Midtskill eller sideskill

Hvilken hårskill kler du egentlig?

Midtskill eller sideskill - det evige spørsmålet er avgjort!

VANSKELIG VALG?: At det er en av disse hårskillene Reese Witherspoon kler mindre enn de andre, er kanskje ikke vanskelig å se.
VANSKELIG VALG?: At det er en av disse hårskillene Reese Witherspoon kler mindre enn de andre, er kanskje ikke vanskelig å se. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Tenk at et par centimeter med hår skal ha så mye å si!

For hårskillen er jo noe vi jenter bruker overraskende mye tid på å vurdere.

- Hårskillen er rett og slett en del av det første man legger merke til ved en person, sier frisør June Sætre Nordvik ved Loud Hair Grünerløkka.

- Inntrykket håret gir er undervurdert. En midtskill viser en åpenhet, mens sideskillen kan være mer mystisk – noe som forteller endel om din personlighet, legger hun til.

Kan endre på ansiktet

Ifølge frisør og kvinneguiden.no sin hårekspert, Sølvi Bjørnevoll, er det vanlig at noen bruker den samme hårskillen som de har gjort siden tredje klasse, mens de mer eventyrlystne skifter på skillen titt og ofte.

Men hvorfor er det så vanskelig for oss å ta et valg når det kommer til om man skal ha midtskill eller sideskill?

- Skillen er med på å harmonere et ansikt i forhold til anatomiske forutsetninger, forklarer Ellen Støen, daglig leder ved Norsk Frisørskole i Trondheim.

Eirik Thorsen, eier og senior art director ved Adam og Eva Grensen, er helt enig:

- Hårskillen forandrer uttrykket frisyren din har og fremhever, eller eventuelt demper, aspekter ved anisktsformen.

I tillegg er det ikke til å legge skjul på at man fort blir vant til å se ut på en viss måte.

- Hårskill er en vanesak, spesielt hvis man går fra sideskill til midtskill, sier Sætre Nordvik, og fortsetter:

- Med sideskill «gjemmes» ofte en del av ansiktet. Går du da over til midtskill vil du gjerne føle deg mer eksponert, og dette kan være litt uvant i starten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MYK SKILL: Penelope Cruz er ikke redd for å bruke forskjellige hårskiller, men en ting de har til felles er at de alltid er myke og sjeldent skarpe. Selv ikke når hun går for en midtskill.
MYK SKILL: Penelope Cruz er ikke redd for å bruke forskjellige hårskiller, men en ting de har til felles er at de alltid er myke og sjeldent skarpe. Selv ikke når hun går for en midtskill. Foto: FOTO: Stella Pictures

Når burde du ha sideskill?

Selv om midtskillen er ansett som den mest trendy hårstilen akkurat nå, forteller Sætre Nordvik at det er en sideskill til venstre som er vanligst.

Hårskill etter ansiktsformen din

Ovalt: Heldiggris - du kler alt!

Avlangt: En sideskill er det sikreste, men en myk midtskill kan også fungere.

Rundt: En stram midtskill kan ha en smalnende effekt, eventuelt en sideskill med skrålugg.

Hjerte: En dyp sideskill vil gi balanse og mykne opp ansiktstrekkene.

Kantete: En myk, sideskill sammen med en oppklippet frisyre.

Stor panne: Sideskill, skrålugg eller lugg.

Kilde: Eirik Thorsen, Ellen Støen, Sølvi Bjørnevoll og June Sætre Nordvik.

- Sideskill på venstre side stiller desidert i flertall, da de fleste er høyrehendt og automatisk drar håret mot høyre.

Ifølge Bjørnevoll kan en sideskill balansere ut et usymmetrisk ansikt ved å trekke fokus mot én side istedenfor midten av ansiktet.

- Du kan også lettere oppnå volum på toppen av hodet med en sideskill, noe som kan skape en illusjon av et ovalt ansikt – som er ansett som det ideale.

Thorsen minner også om at hva slags verv du har, kan bidra til å gjøre denne avgjørelsen enklere.

- Se gjerne på hvilke verver du har i fronten og på krona, og hvordan du vil bruke disse. Å legge skillen mot en verv kan gi mer volum, mens å legge den med en verv kan gi et litt flatt utrykk.

Har du skjevheter i ansiktet, tipser Støen om at en sideskill vil kunne hjelpe til mot dette.

- Skjener nesen din mot høyre, kan en sideskill til venstre gjøre at nesa virker rettere, og det motsatte hvis nesen skjener mot venstre.

I tillegg vil en høy eller bred panne godt kle en sideskill – uansett hvilken side.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STOR PANNE: En stor panne kan absolutt være vakkert å vise frem, for eksempel med en stram eller voluminøs hestehale. Men det er nok ikke vanskelig å se hvilken type midtskill Reese Witherspoon kler aller best.
STOR PANNE: En stor panne kan absolutt være vakkert å vise frem, for eksempel med en stram eller voluminøs hestehale. Men det er nok ikke vanskelig å se hvilken type midtskill Reese Witherspoon kler aller best. Foto: FOTO: Stella Pictures

Når burde du ha midtskill?

Midtskillen har, som nevnt, vært desidert størst i trendbildet de siste sesongene. Likevel er mange fortsatt nervøse for den åpne og avslørende effekten hårskillen gir.

Hvordan rette ut verv i panneluggen

At en verv fort kan komme i veien for en ny hårskill, eller til og med den faste gamle, er en kjent sak.

Å forbedre en verv i panneluggen er langt ifra enkelt, men ekspertene har gode råd du kan prøve.

- Har man en virvel, eller verv, i luggen må man dessverre bruke litt ekstra tid. Begynn med å føne den ned, og bruk eventuelt en rettetang i tillegg. Det letteste vil ofte være å bruke en rundbørsteføner til å tvinge luggen på plass, uten at det blir for flatt, tipser Sætre Nordvik.

Selv om det finnes semipermanente behandlinger man kan få i frisørsalongen, blir du kanskje ikke tilfreds med resultatets varighet. 

- Det går an å ta en strukturomformingsbehandling som tvinger vervet til å ligge rett. Men når håret vokser ut igjen, vil luggen gå tilbake til slik den var med verven.

- Noen kan faktisk se litt dratt ut med midtskill, og skjevheter i ansiktet vil bli mer synlig, forteller Støen, og fortsetter:

- Hvis du ønsker å smalne ansiktsformen, gjøre ansiktet lengre eller ha en litt mer edgy 70-tallsstil på håret, er midtskillen ypperlig.

Og siden 70-tallet generelt er en enorm trend på klesfronten denne sesongen, kan man vel virkelig ikke gå feil med denne skillen?

Thorsen mener at igjen må man tenke på eventuelle verver i fronten, men også lengden på håret før man går for en midtskill.

- På veldig kort hår kan det se litt rart ut med midtskill. La i så fall fronten ligge sveipende og mykt på sidene av pannen, eller gå for en sideskill.

Bjørnevoll heier på hårskiller i alle retninger, og syns at folk burde bli flinkere til å teste ut midtskillen også.

- Midtskill er kult til alle ansiktsformer; rektangelformet, ovale, diamant. Så lenge du styler håret etter en midtskill, og bygger eller demper volum på strategiske steder.

Og håreksperten forteller videre at det finnes mange muligheter å style en midtskill på. Alt fra bohemske bølger, rufsete tekstur, helt glatt, oppsatt med fletter og oppsatt i hestehale.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning