Tørr og sprukket hud på føttene

Få babymyke føtter med dette trikset

Si farvel til sprukne hæler med munnskyllevann og eddik.

VIDUNDERKUR: Vann, munnskyllevann og eplesidereddik (eller vanlig eddik) kan være det føttene dine trenger. FOTO: Hanna Sundquist
VIDUNDERKUR: Vann, munnskyllevann og eplesidereddik (eller vanlig eddik) kan være det føttene dine trenger. FOTO: Hanna Sundquist
Publisert Oppdatert

Det kan være fort gjort å glemme av føttene i skjønnhets- og velværeprosedyrer, noe som kan resultere i tykk og sprukket hud på hælene. Ikke bare er det et estetisk problem, for om du ikke gir føttene dine tilstrekkelig med omsorg, kan du i verste fall risikere infeksjoner og smerter.

Og nei, fotpleie trenger ikke å koste skjorta. Mest sannsynlig har du allerede redningen i kjøkkenskapet og på badehylla. Sammensetningen av munnskyllevann, eddik og vann skal visstnok inneholde stoffer som gir det perfekte fotbadet mot tørr og sprukket hud på hælene.

Et billig alternativ

- Listerine munnskyllevann inneholder eteriske oljer som vil bidra til å fjerne tørr hud og alkoholer som virker potent antiseptisk, altså bakteriedrepende. I tillegg vil eplesidereddik eller vanlig eddik virke helende på tørr hud på hælene. Sammensetningen av disse to ingrediensene kombinert med vann vil kunne gjøre føttene myke. Et fotbad kun med Listerine vil kunne motvirke neglesopp.

Det sier Anna Manowska, medisinsk fotterapeut og spesialist på profesjonell fotbehandling ved Bodyfly Frogner.

- Merk at denne behandlingen med Listerine og eddik kun er et billig alternativ til profesjonelle produkter og behandling fra fotterapeuter som kan gi deg nøyaktig den behandlingen føttene dine trenger, legger hun til.

Fotterapeut Christina S. Holmen har spesialisering innen biomekanisk terapi. Hun synes trikset virker spennende, og ser for seg at munnskyllevannet kan virke etsende på føttene.

- Dette blir synsing siden jeg ikke har forsøkt trikset, men jeg ser for meg at munnskyllevannet kan bidra til en slags etsing på føttene, noe som kan ha en oppmykende effekt, sier hun og legger til:

- Hvis du er plaget bør du uansett oppsøke en spesialist som kan hjelpe deg.

Filing og smøring

Uansett om du tyr til spesialistbehandling eller hjemmepleie, er ekspertene er klare på hvorfor det er viktig å ta vare på føttene sine.

- Noen av de vanligste årsakene til at huden på hælene sprekker er blant annet at du ikke bruker tilstrekkelig med fuktighetskrem, går med feil sko eller er overvektig. Hvis ikke føttene får tilstrekkelig med omsorg med filing og smøring vil det resultere i død hud som bygger seg opp, og danner dype og skjemmende hull, sier Manowska.

Hullene eller sprekkene i hælen vil gjøre at bakterier og virus lettere kan komme til blodsystemet.

- Sprukket hud på hælene kan gi ordentlig dype sår som blør og er ekstremt smertefulle. Disse sårene er en god innfallsvinkel for bakterier som kan gi infeksjoner, sier Holmen.

Optimal fotpleie

For å holde føttene både friske og pene finnes det noen huskeregler.

- Fil føttene en gang i uken og smør føttene med en god fotkrem hver dag. Pass på at kremen ikke er vannbasert og at den er fet nok til å pleie den tykke huden vi får på føttene. I tillegg er riktige sko alfa omega. Unngå sko som gir friksjon på hælene, råder Holmen.

Manowska peker på sokker som en del av behandlingen.

- Når du har funnet den riktige kremen, påfører du et tykt lag. Ta deretter på deg et par varme bomullssokker og la kremen få virke i noen timer, gjerne over natten. Dette kan være smart å gjøre jevnlig, anbefaler hun.

Hvis du vil prøve deg på det finurlige trikset med munnskyllevann og eddik, får du fremgangsmåten her:

Du trenger:

¼ kopp munnskyllevann

¼ kopp eddik

½ kopp varmt vann

Slik gjør du:

Bland ingrediensene i en bøtte eller balje og ha i føttene i cirka 15 minutter. Bruk en våt klut til å fjerne blandingen, og smør føttene inn med en tykk fotkrem. Hallo babymyke føtter!

Tipset ble først publisert her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning