Hudproblemer hos menn

Dette er typisk hos menn

Tørr hud, akne, porer... Dette gjør du med hudproblemene.

HUDPROBLEMER HOS MENN: Menn er mer disponible for ulike hudproblemer fordi de har skjegg. Dessverre. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
HUDPROBLEMER HOS MENN: Menn er mer disponible for ulike hudproblemer fordi de har skjegg. Dessverre. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Forebygg hudproblemer

Stikkordene for å forebygge hudproblemene er:

  • Regelmessig rens av huden
  • Hudpleieprodukter av høy kvalitet
  • Unngå overdreven eksponering av sol
  • Ha et balansert kosthold uten for mye "fast food" -ingredienser som kan trigge akne-utbrudd.

(Råd fra Eva Meland, klinisk spesialist ved Beauty Medical Care i Tønsberg)

- De fire vanligste hudproblemene hos menn er inngrodde hår, tørr, sår og skadet hud etter barbering, fet og blank hud, og tilstoppende talgkjertler comedoner eller hudormer.

Det opplyser Lise Løvstad Christiansen, hudterapeut ved Dermanor.

Grunnen til at det er disse hudtilstandene som oftest plager menn, er fordi menn generelt har grovere og fetere hud enn det kvinner har, ifølge hudterapeuten.

- De får lettere ”sorte prikker”, og mange får sensitiv, sår og fuktighetsfattig hud av barbering. Enkelte plages også med inngrodde hår, sier Christiansen videre.

Grov hud med akne og porer

Klinisk spesialist Eva Meland ved Beauty Medical Care i Tønsberg, ser som oftest at mennene som kommer til salongen har tørr hud eller hud med akne eller aknearr, grov og porete hud, eller gusten hud med linjer i pannen og rundt øynene.

-Jeg tror hovedårsaken til menns hudproblemer er at de ikke tenker like mye på huden som kvinner, at den daglige rutinen med rens morgen og kveld slurves med, og at de ikke bruker produkter tilpasset hudtypen og det aktuelle problemet, sier Meland.

Samtidig understreker spesialisten at når det kommer til akne, så er det i mange tilfeller hormonelt styrt og da handler det ikke om hva personen har gjort eller ikke gjort.

- Men vi ser nå at menn kommer mer og mer på banen for det som plager dem. Det er blitt mer akseptert i samfunnet at også menn ønsker å ha en bra hud, sier Meland videre.

- Skjegget gjør huden utsatt

Dessverre er årsaken til mange av menns hudproblemer noe som ikke er så lett å gjøre noe med:

- Menn er mer disponible for ulike hudproblemer fordi de har skjegg, sier Christiansen.

Men ifølge hudterapeuten handler det også om at menn har en tykkere og tettere hud enn kvinner.

- Strukturen i menns hud er satt sammen på en litt annen måte. Menn har et høyere testosteron-nivå enn kvinner som kan bidra til hyppigere akne, men både menn og kvinner kan ha fet hudtype og oppleve blank hud og tilstopninger, sier Christiansen.

Begge kjønn kan også ha sensitiv hud, men kvinner er oftere medfødt hudtypen mens menn ofte pådrar seg tilstanden på grunn av skadet hud etter barbering, ifølge hudterapeuten.

- Inngrodde hår et større problem blant menn enn damer, men damer som barberer bikinikanten eller under armene kan også oppleve dette, sier hun.

Meland tror at menn er dårligere på å forebygge hudproblemer eller gjøre noe med de.

- Kvinner tar nok raskere tak i problemet. Samtidig kan man ofte se en økt forekomst av akne hos menn som tilfører ekstra testosteron. I de tilfellene hjelper det lite hva du gjør siden det da skyldes hormonelle forstyrrelser, sier hun.

Slik behandler du hudproblemet

Christiansen har behandlingstipsene til menn som opplever inngrodde hår, tørr, sår og skadet hud, fet og blank hud, eller akne:

Inngrodde hår: - Bruk produkter tilpasset barbering for menn og barbér med hårene.

Tørr, sår og skadet hud etter barbering: - I tillegg til å barbere seg riktig, bør man bruke noe som roer ned huden etter barberingen. Se etter en hudpleieserie spesielt for menn som gir mye fuktighet, virker beroligende og helende, samt at den bør beskytte og reparerer hudbarrieren.

Fet og blank hud med tilstopninger: - Bruk et renseprodukt med eksfolierende eller peelende egenskaper morgen og kveld. Huden vil da bli mykere, friskere og renere, samt at barberingen vil bli tettere og smidigere.

Antibiotika-kur

Meland kan fortelle at stadig flere menn ønsker å bruke botox for å skjule linjer i panne og rundt øynene.

- Dette er den mest effektive behandlingen, og den gruppen menn som ønsker seg behandlingen, blir større og større, sier hun.

Når det gjelder akne, så kan dette i noen tilfeller være så kraftig at du må på antibiotikakur for å få god nok behandling, ifølge Meland.

- Dette er også viktig hvis du i ung alder får mye akne, da dette vil ubehandlet danne mye arr, sier hun.

Mange salonger tilbyr å scanne huden for å sjekke dens tilstand for så å kunne skreddersy et godt og riktig hudpleieprogram for kunden. Dette er noe Meland anbefaler.

Og når du først har startet på et anbefalt hudpleieprogram, er det ifølge spesialisten viktig å holde på de gode rutinene.

- Det viktigste når det gjelder alle hudproblemer er gode renserutiner både morgen og kveld. Uten rens vil heller ikke noen produkter være til nytte for huden, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning