblogger Frank Ragnarsson ville definitivt valgt en overpyntet look fremfor en underpyntet om han måtte velge.

- Det er alltid kjipt å ankomme et arrangement der alle har pyntet seg litt ekstra, og du dukker opp i en hullete bukse og ustrøket skjorte, som kanskje passet bedre til casuallooken du kjørte i går, sier Ragnarsson og fortsetter:

- Det fine med mange av herretrendene nå er jo at du fint kan kombinere dette. Kjør på med dressbukser, en denimskjorte, en fin collegegenser og et par pene sneakers.

Alternativt nevner Ragnarsson en clean dress, hvor du kan bytte ut skjorten med en fin T-skjorte, og gå for noen hvite sneakers og kanskje et tørkle i brystlomma.

- Da er du pyntet, men ikke overpyntet, og det funker i de aller fleste anledninger, sier han.

Dress blir for mye - hva nå?

Hvis du ikke ønsker å gå for den svarte, klassiske dressen, nevner Sætran flere elementer som likevel kan gi deg en pyntet look.

- Jeg synes en skjorte er en vinner, enten det er en denimskjorte eller en finere variant i for eksempel bomull. Dette gjør deg straks penere kledd enn en hverdagslig genser, sier Sætran.

Ferner påpeker imidlertid at dette ikke gjelder alle skjorter.

- En button down-skjorte hører kun til på fritiden. Noe annet som også er helt feil er når skjorta er for liten rundt i halsen, slik at du ikke får igjen den øverste knappen.

UNDERPYNTET: Det er mange elementer som er med på å gjøre et antrekk underpyntet. Til venstre (Ryan Reynold): Vær forsiktig med grå elementer i antrekket dersom du ønsker å gå for en pyntet look. Fargen kan fort være med på å gi deg et litt for avslappet preg. I midten (Jared Leto): En krøllete skjorte i en lys farge (i tillegg til å være nokså åpen) er med på å antrekket et hverdagsslig preg. Til høyre (Kevin Costner): Materialer som skinn, i tillegg til svært grove sko, er ofte med på å gjøre looken mer nedtonet. Unngå dette dersom du ønsker et mer pyntet antrekk. FOTO: Stella Pictures
UNDERPYNTET: Det er mange elementer som er med på å gjøre et antrekk underpyntet. Til venstre (Ryan Reynold): Vær forsiktig med grå elementer i antrekket dersom du ønsker å gå for en pyntet look. Fargen kan fort være med på å gi deg et litt for avslappet preg. I midten (Jared Leto): En krøllete skjorte i en lys farge (i tillegg til å være nokså åpen) er med på å antrekket et hverdagsslig preg. Til høyre (Kevin Costner): Materialer som skinn, i tillegg til svært grove sko, er ofte med på å gjøre looken mer nedtonet. Unngå dette dersom du ønsker et mer pyntet antrekk. FOTO: Stella Pictures Foto: FOTO: Stella Pictures

Velg riktige sko

Sætran trekker videre frem et annet element som er med på å gjøre antrekket finere.

- Skoene! Personlig synes jeg sneakers er kult, og fungerer egentlig når som helst, men når guttene stiller i ordentlige sko, gjerne en klassisk variant i svart eller brunt skinn, er det ingen tvil om at de blir lagt merke til.

Det stemmer også moteblogger og stylist Espen Hilton for:

- Sko er noe av det damene faktisk ser på og legger merke til. Så gutta, ha alltid et par pensko i garderoben.

Ferner påpeker at det også er en annen ting som er med på å gjøre antrekket finere.

- Hold deg også unna for kraftige sko, råder han.

Overpyntet

Dersom du allerede har bestemt deg for å trå litt ekstra til på klesfronten, og for eksempel skal gjøre en dress eller en blazer enda litt mer fancy, kan det gjøre seg med en flott skjorte med cut away, gjerne i hvitt eller blått, og gjerne med mansjettknapper, tipser Ferner.

- Et stilig slips som ikke har en for stor knute og et tørkle i brystlommen er også fint, sier han.

Ferner mener du alltid skal pynte deg til store og runde bursdager, jubileer, barndåper og konfirmasjoner.

- Det passer seg imidlertid absolutt ikke å troppe opp overpyntet på jobbintervjuer, sommerfester eller når du skal ut på byen og ta en øl med gutta, sier Ferner og fortsetter:

- Middager ute, bursdager eller feiringer generelt - enten det er 17. mai eller bryllup, synes jeg du skal være overpyntet, med måte.

Sætran er enig, og kommer med et lite tips:

- Er du ennå usikker? Hør med gutta eller de andre gjestene, sier hun.

PYNTET: Det finnes heldigvis en mellomting mellom en helsvart dress og hettegenseren. Går du for eksempel for mørke farger, vil det gi antrekket en mer formell og pyntet look. Kvaliteten på plaggene har også mye å si. Bytt ut den vanlige jakken med en ullfrakk, og antrekket vil straks blir mer pyntet. Pensko i svart eller brunt, som ikke er for kraftige, vil også gjøre deg mer formell. Her: Ryan Reynold og David Beckham.
PYNTET: Det finnes heldigvis en mellomting mellom en helsvart dress og hettegenseren. Går du for eksempel for mørke farger, vil det gi antrekket en mer formell og pyntet look. Kvaliteten på plaggene har også mye å si. Bytt ut den vanlige jakken med en ullfrakk, og antrekket vil straks blir mer pyntet. Pensko i svart eller brunt, som ikke er for kraftige, vil også gjøre deg mer formell. Her: Ryan Reynold og David Beckham. Foto: FOTO: Stella Pictures

Motsatt effekt

Elementer som derimot er med på å gi antrekket en mer hverdagslig look er blant annet hettegenseren, mener Sætran.

- Den passer sjelden inn, med mindre du er på afterski eller ligger hjemme på en søndag, selvfølgelig. Dette kommer jo helt klart an på hvilken stil du har, men en stor, pløsete genser er ikke pent, sier Sætran og fortsetter:

- Vi nordmenn er flinke til å tenke på behagelige klær, og ikke minst på hva som passer best til klimaet vårt, men når man først skal pynte seg litt, er det fint om jakken er i samme gate som resten av antrekket. Boblejakken fra Fjellreven kan godt byttes ut med en lang frakk eller en bomberjakke.

Sætran mener at selv om den sportslige stilen alltid fungerer hos gutta, kan du godt styre unna denne når det kommer til litt finere tilstelninger, uansett om det er første date eller 30-årslag.

- Adidas-logoen og capsen kan godt ligge igjen hjemme når du først skal kle deg penere, sier Sætran.

Fargevalg og stoffkvalitet

Hilton trekker videre frem grå som en farge som er med på å gjøre antrekket mer underpyntet og avslappet.

- Til gjengjeld kan fargen rød ha motsatt effekt, og fort gjøre antrekket mer pyntet. En svart dress med en liten rød detalj, gjør deg straks mer synlig, sier han.

Hilton nevner også kvaliteten på plagget som avgjørende for hvor pyntet et antrekk oppfattes.

- Et eksempel her er ull. Si du har på deg en svart dress og en hvit skjorte. Ønsker du at looken skal være enda litt mer pyntet, kan du ta på deg en lang frakk i ull utenpå. Du ser virkelig forskjell på ull og bomull i hvordan plaggene sitter på. Silke kan også være et fint alternativ her.

Skinn, derimot, er ofte med på å gjøre antrekket mer hverdagslig.

- Husk imidlertid at underpyntet ikke trenger å bety stygt, men at du har et mer hverdagslig preg på looken, avslutter han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning