HVORDAN FLETTE HÅR:

Fire fletter du kan lære deg i dag

Flett deg gjennom alle høytider.

FLETTE HÅR: Maria Sindre-Bjelke (i midten) står bak den svært populære Instagram-kontoen @Flettemia, og viser oss oppskriften på fire fine fletter. Bla deg videre for å se steg-bilder og videosnutter.
FLETTE HÅR: Maria Sindre-Bjelke (i midten) står bak den svært populære Instagram-kontoen @Flettemia, og viser oss oppskriften på fire fine fletter. Bla deg videre for å se steg-bilder og videosnutter. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
Publisert Oppdatert
FLETTEMIA: Maria Sindre-Bjelke (35) her med datteren Emma Olivia (4) har fått titusenvis av Instagramfølgere på å vise hvordan du på ulike måter kan flette hår.
FLETTEMIA: Maria Sindre-Bjelke (35) her med datteren Emma Olivia (4) har fått titusenvis av Instagramfølgere på å vise hvordan du på ulike måter kan flette hår. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.

Maria Sindre-Bjelke (35)

  • Gjort stor suksess med flettbilder via Instagramkontoen @Flettemia
  • Gift med to barn og to bonusbarn.
  • Utgir flettebok med Cappelen Damm høsten 2015.
  • www.flettemia.com

- Jeg ante ikke at det fantes et helt fletteunivers på Instagram og opprettet kontoen Flettemia for å ikke oversvømme vennene mine med flettebilder på privatkontoen min. Da vi i løpet av den første uka hadde fått over 500 følgere var det til stor glede - og forbauselse, sier Maria Sindre-Bjelke, kvinnen bak Instagramkontoen Flettemia, som nærmer seg 30 000 følgere etter ett år.

Både i hverdagen og til fest kan håret lett bli det siste vi tenker på, og dermed ende opp i den samme, gamle hestehalen eller bare hengendes rett ned.

Kanskje er det nettopp derfor fletting har blitt så populær. Det å flette hår er ofte er unnagjort relativt raskt, i tillegg til å se nydelig ut.

- Flere og flere blir interessert i fletting, og vil gjerne ha daglig inspirasjon.

Se videosnutter og steg-bilder av barneflette, bunadsflette, bryllupsflette og festflette under saken!

Landet flettebok-deal

Til vanlig jobber Sindre-Bjelke som seniorrådgiver hos BIBSYS. Til Kvinneguiden forteller hun at hun ble opptatt av fletting allerede i 6-årsalderen, og har alltid funnet stor glede i å flette både sitt eget og andres hår.

-  I 2014 hadde jeg en treåring med en imponerende hårmanke, og det gjaldt å få håret hennes i fletter for å unngå at det floket seg eller var fullt av matrester da hun kom hjem fra barnehagen.

Og dermed begynte det lille fletteeventyret som skulle føre til tusenvis av følgere, og en egen flettebok-deal.

-  I januar ble jeg kontaktet av Cappelen Damm som lurte på om jeg ville skrive en bok om fletting. De hadde fulgt meg på sosiale medier og på  hjemmesiden flettemia.com. Dette var et tilbud jeg selvfølgelig måtte si ja til.

Flette hår på barna

Fletteboka er planlagt å komme ut i høst, og hele familien er satt i sving for å få bildene på plass.

FLETTETRENDER: Frisør og hårstylist, Eva Lill Kristengård fra Adam og Eva Grensen, har stor tro på Giorgio Armani sine "corn-rows", til venstre og øverst på bildet, samt DKNY og Cara Delevingne sine wet-look hip hop-fletter nederst til høyre.
FLETTETRENDER: Frisør og hårstylist, Eva Lill Kristengård fra Adam og Eva Grensen, har stor tro på Giorgio Armani sine "corn-rows", til venstre og øverst på bildet, samt DKNY og Cara Delevingne sine wet-look hip hop-fletter nederst til høyre. Foto: FOTO: Stella Pictures.

- De siste tre månedene har stua har blitt gjort om til et fotostudio. Mannen min er freelance-fotograf og har tatt bildene til boka - så dette har blitt et spennende, om dog til tider hektisk. Alle barna har vært engasjerte og synes det har vært spennende å ha så mye besøk. Vi har jo hatt hårmodeller innom stort sett hver helg, og også mange ettermiddager de siste tre månedene.

Døtrene til Sindre-Bjelke er vant til at mamma fletter håret deres. De er en stor del av både Instagram-bildene og den kommende boka.

- Jentene stiller villig opp til fletting og fotografering. Flettingen har blitt en innarbeidet del av vår daglige rutine og er en hyggelig ting vi gjør sammen. Jentene mine velger ofte selv frisyrer ut fra bilder de ser på Instagram eller Pinterest, eller så får jeg en fiks ide jeg har lyst å teste.

Flettetrender sommeren 2015

Frisør og hårstylist ved Adam og Eva Grensen, Eva Lill Kristengård, mener at flettetrenden har kommet for å bli.

- Fletter er en enkel måte å endre uttrykket på frisyren, uansett om man vil ha det mer bohemsk, rocka eller chic.

Er det spesielt trendfletter du er ute etter, har Kristengård spesielt trua på to måter å flette håret på fra catwalken.

- Romantiske og rufsete "corn-rows" à la Giorgio Armani vår/sommer 2015 eller blanke, wet-look Hip Hop-fletter à la DKNY vår/sommer 2015 er etter min mening sommerens trendvarsel.

Men syns du at fletter er fryktelig vanskelig, har Flettemia gode råd.

-  Mitt beste tips er å ikke gi opp - blir det ikke slik du tenkte er det bare å prøve igjen! Finn ut hvordan det fungerer best å holde hendene mens du fletter, slik at du klarer å flette jevnt og stramt - så kan du heller gjøre fletten løsere når du er ferdig.
 

Flettemia har flere triks oppi ermet om du skal flette håret, og det ikke blir som forventet.

- Et annet tips er å bruke hårpynt. En litt skjev flette eller mislykket knute ser plutselig flott ut når du pynter med en sløyfe eller noen blomsterspenner.

Se videosnutter og steg-bilder av fletter til barn, bunad, bryllup og fest under:

Barneflette

Hjertefletten er barnas favoritt!

Barnefletter passer til de fleste anledninger.

Både som pynt til fest, og av praktiske årsaker i hverdagen da flettene holder lenger enn for eksempel en hestehale som lett faller ut.

Men ofte er det lettere sagt enn gjort å skulle flette håret til små og utålmodige barn.

-  Minstejenta ville ikke ordne håret ettersom hun er hårsår. Så vi fant bilder av hennes idoler som Madicken, Ida og Rapunsel og hang opp litt forskjellige bilder på badet slik at hun kunne velge hvilken frisyre hun selv ville ha, tipser Maria Sindre-Bjelke også kjent som Flettemia.

- I tillegg fikk hun et klistremerke for å gre håret, ett for å fikse det og ett hvis frisyren fortsatt satt i da hun kom hjem fra barnehagen.

- Et annet tips er at de får gjøre noe de liker mens en fletter - enten fargelegge, spille på iPad eller se på barne-TV. Da blir det enklere å sitte i ro.

Følg steg-bildene og se videoen nedentil, hvor Flettemia viser hvordan du kan lage en hjerteflette hjemme:

Bunadsflette

Fossefallsfletten er en sikker vinner til bunaden

HJERTEFLETTE: En hjerteflette passer til alle, men er spesielt fint på barn.
HJERTEFLETTE: En hjerteflette passer til alle, men er spesielt fint på barn. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLIK GJØR DU: 1. For å få bølger i håret kan du godt sove med to hollandske fletter, 2. Bruk en kam og lag en bue fra midtskillen og til over høyre øre. Gjenta trinn 1 på motsatt side (disse buene skal danne toppen av hjertet). Sett håret i nakken i en midlertidig hestehale, 3. Plukk opp hår nær skillen på høyre side og del hårlokken i tre like store deler, 4. Kryss venstre del under den midtre, kryss høyre del under den midtre, plukk opp hår fra fronten, føy sammen med høyre del. (Plukk kun del fra fronten!). Gjenta til du har plukket inn alt håret fra fronten og har kommet til høyre øre.
SLIK GJØR DU: 1. For å få bølger i håret kan du godt sove med to hollandske fletter, 2. Bruk en kam og lag en bue fra midtskillen og til over høyre øre. Gjenta trinn 1 på motsatt side (disse buene skal danne toppen av hjertet). Sett håret i nakken i en midlertidig hestehale, 3. Plukk opp hår nær skillen på høyre side og del hårlokken i tre like store deler, 4. Kryss venstre del under den midtre, kryss høyre del under den midtre, plukk opp hår fra fronten, føy sammen med høyre del. (Plukk kun del fra fronten!). Gjenta til du har plukket inn alt håret fra fronten og har kommet til høyre øre. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLIK GJØR DU: Fortsett treerfletten, og hent hår kun fra fronten, til du kommer til øret.
SLIK GJØR DU: Fortsett treerfletten, og hent hår kun fra fronten, til du kommer til øret. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLIK GJØR DU: 5. Avslutt fletten som en vanlig treerflette, 6. Fest med en liten strikk, 7. Gjenta trinn 3-6 på motsatt side, 8. Dra ut den strikken på det resterende håret.
SLIK GJØR DU: 5. Avslutt fletten som en vanlig treerflette, 6. Fest med en liten strikk, 7. Gjenta trinn 3-6 på motsatt side, 8. Dra ut den strikken på det resterende håret. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLIK GJØR DU: 9. Samle flettene sammen midt bak, 10. Pass på at hjertet former seg pent, 11. Fest flettene med en liten strikk, 12. Løsne håret i enden av flettene.
SLIK GJØR DU: 9. Samle flettene sammen midt bak, 10. Pass på at hjertet former seg pent, 11. Fest flettene med en liten strikk, 12. Løsne håret i enden av flettene. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.

Bunad må være et av de mest geniale antrekkene som finnes, for lettere å velge antrekk til store høytider, blir det vel ikke!

Men hva med håret?

At fletter passer perfekt her, er det ingen tvil om.

Men vanlige musefletter eller pariserfletter kan fort føles oppbrukt.

Så denne bunadssesongen kan du prøve deg på noe helt nytt - nemlig en fossefallsflette.

Uansett om det er til konfirmasjonen, 17. mai eller som bryllupsgjest, passer denne fletta ypperlig til enhver bunad og enhver anledning.

Spesielt fin for deg som liker å ha håret ned, men irriterer deg over at håret faller foran ansiktet.

Følg steg-bildene og se videoen nedentil, hvor Flettemia viser hvordan du kan lage en bunadsflette hjemme:

Festflette

Fletten som får håret til å se tykkere ut.

En mer romantisk sommerfest-flette skal du lete lenge etter!

BUNADSFLETTE: En fossefallsflette er nydelig til enhver bunad.
BUNADSFLETTE: En fossefallsflette er nydelig til enhver bunad. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLIK GJØR DU: 1. Plukk opp hår ved tinningen og del håret i tre like store deler, 2. Kryss venstre del over den midtre, 3. Kryss høyre del over den midtre, 4. Plukk opp hår over fletten.
SLIK GJØR DU: 1. Plukk opp hår ved tinningen og del håret i tre like store deler, 2. Kryss venstre del over den midtre, 3. Kryss høyre del over den midtre, 4. Plukk opp hår over fletten. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLIK GJØR DU: 5. Føy håret sammen med den venstre delen og kryss over den midtre, 6. Slipp høyredelen, plukk opp hår under fletten for å skape en ny høyredel, og kryss denne over den midtre, 7.  Plukk opp hår over fletten, 8. Føy håret sammen med den venstre del og kryss over den midtre.
SLIK GJØR DU: 5. Føy håret sammen med den venstre delen og kryss over den midtre, 6. Slipp høyredelen, plukk opp hår under fletten for å skape en ny høyredel, og kryss denne over den midtre, 7. Plukk opp hår over fletten, 8. Føy håret sammen med den venstre del og kryss over den midtre. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLIK GJØR DU: 9. Slipp høyredelen, plukk opp hår under fletten for å skape en ny høyredel, og kryss denne over den midtre, 10. Gjenta trinn 4-6 til du når hårfestet på motsatt side, 11. Fortsett fletten som en vanlig treerflette (trinn 2-3), plukk opp hår i nakken og fest fletten sammen med hårlokken med en liten strikk, 12. La håret henge løst slik at strikken dekkes.
SLIK GJØR DU: 9. Slipp høyredelen, plukk opp hår under fletten for å skape en ny høyredel, og kryss denne over den midtre, 10. Gjenta trinn 4-6 til du når hårfestet på motsatt side, 11. Fortsett fletten som en vanlig treerflette (trinn 2-3), plukk opp hår i nakken og fest fletten sammen med hårlokken med en liten strikk, 12. La håret henge løst slik at strikken dekkes. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
RESULTAT: En enkel, men forsegjort flette med halvveis-oppsett, perfekt til enhver bunad.
RESULTAT: En enkel, men forsegjort flette med halvveis-oppsett, perfekt til enhver bunad. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.

Men i tillegg til å være en festflette alle kan kle, er den også spesielt fint for deg med en litt tynn manke.

- I denne frisyren har jeg kombinert to hollandske fletter med en knute av tauflette. Flater du ut både flettene og knuten får denne frisyren tynt hår til å se fyldigere ut, sier Maria Sindre-Bjelke, også kjent som Flettemia, om festfletten.

Dette er absolutt en flette som krever litt trening, og muligens litt hjelp, men da er det viktig å holde tunga rett i munnen og skuldrene lave.

-  Husk at det bare er å begynne på nytt hvis du ikke får det til. Flett gjerne jevnt og stramt i begynnelsen, og løsne deretter på fletta når du har den på plass, tipser Flettemia.

Men dette er også desidert den nydeligste fletten vi har sett på lenge, hvor hele håret ser ut som en nydelig blomst, så den er vel verdt å prøve!

Følg steg-bildene og se videoen nedentil, hvor Flettemia viser hvordan du kan lage en hollandsk festflette hjemme:

Bryllupsflette

Flettefin uansett om du er brud eller gjest

Til årets store bryllup, har man jo så klart ekstra lyst til å være fin på håret.

Og i tillegg er det ofte veldig greit, uansett om man er brud eller gjest, å få håret litt opp og bort fra ansiktet.

FESTFLETTE: Denne sommerlige fletten med hollandske fletter og tauflette blir en sikker vinner på årets store sommerfest!
FESTFLETTE: Denne sommerlige fletten med hollandske fletter og tauflette blir en sikker vinner på årets store sommerfest! Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLIK GJØR DU: 1. Skill ut en trekant i nakken (fra midten av bakhodet og ned bak ørene) og sett håret i en lav hestehale som deles i to like store deler, 2. Drei høyre del et par ganger mot høyre, og kryss høyre del over den venstre. Gjenta til du har flettet hele hårets lengde, 3. Fest med en lite strikk og flat ut fletten ved å dra i ytterkantene, 4. Snurr fletten rundt hestehalens rot, gjem endene og fest med hårnåler.
SLIK GJØR DU: 1. Skill ut en trekant i nakken (fra midten av bakhodet og ned bak ørene) og sett håret i en lav hestehale som deles i to like store deler, 2. Drei høyre del et par ganger mot høyre, og kryss høyre del over den venstre. Gjenta til du har flettet hele hårets lengde, 3. Fest med en lite strikk og flat ut fletten ved å dra i ytterkantene, 4. Snurr fletten rundt hestehalens rot, gjem endene og fest med hårnåler. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLIK GJØR DU: 5. Plukk opp hår ved tinningen og del hårlokken i tre like store deler, 2. Kryss venstre del under den midtre, 3. Kryss høyre del under den midtre, 4. Plukk opp hår på venstre side, føy sammen med venstre del og kryss under den midtre. Plukk opp hår på høyre side, føy sammen med høyre del og kryss under den midtre.
SLIK GJØR DU: 5. Plukk opp hår ved tinningen og del hårlokken i tre like store deler, 2. Kryss venstre del under den midtre, 3. Kryss høyre del under den midtre, 4. Plukk opp hår på venstre side, føy sammen med venstre del og kryss under den midtre. Plukk opp hår på høyre side, føy sammen med høyre del og kryss under den midtre. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLIK GJØR DU: 9. Gjenta til alt hår er plukket inn i fletten, 10. Flat ut fletten ved å dra i ytterkantene, 11. Fortsett deretter fletten som en vanlig treerflette, og dra ut ytterkantene, 12. Fest enden ved å tupere den.
SLIK GJØR DU: 9. Gjenta til alt hår er plukket inn i fletten, 10. Flat ut fletten ved å dra i ytterkantene, 11. Fortsett deretter fletten som en vanlig treerflette, og dra ut ytterkantene, 12. Fest enden ved å tupere den. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLIK GJØR DU: Gjenta trinn 5-12 på motsatt side. Kryss flettene rundt taufletten, fest og gjem endene med hårnåler.
SLIK GJØR DU: Gjenta trinn 5-12 på motsatt side. Kryss flettene rundt taufletten, fest og gjem endene med hårnåler. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
RESULTAT: En nydelig og avansert flette, som holder alt håret på plass hele kvelden og ser usedvanlig nydelig ut.
RESULTAT: En nydelig og avansert flette, som holder alt håret på plass hele kvelden og ser usedvanlig nydelig ut. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.

Det blir tross alt en lang dag.

Her har Maria Sindre-Bjelke, også kjent som Flettemia, laget en fransk tauflette og lav knute, enkel nok til å fikse helt selv.

Men har man et par hjelpende hender på den store dagen, er ikke det å forakte heller.

For ekstra tekstur, og en enda mykere form, kan man med hell ha litt krøller eller bølger i håret før man fletter.

Men et rett hår gir til gjengjeld en veldig sleek finish på looken, som Flettemia viser her.

Følg steg-bildene og se videoen nedentil, hvor Flettemia viser hvordan du kan lage en bryllupsflette med en fransk tvist hjemme:

FLETTE TIL BRYLLUP: Selv om bryllupet kanskje skal være ekstravagant, så trenger ikke hårfrisyren være spesielt komplisert med denne franske fletten.
FLETTE TIL BRYLLUP: Selv om bryllupet kanskje skal være ekstravagant, så trenger ikke hårfrisyren være spesielt komplisert med denne franske fletten. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlstad.
SLIK GJØR DU: 1. Plukk opp en hårlokk ved høyre tinning, 2. Del den i tre like store deler, 3. Drei den høyre delen et par ganger mot høyre, 4. Kryss den høyre delen over den venstre
Gjenta trinn 3-4 én gang.
SLIK GJØR DU: 1. Plukk opp en hårlokk ved høyre tinning, 2. Del den i tre like store deler, 3. Drei den høyre delen et par ganger mot høyre, 4. Kryss den høyre delen over den venstre Gjenta trinn 3-4 én gang. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLIK GJØR DU: Plukk opp hår og føy sammen med høyre del, drei den høyre delen mot høyre og kryss over den venstre. Gjenta trinnet og plasser fletten nær hårfestet hele veien bort mot venstre øre.
SLIK GJØR DU: Plukk opp hår og føy sammen med høyre del, drei den høyre delen mot høyre og kryss over den venstre. Gjenta trinnet og plasser fletten nær hårfestet hele veien bort mot venstre øre. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
SLIK GJØR DU: 5. Når alt hår er inkludert, samle håret i en sidehestehale (eller bare fortsett taufletten hvis du har tynt hår), 6. Fortsett å flett hestehalen som en vanlig tauflette (steg 3-4) og flat ut fletten ved å dra forsiktig i flettens ytterkanter, 7. Drei fletten mot høyre slik at den danner en knute ved nakken, gjem endene under fletten og fest med hårnåler, 8. Pynt gjerne med en hårkam eller et spenne – her har vi brukt en hårkam fra Glitter.
SLIK GJØR DU: 5. Når alt hår er inkludert, samle håret i en sidehestehale (eller bare fortsett taufletten hvis du har tynt hår), 6. Fortsett å flett hestehalen som en vanlig tauflette (steg 3-4) og flat ut fletten ved å dra forsiktig i flettens ytterkanter, 7. Drei fletten mot høyre slik at den danner en knute ved nakken, gjem endene under fletten og fest med hårnåler, 8. Pynt gjerne med en hårkam eller et spenne – her har vi brukt en hårkam fra Glitter. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.
RESULTAT: En enkel, men chic håroppsett med fine detaljer som passer like bra på bruden som på bryllupsgjesten.
RESULTAT: En enkel, men chic håroppsett med fine detaljer som passer like bra på bruden som på bryllupsgjesten. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning