Slik sminker du deg til en glødende hud

Slik får du sunn og glødende hud

Det er spesielt én ting som er viktig å huske på.

SUNN OG GLØDENDE HUD: Supermodell Gigi Hadid i kjent stil med massevis av glød. ILLUSTRASJONSFOTO: Jeff Kravitz/FilmMagic
SUNN OG GLØDENDE HUD: Supermodell Gigi Hadid i kjent stil med massevis av glød. ILLUSTRASJONSFOTO: Jeff Kravitz/FilmMagic
Publisert Oppdatert
PRODUKTER SOM GIR GLØD: Environ dagkrem med A vitamin. Dermalogica phyto replenish oil, en ansiktsolje som fukter og beskytter huden. Clinique exfoliating scrub. Origins GinZing ansiktskrem som gir deg energiboost. IsaDora Strobing highlightinger på stick som påføres der du vil ha ekstra glød i ansiktet. FOTO: Produsentene
PRODUKTER SOM GIR GLØD: Environ dagkrem med A vitamin. Dermalogica phyto replenish oil, en ansiktsolje som fukter og beskytter huden. Clinique exfoliating scrub. Origins GinZing ansiktskrem som gir deg energiboost. IsaDora Strobing highlightinger på stick som påføres der du vil ha ekstra glød i ansiktet. FOTO: Produsentene

Glød

  • En glødende hud er en sunn og frisk hud med utstråling.
  • God hudpleie er alfa omega på veien mot målet om en frisk glød.
  • Gjør en innsats for å få inn en god hudpleierutine, og finn produkter som passer til akkurat din hudtype.

Nå som vinteren er på hell og våren er på god vei, er det på tide med skikkelig boost for huden din. Og for å få en sunn, frisk og glødende hud bør du starte med gode hudpleierutiner, men det finnes også gode behandlinger og sminke som kan gjøre susen. Her får du noen gode råd.

Rens huden

Skal vi høre på ekspertene, er rens morgen og kveld er et must.

- Huden fornyer seg om natten, og skiller ut avfallsstoffer og overflødig talg som du bør fjerne på morningen. På kvelden bør du rense for å fjerne forurensning, smuss og sminke som har lagt seg på huden i løpet av dagen. Avslutt med en øyekrem og krem, forteller Susanne Heggberget, hud- og kroppsterapeut i Esteticha.

- Antioksidantene i kremen vil være med på å beskytte huden og nøytaliserer frie radikaler. For en ekstra fin glød kan du bruke en peeling som fjerner døde hudceller og øker sirkulasjonen i huden, to-tre ganger i uken.

Heggberget anbefaler også å avslutte med en ansiktsmaske tilpasset din hudtype og hudtilstand. Det finnes flere ansiktsmasker som kan være båse nærigsgivende, beroligende, fuktighetsgivende eller astrigerende.

Dobbelrens, eksfoliering og fukt

Dobbelrens

Det er flott at du renser huden din, men skal du få maksimalt ut av rensen, bør du gjøre det to ganger, ifølge hudterapeut og fagsjef i Skintific, Ann-Kristin Stokke.

- Da sikrer du at du får fjernet alle sminkerester, talg, forurensing og smuss som legger seg på huden. Dette er steg én for en ren og frisk hud som gløder.

Eksfoliering

- Regelmessig eksfoliering, som Heggberget nevner, vil i tillegg fjerne døde, gustne celler, og stimulerer nydannelsen av hudceller som gir en klar og glødende hudoverflate, forklarer Stokke.

Fuktighet og beskyttelse

En gjennomfuktet hud er en frisk hud, og den vil alltid ha en "yngre" og klarere glød.

- Du bør bruke hyaluronsyre-booster under krem, samt en beskyttende fuktighetskrem med UV-beskyttelse på dagtid. En hudpleiende primer vil også gjøre susen for en klar og glødende look, enten alene eller under sminke, sier hun.

Hvordan ser den perfekte hudpleierutine ut?

- Det finnes ikke en hudpleierutine som er perfekt til alle, enhver hud er unik og har sine spesifikke behov, forteller Stokke.

En rutine som gir glød til tørr hud, kan for eksempel gjøre at en fet hud blir blank og får flere kviser.

- Men en generell grunnleggende rutine må være på plass før du begynner med alle mulige spesielle målrettede produkter: Rens, eksfoliering, fuktighet og daglig UV-beskyttelse, mener hudterapeuten.

Behandling hos hudterapeut

Vil du gå «all in» og få en behandling i salong for å få den ekstra gløden, kan du oppsøke en hudterapeut. Det finnes flere hudbehandlinger som kan være til nytte, og her er noen av dem.

Seks uvaner du bør unngå

Hudterapeut Ann-Kristin Stokke forteller at noe av det verste du kan gjøre mot huden din, og som gir deg minimalt med glød, er å skippe rensen. Her er det du bør unngå å gjøre mot huden din:

  1. Droppe rensen: Dette gir fort en gusten hud med tilstopninger.
  2. La være å eksfoliere huden din: Det fører til opphopning av døde celler som gir den en gusten og ru overflate.
  3. Ikke tilføre nok fuktighet, som fører til at huden blir dehydrert. Dehydrert hud kan se gusten ut eller få et blankt skinn som likner fet hud.
  4. Ikke bruke daglig UV-beskyttelse. Da kan du få solskader og ujevn hudfarge, samt pigmentering. Huden din vil se 10 til 15 år eldre ut enn den egentlig er!
  5. Du bør heller ikke bruke mye sminke som hindrer huden i å «puste», og som tetter porene, slik at du får tilstopninger, kviser og irritasjon.
  6. Vær forsiktig med peel-pads med alkohol eller aceton: Disse tørker ut huden og skader hudbarrieren. Vil gjøre huden sensitiv og irritert, ikke frisk og glødende.

En peeling er en kjemisk eksfoliering av huden som fjerner gamle og skadede hudceller i tillegg til urenheter dypt ned i porene. Behandlingen stimulerer huden til ny produksjon, noe som gir en smidigere hud med økt glød.

- En slik kjempisk peel vil være med på å stimulere til økt hudfornyelse. Det betyr at du får en friskere og sunnere hud som bedrer hudens aldringstegn, struktur og gir deg glød. Denne type behandling vil også være gunstig for de med akne, sier Heggberget.

Microneedling er en annen behandling som også er i vinden for tiden. Dette er en oppstrammende behandling som bedrer hudens elastisitet og tykkelse. I tillegg reduseres store porer, arr, rynker og fine linjer. Metoden har også god effekt på pigmenter og strekkmerker.

- Under behandlingen frigjøres vekstfaktorer i huden som igjen stimulerer produksjonen av blant annet elastin og collagen. Kollagen gir fasthet til huden og elastin gir elastisitet til huden, forklarer Heggberget.

A-vitamin mot frie radikaler

A-vitamin i hudpleie er også noe du bør få øynene opp for.

A-vitamin øker produksjonen av nye celler og fører til avstøtning av gamle. I tillegg til å redusere fine linjer brukes også A-vitamin for å jevne ut hudfargen, redusere pigmentflekker og forbedre solskadet hud ved å øke produksjon av elastin samt å hindre at kollagenet i huden brytes ned. Man ser også forbedring av store porer og kviser.  

- Vitamin A fremmer sunt hår og styrker hudens immunforsvar og hudbarriere, som er gunstig ved akne, eksem og psoriasis. Vitaminet beskytter hudens DNA, og er til hjelp med reparering av UV skader som pigmentering, forteller Heggberget.

- Frie radikaler, som forurensning, PC-skjermer, mobillys, lyssoffrør og røyking er kjente ødeleggende faktorer for huden. Så her gjelder det å ha en grundig hudpleierutine, sier Heggberget.

Solen er vår største frie radikal og står for cirka 95 prosent av hudens aldring. Livsstilen vår har med andre ord mye å si for hudens naturlige glød; hold deg borte fra røyk og bruk solfaktor!

Heggbergets tips er at du eksfolierer bort døde hudceller etter ansiktsrens. Da får du frem friske, nye hudceller. Bruk deretter en ansiktsolje som både tilfører fuktighet, beskytter hudbarrieren og gir den etterlengtede gløden.

- De nye oljene på markedet kan også blandes sammen med fuktighetskrem og foundation for ekstra glød, selv på en litt fetere hud, legger hun til.

Juks deg til mer glød med sminke

Stian Lindgren, utdannet makeupartist ved Art Complexion Makup-skole, er enig i at god hudpleie er alfa omega, men at det er fullt mulig å sminke seg til en sunnere og mer glødende look.

- Etter hudpleierutinen du nå har innarbeidet, bør du legge en primer; dette for at resten av sminken skal ha noe å feste seg til. Når jeg jobber med å få frem gløden i kundene mine liker jeg å bruke en foundation som er rik på fuktighet eller en lett BB-cream som base. En rosa eller ferskenfarget krem-rouge i eplekinn gir også en naturlig og fin glød, forteller han.

Om du skulle ønske det lille ekstra, kan du fint legge en highlighter på de stedene du ønsker å fremheve.

- Påfør highlighteren lett over kinnben, på neserygg og amourbuen.

- Du kan med fordel bruke en foundation med mye fukt eller glød i seg, men pass på å ikke pudre for mye over den igjen. Det holder å pudre under øynene for å «sette» foundationen. En sunn og glødende hud er ikke for «pudret» - den skal gløde, forteller produktansvarlig og faglærer ved Art Complexion Makeupskole, Hanne Christophersen.

Ikke gå i fallgruven

Det er selvsagt noen fallgruver du bør unngå her. For eksempel kan du gjerne avslutte sminken med et solpudder, men da er det særlig én ting du bør huske på:

- Ikke bruk et for mørkt solpudder. Det vil ende opp med å gi motsatt effekt, og i stedet for at huden ser glødende ut, vil du heller se skitten ut, forteller Lindgren.

Ellers er det viktig å bruke produkter egnet for nettopp deg.

- Den største feilen jeg tror mange gjør, er at de velger produkter som ikke passer til deres hudtype. Du bør alltid forhøre deg med en som kan faget, og spør om hjelp til å finne produkter som passer for akkurat deg, råder Lindgren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning