Lær å legge riktig foundation

Unngå den vanligste foundation-tabben

Et ansikt som ser ut som det er dyppet i en bøtte med selvbruningskrem er altså ikke målet... Så foundation til høyre er feil.

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Er det noe gutta hater når det kommer til sminke, så er det gjerne at jentene har for mye "sparkel" (som det gjerne omtales som). For tykt lag med foundation, kombinert med feil farge og litt skjødesløs påføring er altså en så uheldig kombinasjon at selv gutter legger merke til det. Det sier jo en hel del (no offence, gutter).

Få foundationen perfekt

Joda, det syndes mye på foundationfronten, og derfor handler denne sminkevideoen om hvordan du legger foundation perfekt uten å falle i den klassiske brunkremfella.

Vi går gjennom de viktigste og vanligste feilene, og viser hvordan du kan finne en fin foundationfarge til din hud, og hva som må til for at sminken skal sitte hele dagen.

Trykk på bildet over for å se sminkevideo av full foundation tutorial.

Klikk Mote er fortsatt i startgropa når det kommer til sminkevideoer, så vi er helt avhengige av din tilbakemelding. Hva liker du med videoen og den tilhørende artikkelen? Er det noe du ikke liker, eller gjerne skulle sett annerledes? Bruk kommentarfeltet under og gi oss beskjed!

OM SMINKEN:

UNDERTONEN: Før du leter etter riktig foundation for deg, er det viktig at du sjekker om undertonen din er rosa eller gul. Ser du forskjell på foundationene på bildet?
UNDERTONEN: Før du leter etter riktig foundation for deg, er det viktig at du sjekker om undertonen din er rosa eller gul. Ser du forskjell på foundationene på bildet? Foto: FOTO: Produsentene.

Foundation kan være vår beste venn eller verste fiende.

Finner du riktig farge og påføringsteknikk, vil huden bli jevn og naturlig fin. Men havner vi i brunkremfella, ender vi opp med et veldig unaturlig ansikt som ikke ser ut som det hører til med resten av kroppen.

Fargevalg

Det er så mange farger å velge mellom, så det er ikke rart at vi går på en bommert eller to når vi skal velge oss ut den perfekte foundationfargen.

De fleste merker vil ha to forskjellige undertoner å velge mellom - rosa og gul. Veldig mange går for en rosa undertone fordi den rett og slett ser penere ut i flasken. Men faktisk er de fleste av oss gultonede.

Vi kan ofte ha røde fargeforstyrrelser i ansiktet, men dette skal vi dekke med foundation, så de fargene trenger vi egentlig ikke å tenke så mye på.

Når du skal teste om du har rosa eller gul undertone, er det viktig å se vekk fra ansiktet og heller ned på skuldre og brystpartiet. Hvis du fortsatt syns det er vanskelig å se om du er rosa eller gul, vil også underarmen være en god indikator på hvilken undertone du har.

Veldig lyse hudtoner, spesielt hos de med rødt hår, kan ofte ha rosa undertone. Det samme kan de veldig mørke hudtonene, med etnisk opphav fra Afrika, også ha. De i mellom disse hudtonene, har som regel en gul undertone.

Så gjenstår det bare å finne riktig lysstyrke, og det kan lett testes på kjeven.

Den fargen som nærmest forsvinner inn i huden er den perfekte for deg.

Prepping av huden

Enhver fantastisk foundation vil få en tøff jobb ved påføring hvis huden ikke er klargjort. Rens huden før påføring og bruk en god fuktighetskrem tilpasset din hud.

På Instagram

Er du på Instagram? Det er vi!

Ta bildet av deg selv der du tester ut en av lookene som Tove har vist på Klikk Motes videoer!

Hashtag bildet ditt med #klikkmote, så kan vi se bildene dine!

Følg makeupartist Tove Eggen på Instagram: iknowthatmagazine

Følg redaksjonssjef for Klikk Mote, Cecilie Eggen: cecilieeggen

Har du veldig tørre flekker, burde en form for fett, planteolje eller balm legges over området for at foundationen ikke skal suge seg opp her og se oransje ut.

Jeg liker å legge dette over brynene også for å beskytte dem mot foundationflekker.

Vil du være ekstra flink, er en god primer ikke å forakte. Denne vil sørge for at foundationen sitter ekstra godt, fylle inn eventuelle smårynker samt at foundation glir på lettere og jevnere.

Tørr og fet hud burde eksfolieres lett før påføring. Enten med en mild skrubb, eller ansiktsklut som gnis forsiktig mot huden mens du renser den. Det fjerner døde hudceller, og gjør huden glatt og fin.

Valg av tekstur

Generelt så anbefaler jeg alltid en flytende foundation, siden det er lettest å jobbe med. For de som liker ekstra dekk som går raskt, er en kompakt krem-foundation ett godt alternativ. Bare husk at jo tettere de er i teksturen, desto mer pudder er det i produktet og jo tørrere er de.

HJELPENDE HÅND: 1. Photo Finish Hydrating Primer fra Smashbox (kr 420), 2. Stippling kost #187 fra MAC (kr 395), 3. Glam Balm Multi Anti-aging balm (kr 520), 4. Foundation Brush fra MSCHIC/ Nelly.com (kr 219), 5. Make Up Sponge Mix fra Depend (kr 25).
HJELPENDE HÅND: 1. Photo Finish Hydrating Primer fra Smashbox (kr 420), 2. Stippling kost #187 fra MAC (kr 395), 3. Glam Balm Multi Anti-aging balm (kr 520), 4. Foundation Brush fra MSCHIC/ Nelly.com (kr 219), 5. Make Up Sponge Mix fra Depend (kr 25). Foto: FOTO: Produsentene.

For de med veldig fet hud kan dette være riktig type, mens for de med dehydrert eller tørr hud er det rett og slett krise - så styr unna.

For de som liker ekstra dekk som går raskt, er en kompakt krem-foundation ett godt alternativ

Verktøy og påføring

For påføring av foundation finnes det flere forskjellige koster og svamper, ellers kan man også bruke fingrene.

Ved bruk av fingrene, er det viktig å vaske dem godt først for å være sikker på at det ikke er noen forstyrrende oljer på dem. Påfør foundation akkurat slik som du ville gjort med en dagkrem.

Klapp over huden til slutt for å sørge for at foundationen smelter godt inn, slik som jeg viser i videoen øverst.

Flere lag

En stippling-kost er min personlige favoritt, og den kan jobbes raskt over ansiktet i sirkulære bevegelser. Du kan gjerne legge flere lag for mer dekk da denne kosten blender ut som en verdensmester.

Standard foundationpensel som nærmest maler på foundation, er også veldig god. Pass på at strøkene går nedover helt til slutt, for at småhår legger seg pent. Flikk gjerne kosten over huden, slik jeg gjør i videoen for en fresh og naturlig finish.

Svamper fungerer best fuktige, så ta litt vann på og klem det ut før påføring. Jobb aktivt med svampen, hvor du dytter på produktet og så vrir svampen rundt så den ikke etterlater seg noen merker.

Jobb systematisk

Begynn med å legge foundation i små områder av gangen, og jobb så jevnt som mulig.

Vær forsiktig med å ikke komme nær bryn eller hårfestet.

Da vil de trekke til seg ekstra mye foundation og se mørke eller oransje ut.

Send oss dine bilder!

Vi vil gjerne se DIN versjon av denne makeupen, så smink i vei og send oss bildene dine. Kanskje de kommer med i neste sminkevideo!

Du kan sende bildet til [email protected] eller merke det med #klikkmote på Instagram.

Ikke vær for brutal mot huden, men jobb gjerne raskt. Begynn med lite produkt på kosten, fingrene eller svampen - og legge heller foundation flere ganger mens du jobber.

Avslutt med pudder

Jeg får ikke sagt det nok, men et hvert vått produkt trenger noe tørt over seg for å holde seg på plass en hel dag.

Hvor mye man trenger er individuelt, men et tynt lag med et transparent pudder helt til slutt vil passe til alle.

Vi trenger ikke å gå på med mer dekk, for det har vi allerede fått til med riktig foundationpåføring.

Ferdig!

Da er huden jevn, naturlig, frisk og sunn - dette er jo helt gull!

Mange liker å gå med bare dette for å se helt usminket ut, men litt rouge, solpudder, bryn og maskara er aldri å forakte, og vil fortsatt se veldig naturlig ut.

Husk at jeg svarer på alle kommentarer så det er bare å spørre, rise og rose i vei!

FØR OG ETTER: Forskjellen en riktig lagt og farge på foundation er virkelig stor - selv om resultatet ser naturlig ut!
FØR OG ETTER: Forskjellen en riktig lagt og farge på foundation er virkelig stor - selv om resultatet ser naturlig ut! Foto: FOTO: Tove Eggen.

Les også:

Halve ansiktet er sminket feil - her er de vanligste sminketabbene

Stor test av deodoranter

Komplekser for arr? Les her!

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og få mote- og skjønnhetstips på e-post hver uke

Sju hårknep som gjør deg yngre

Epsom salt- mirakelmiddelet alle vil ha

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning