Munnskyllevann mot flass

Du gjetter aldri hva denne kan gjøre med håret ditt

Hva? Munnskyllevann i håret? Ja, det kan faktisk ha en effekt.

KUR MOT FLASS: Bland munnskyllevann halvt om halvt i en sprayflaske og spray det i hodebunnen. FOTO: Hanna Sundquist
KUR MOT FLASS: Bland munnskyllevann halvt om halvt i en sprayflaske og spray det i hodebunnen. FOTO: Hanna Sundquist
Publisert Oppdatert

Stadig flere får øynene opp for å teste ut diverse husmannsprodukter som en erstatning til alminnelige skjønnhetsprodukter.

Nylig kom den Canadiske skjønnhetsbloggeren Farah Dhukai med et tips vi aldri har hørt om før, nemlig munnskyllevann i hårrøttene.

Det skal visstnok motvirke flass og bidra til et fluffy og glansfullt hår. Det vil vi jo ha! Men hva sier ekspertene?

- Jeg kjenner ikke helt konkret til alle ingrediensene i munnskyllevannet, men jeg kan tenke meg at det kan funke bra mot flass. Dette fordi eksempelvis Listerine inneholder bakteriedrepende ingredienser som kan ta knekken på gjærsoppen som ofte fører til flass. Det virker logisk, sier Agnes Gulbrandsen, frisør, innehaver av Gevir-salongene og skjønnhetsblogger.

Selv om hun ikke vil anbefale hvem som helst å prøve dette trikset, synes hun absolutt det er en god idé.

- Dette må jeg teste selv! Jeg synes alltid det er kult med nye påfunn, som for eksempel å vaske huset med natron og sitron. Det er gøy å teste alternativer, men likevel tror jeg det gir aller best effekt å holde seg til de tiltenkte produktene, sier hun.

- Jeg ser for meg at dette trikset kan funke bra på for eksempel hyttetur hvis du trenger øyeblikkelig hjelp mot flass, legger Gulbrandsen til.

Vær klar over årsaken

Likevel, hvis du er plaget med flass og vil teste dette finurlige trikset, bør du først være klar over årsaken til at du får flass.

- Årsaken til flass kan være så mangt, så hvis du er plaget bør du ta en prat med frisøren din. Det er veldig vanlig å ha flass, og absolutt ikke flaut å spørre om. Frisøren kan ganske enkelt finne ut årsaken til at du får flass, og gi deg tilpassede produkter, sier Guldbrandsen.

Men munnskyllevannet virker ikke kun mot flass – det kan faktisk også gi deg mer volum i håret. Om du burde teste dette trikset kommer an på tykkelsen i hårstråene dine.

- Du kan se på hvert hårstrå som en kongle med flere lag. De fleste hårstråene inneholder et sted mellom fem og 15 skjellag. Munnskyllevann inneholder sterke ingredienser, og kan derfor åpne disse lagene, forteller Gulbrandsen.

Det samme gjør sjampo og for eksempel saltvannsspray, og du kan lett kjenne på håret at det føles tørrere etter bruk.

- Noen liker denne følelsen, og synes håret virker mer fluffy og voluminøst. Det samme kan munnskyllevann gjøre, sier hun.

Stripper bort naturlige oljer

Men for all del, se an håret ditt før du prøver dette.

- Jo flere skjellag, jo tykkere er hvert hårstrå. Asiatere har for eksempel veldig tykt hår sammenliknet med nordmenn, sier Gulbrandsen.

- Hvis du allerede synes at du har tynt hår, bør du kanskje styre unna munnskyllevannet, da dette kan slite unødvendig mye på håret ditt. Det vil strippe håret ditt for naturlige oljer, legger hun til.

Daglig leder for Norsk frisørskole i Bergen, Sølvi Bjørnevoll, har aldri hørt om trikset med munnskyllevann.

- Jeg tør ikke å anbefale noen å teste dette fordi jeg ikke kjenner til ingrediensene i munnskyllevann. Jeg ser for meg at det fort kan føre til allergiske reaksjoner, sier hun.

Finn skreddersydde produkter

Hvis du er plaget med tørr, sensitiv eller flassende hodebunn har hun andre tips.

- Det viktigste du gjør er å finne ut årsaken til dette. Kanskje er det sjampoen du bruker, kanskje hårpudderet, livsstilen din eller at du stresser for mye? Når du har funnet ut av årsaken gjelder det å investere i gode produkter som kan gi slutt på plagene, sier Bjørnevoll.

Hun anbefaler også å massere hodebunnen for å få i gang blodsirkulasjonen og talgproduksjonen. Guldbrandsen er enig.

- En usunn hodebunn kan aldri gi et sunt hår. Teknologien på dagens hårprodukter har kommet såpass langt at du kan få tak i skreddersydde produkter for akkurat ditt hår, sier hun.

Slik gjør du det

Likevel, undertegnede var nysgjerrig på å teste ut trikset. Hvis du også er det, går du frem slik:

- Finn frem en sprayflaske og bland halvt om halvt med munnskyllevann og vann. Rist.

- Spray det i hele håret inne med røttene i vått hår. NB: Sprayen skal ikke i lengdene, kun i hodebunnen.

- La det virke i noen få minutter.

- Skyll ut med vann.

- Tattaa: Du har en voluminøs og flassfri manke.

Dhuki sier følgende ”Your scalp will feel tingly, cool and refresh and it will be dandruff free”.

Guldbrandsen anbefaler å gå over en ekstra runde med sjampo og balsam når du skyller munnskyllevannet ut for å unngå rar lukt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning