Hudpleie for menn

Derfor burde menn bruke ansiktskrem

Huden din trenger både pleie og fuktighet, og det er hverken tidkrevende eller avansert.

IKKE STRESS: Med riktige produkter og fremgangsmåter, blir hud og pleie alt annet enn stress.
IKKE STRESS: Med riktige produkter og fremgangsmåter, blir hud og pleie alt annet enn stress. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Selv om mange menn fremdeles mener at hudpleie bare er tull og en uting, er det heldigvis også mange som har tatt til fornuft.

For selv om du kanskje ikke føler eller tror at huden din har behov for pleie, trenger den både rens og fuktighet – i hvert fall hvis du ønsker å beholde ditt unge utseende så lenge som mulig.

- Med en grov, matt og livløs hud, ser man raskt eldre ut enn nødvendig, påpeker Kjersti Johansen, cand.scient og nordisk fagsjef hos Dermanor.

- Prioriter litt tid på å pleie huden, og ikke glem solbeskyttelse, så vil du både se og føle deg bedre, legger hun til.

Høres dette avskrekkende ut, kan du bare slappe av!

Det krever hverken mye tid eller mange produkter å opprettholde en sunn og fin hud.

Hudpleie for menn

- For å få menn til å bruke hudpleieprodukter, er det viktig å etablere gode hudpleierutiner. Disse må være enkle å bruke. Blir det for innviklet, blir kremene bare stående på baderomshyllen, sier kosmetisk sykepleier Pia Cernic på Akademiklinikken.

Ikke lån produkter av dama

Skal du først smøre huden med kremer, er det greit å bruke produkter som er laget for din hud – du og dama har nemlig ikke samme behov.

- Menn og kvinner har veldig ulik hud på grunn av guttas testosteronnivå. Testosteronet er nemlig ansvarlig for at menns hud er fetere enn kvinners hud. Dette gjør at menn ofte ikke føler samme behovet for fuktighetskrem som vi kvinner gjør, forklarer Kjersti Johansen, cand.scient og nordisk fagsjef hos Dermanor.

Hun påpeker at menn like fullt trenger å både rense huden og påføre ansiktskrem for å erstatte fettet som rensen fjerner.

En enkel hudpleie for menn består av ansiktsrens, ansiktsskrubb og ansiktskrem.

Med kun disse tre hudepleieproduktene, som du bruker maks tre minutter ekstra på om dagen, vil huden din bli ren, fuktet, glattere og bedre rustet.

- For de som vil bruke så lite hudpleieprodukter som mulig, eller helst ingenting, er det ekstra viktig å bruke gode skjegg- og barberingsprodukter som beskytter huden, i tillegg til en ansiktskrem som tilfører huden fukt, sier Jesper Matsch, mannen bak hudpleiemerket Recipe for men.

- Selv om du tror at huden din klarer å stå imot kulde og varme, trenger den litt hjelp på veien. En god fuktighetskrem hjelper huden å opprettholde sin naturlige motstandskraft, legger han til.

Du bør også passe på å bruke solbeskyttelse hver dag – selv om det er overskyet. Solen er nemlig skyld i 90 prosent av rynkene dine.

- Det anbefales å bruke fuktighetskrem med SPF 30 på dagtid. Solbeskyttelse er den beste, og ikke minst billigste, anti-age behandling på markedet, tipser Cernic.

Etter hvert som hudpleierutinen blir enkel å følge, kan du føye til øyekrem, egen nattkrem, serum, leppebalsam med solfaktor, masker og spesialkremer.

Artikkelen forsetter under bildet.

HUDPLEIE FOR MENN: 1. Dermalogica Pre-Shave Guard, kr 315. 2. Bulldog Original Eye roll-on, kr 159. 3. Nivea Men Creme, kr 62. 4. Recipe for men Oil Control Moisturizer, kr 199. 5. Decléor Men Skincare Clean Skin Scrub Gel, kr 329. 6. Recipe for men Refreshing Facial Scrub, kr 149. 7. L'Oréal Men Expert Vita Lift, kr 155. 8. L'Oréal Hydra Energetic Cleansing Gel, kr 79. 9. Dermalogica Daily Clean Scrub, kr 325.
HUDPLEIE FOR MENN: 1. Dermalogica Pre-Shave Guard, kr 315. 2. Bulldog Original Eye roll-on, kr 159. 3. Nivea Men Creme, kr 62. 4. Recipe for men Oil Control Moisturizer, kr 199. 5. Decléor Men Skincare Clean Skin Scrub Gel, kr 329. 6. Recipe for men Refreshing Facial Scrub, kr 149. 7. L'Oréal Men Expert Vita Lift, kr 155. 8. L'Oréal Hydra Energetic Cleansing Gel, kr 79. 9. Dermalogica Daily Clean Scrub, kr 325. Foto: FOTO: produsenten

Ikke vask ansiktet med såpe

Selv om kroppen blir ren når du vasker den med såpe, blir ikke ansiktshuden like glad for denne behandlingen.

Hudpleieprodukter for menn:

  • Ansiktsrens: Fjerner fett og skitt uten å virker for uttørrende. Bruk når du dusjer.

  • Serum: Legges før fuktighetskrem for å øke effekten av hudpleien.

  • Øyekrem: Motvirker uttørking og alderstegn, og skal legges i en C rundt øyet. Påfør på tørr hud, etter dusjen, før serum og fuktighetskrem.

  • Fuktighetskrem: Påføres etter dusj eller barbering. Noen aftershave-produkter er i form av en krem og kan dekke dette behovet. Stadig flere dagkremer inneholder solbeskyttelse, siden solen er den viktigste faktoren som fører til for tidlig hudaldring.

  • Solkrem for ansiktet: Solkremer for kroppen inneholder ofte mineraloljer og silikon, som ikke er ideelle for huden i ansiktet. Bør brukes over et serum.

  • Skrubb: Også kjent som peeling eller eksfoliering. Et produkt med korn, enzymer eller fruktsyrer, som bidrar til å løsne døde hudceller. Bruk 1-2 ganger i uka, i dusjen etter ansiktsrens.

Kilde: Kjersti Johansen, cand.scient og nordisk fagsjef hos Dermanor.

- Dusjsåpe fjerner for mye fett og virker derfor uttørrende. Dersom du bruker den regelmessig, vil huden kunne øke talgproduksjonen for å kompensere, slik at resultatet blir en ubalansert hud med urenheter, forteller Johansen.

Eventuelt kan ansiktshuden din blir bare tørr og irritert.

For å unngå dette problemet nytter det ikke å kun ty til vann for å vaske ansiktet. Vann er nemlig ikke nok for å fjerne fettet på ansiktshuden. Skitt som fester seg i dette fettet i løpet av dagen blir heller ikke borte kun ved hjelp av vann.

- Du må bruke et renseprodukt som løser opp fettet, slik at både fett og skitt fjernes, forklarer Johansen.

Ett steg videre med skrubb

Når du har funnet et renseprodukt og en god fuktighetskrem, er det på tide å gå ett steg videre. Et tredje produkt du kan introduserer er en ansiktsskrubb.

- Menn burde skrubbe huden minst 1-2 ganger i uken, råder Johansen.

- Det finnes ulike produkter for dette, alt fra pads til rensekremer med korn i. Skrubbende pads er også supert for å motvirke aldring, og er enkle siden de bare skal strykes over huden, forklarer hun videre.

Skrubben bruker man for fjerne døde hudceller som både tetter igjen porer og etterlater en tørr hinne på huden.

- Skrubbekremen eller geleen masseres over ansikt og hals i 1-2 minutter før den skylles av, og kan enkelt gjøres i dusjen, legger Johansen til.

Men også her burde man passe på å ikke velge feil type produkt.

- Ikke bruk en skrubb med veldig store og harde korn, da dette kan forårsake irritasjon og betennelse. Produktet kan gjerne inneholde betahydroxy-syre eller salisylsyre, som løser opp tilstoppede porer og demper rødhet i huden, råder Cernic.

Artikkelen forsetter under bildet.

ANTI-AGING FOR MENN: 1. Matis Réponse Homme Global Anti-Ageing Active Cream, kr 559. 2. Recipe for men Anti Aging Hydrating Gel, kr 299. 3. Matis Réponse Homme Eye Reviving Gel, kr 399. 4. Decléor Men Skincare Eye Contour Energiser Gel, kr 485. 5. Korres Anti-Ageing Cream for Men, kr 299. 6. Green People Anti-aging 24-hour Cream, kr 199.  Decléor Men Skincare Aromessence Triple Action Shave Perfector Serum, kr 635.
ANTI-AGING FOR MENN: 1. Matis Réponse Homme Global Anti-Ageing Active Cream, kr 559. 2. Recipe for men Anti Aging Hydrating Gel, kr 299. 3. Matis Réponse Homme Eye Reviving Gel, kr 399. 4. Decléor Men Skincare Eye Contour Energiser Gel, kr 485. 5. Korres Anti-Ageing Cream for Men, kr 299. 6. Green People Anti-aging 24-hour Cream, kr 199. Decléor Men Skincare Aromessence Triple Action Shave Perfector Serum, kr 635. Foto: FOTO: produsenten

For deg som er opptatt av rynker

Hvis du er ekstra opptatt av rynker, både når det kommer til å utsette og forbedre dem, er det et par ting du kan prøve.

- Skaff deg et serum med anti-aldrende egenskaper, og legg denne på huden før ansiktkremen. I tillegg vil en øyekrem roe tørrhetslinjer rundt øyene, som er viktig for ansiktets helhetsintrykk, forteller Johansen.

I tillegg minner hun på om at produktjungelen begynner å bli større for dette steget, må du ikke være redd for å be om hjelp av en hudpleier for å finne frem.

Ifølge Matsche, vil man ved et raskt titt i speilet se at det er øyepartiet som eldes raskest.

- Vil du beholde din ungdommelige hud og se 20 år gammel ut, selv om du er fylt 40, er det viktig å bruke rikelig med fuktighetskrem samt en god øyekrem eller øyegele.

Gå til hudbehandling

Selv om hudpleierutinene hjemme både er raskt og enkelt, betyr ikke det at en runde med profesjonell behandling i ny og ne ikke er noe for deg!

Det finnes mange ansiktsbehandlinger som også menn kan få utført.

-  Penslinger er supert for menn! Dette er behandlinger hvor man pensler fruktsyrer på huden og lar det virke en kort stund før det fjernes, forteller Johansen, og forsetter:

- Fruktsyrene eksfolierer hudoverflaten og motvirker alle hudproblemer som for eksempel tørr hud, uren hud, linjer og rynker, ujevn pigmentering, slapp hud, inngrodde hår.

Denne behandlingen vil, med andre ord, gi en generell hudforbedring på alle punkter.

Og pust ut, fruktsyrer er ikke fult så smertefullt som det kanskje høres ut som.

- Fruktsyrer en syrer hentet fra ulike planter som sukkerrør, druer og epler. Melkesyre finnes i syrnet melk og finnes naturlig i kroppen. pH-verdien reguleres så syrene ikke etser, men gir dyptvirkende hudforbedrende effekter, forklarer Johansen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning