- Du vasker jo kroppen daglig, selv om du ikke bruker sminke der? Rens av huden er en selvsagt del av den daglige hygienen og bidrar til å opprettholde en sunn og frisk hud.

Det sier faglærer ved Hudpleieakademiet, Lill Bjerkholt.

Det holder ikke å skylle ansiktet med litt lunkent vann.

- Vann alene fjerner kun det som er vannløselig, mens et renseprodukt har ingredienser som virker fettløselige, sier hun.

Hvor ofte skal huden renses?

Noen sier huden skal renses både morgen og kveld - det kan nesten virke som om vi ikke får renset huden ofte nok.

Men ifølge hudpleier og innehaver av Tema Hud på Nesbru, Eva Olaussen, stemmer ikke dette alltid.

- De lærde strides om hvor ofte du bør rense huden. Noen mener kun på kvelden, andre morgen og kveld.

Olaussen mener at all hud kan renses på kvelden, og en fet hudtilstand bør renses både morgen og kveld.

- En tørr hudtilstand bør derimot renses kun på kvelden da den kan bli enda tørrere om den renses to ganger per dag.

Hvordan skal huden renses?

- Det spiller ingen rolle om du renser ansiktet over vasken eller i dusjen, så lenge du er nøye nok, opplyser hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke.

- Du kan rense huden i dusjen, men det er lurt å starte renseprosessen på tørr hud med en oljebasert pre-rens som deretter emulgeres opp med vann i dusjen, legger Stokke til.

Den vanligste tabben mange gjør er å rense huden for raskt.

En av hemmelighetene med en virkelig effektiv rens, er nemlig å følge samme rutine to ganger.

Det stemmer, dobbel-rens!

- Renseprosedyren bør ta omtrent 1 minutt. Forskning fra The International Dermal Institute viser at folk flest, kun bruker 10 sekunder på å rense huden sin, opplyser Stokke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

hudpleie, rense huden, ansiktsrens

VÆR GRUNDIG: Den vanligste tabben mange gjør er å rense huden for raskt, så ro ned og ta deg litt ekstra tid ved neste ansiktsrens. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Bommulspads, renseklut eller rensebørste?

For å påføre renseproduktet, og ikke minst for å fjerne rester, er det ikke alltid lett å vite hvilke redskaper du burde bruke.

Og ofte er fingre og vann nok.

- Rensemelk, rensegel og renseskum påføres og masseres inn med fingrene før det skylles av med vann, men du kan også bruke en klut for å fjerne rensen, sier Olaussen og fortsetter:

- Bommulspads brukes ved påføring av lotion, som fjerner rester av smuss og balanserer pH-verdien i huden, og eventuelt ved bruk av rensevann av typen micellar cleansing water.

Stokke mener du fint kan bruke fingrene eller en myk ansiktsbørste til å jobbe inn renseproduktet med sirkulerende bevegelser i hele ansiktet.

Men hun opplyser også om at det er enkelte områder som får altfor lite oppmerksomhet.

- Ikke glem halsen! Bruk mer tid på områder der huden har innkapslet talg og tilstopninger. Dette gjelder som regel særlig nese, panne og hake.

Du kan enkelt lokalisere disse områdene ved å kjenne etter små klumper under huden.

- Pass på at du renser helt inn i hårfestet og bak ørene, da også dette er områder som lett rammes av sorte prikker og innkapslet talg på grunn av dårlige renserutiner, legger Stokke til.

Deretter er det viktig å få vasket vekk all spor av renseprodukt med lunkent vann.

Riktig temperatur

Pass på at du ikke bruker for varmt vann når du renser ansiktet, da dette kan strippe huden for naturlige oljer og virke nedbrytende for renseproduktet.

- Ideelt skal vannet være temperert - altså lunkent. Ikke for varmt og ikke for kaldt, begge deler anser jeg som uheldig, sier Bjerkholt.

Dette er Stokke helt enig i.

- Både veldig kaldt og veldig varmt vann vil virke dehydrerende på huden. Veldig varmt vann vil i tillegg virke direkte irriterende.

Særlig på sensitiv og eksem-disponert hud kan varmt vann gi røde nupper og utslett, legger Stokke til.

Hva slags rens burde du bruke på din hud? Klikk deg gjennom de forskjellige hudtypene for konkrete råd fra hupleie-ekspertene.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!