Hvordan fjerne vanskelige flekker

Slik får du bort vanskelige flekker

Rødvin, blod eller blåbær? Slik får du bort merker på tøyet.

Publisert Oppdatert

Enten favoritt-toppen har fått sjenerende flekker av rødvin over seg eller om god-buksa bærer preg av blåbærslang, føles det ergerlig å skrubbe i evigheter uten å komme seg noen vei. Enkelte flekke er rett og slett mer krevende enn andre. Særlig om plagget er vanskelig å rengjøre.

- Det er noen typer stoff som er vanskeligere å få bort flekker fra enn andre. Stoffer som ikke tåler bleking så godt er vanskelig, så hvit bomull er for eksempel enklest, forteller Ingun Grimstad Klepp.

Sjekk vaskelappen

Hun er forfatter og forskningsleder på Statens senter for forbruksforskning, og forståelsen for hvordan klær fungerer i samspillet mellom mennesker har vært tema for hennes forskning.

- Lin, silke og bomull vil ikke tåle bleking i form av klorin. Det kan også gjelde andre type plagg, så man må se på vaskelappen for sikkerhetsskyld, legger Malin Skaar, customer service manager for Lilleborg, til.

Alle klær som selges i Norge, skal være merket med vedlikeholdsmerking og fibermerking. Disse gir viktige opplysninger også i forhold til fjellfjerning.

- Om du er usikker på om stoffet og fargen tåler flekkfjerningsmiddelet, kan det være lurt å prøve først på et lite synlig sted, som for eksempel under ermet eller på en innvendig søm, råder Grimstad Klepp.

Det viktigste av alt

- Det viktigste når en skal fjerne flekker på klærne, er å gjøre det fort. Det vil si før du vasker det - selv om det selvsagt er mer fristende å tenke at det går bra om du bare vasker plagget, sier Grimstad Klepp.

Ingrun Grimstad Klepp har skrevet i "Det store norske leksikon" om nettopp flekkfjerning. Der gir hun følgende tips til fremgangsmåter man kan forsøke seg på:

1: Rennende vann fra springen

Vann er av våre mest brukte og beste løsemidler. Denne metoden kan fjerne en rekke flekker alene, eller i kombinasjon med flekkfjerningsmidler. Tre plagget på en kran slik at hullet for vannstrålen kommer direkte mot flekken, men på andre siden av stoffet. Flekken skal med andre ord ut den veien den kom på. Sett så på vannet og la det spyle gjennom flekken. Velg varmt vann til fettholdige flekker, og kaldt vann til flekker med proteiner. Dersom det benyttes flekkfjerningsmidler, påføres disse før man dusjer gjennom med vann. Metoden er godt egnet til å kombinere med bruk av oppvaskmiddel, flytende vaskemiddel og lignende som flekkfjerningsmidler.

2: Faste flekker

Enkelte flekker ligger utenpå stoffet. Bruk da spatel eller kniv, og skap forsiktig av alt som er løst. Sug opp så mye som mulig av flekken i et trekkpapir fuktet med rensemiddel. Skal det brukes "smøremiddel" drypper du det på flekken. Når smøremiddelet er skittent, skraper du det av og tar på på nytt. Når flekken er fjernet, skylles eller vaskes smøremiddelet godt ut. Enkelte flekker, som stearin og tyggegummi, blir lettere å skrape av når de er kalde. I så fall kan du prøve å legge plagget i fryseren.

3: Løsemidler

Stoffet legges enkelt på et fast, absorberende underlag med flekken mot underlaget. Rensemiddelet som skal brukes, helles opp i en ren og tørr skål. Skal det brukes løsninger av faste stoffer, må disse være helt løst før man begynner. Dypp en ren klut eller litt vatt i rensemiddelet, og vri. Fukt flekken fra kanten, og mot midten. Flytt tøyet etter hvert som flekken trekker seg inn i underlaget. Gni lett på tynne stoffer; tykke stoffer tåler og trenger hardere behandling dersom de ikke er for løse. Når flekken er borte, må mest mulig av flekkfjerningsmiddelet fjernes. Legg stoffet på tørt, absorberende underlag igjen, og trykk det hardt mot underlaget med en klut, vatt eller lignende. Løsemidler som fordamper lett, kan deretter fjernes ved hjelp av varmen fra hånden. Sitter det igjen rester av flekken, kan man fukte hele skjolden med flekkfjerningsmiddelet og dekke med potetmel eller magnesia. La pulveret ligge til neste dag og børst det så bort. Det kan oppstå skjolder dersom tøyet ikke var rent, eller at rensemiddelet har tatt fargen.

4: Bollemetoden

Om det skal benyttes en væske som bleker eller løser opp flekken, kan denne metoden brukes. Ha blandingen du skal bruke i en bolle. Lag en spiss eller tupp av plagget og legg denne ned i bollen mens resten av plagget ligger tørt ved siden av eller over bollen. Løsningen vil dermed bare væte flekken, og ikke hele plagget. Dersom det er ønskelig å helle løsningen gjennom plagget, kan du bruke en bolle og helle samme løsning gjennom flekken flere ganger. Husk at en del midler for bleking, som for eksempel klor, er uønsket av miljøhensyn og at det derfor er viktig å bruke minst mulig.

5: Ny farge

Enkelte flekker er lysere enn stoffet de er på. Lyse skjolder kan også oppstå som resultat av fjerning av andre flekker. Lyse flekker "fjernes" lett gjennom å prikke inn permanent tusj i en lignende farge. Velg en litt dypere tone enn plaget, om du har mulighet til det. Om du ikke har tilgang på riktig farget tusj, bruk flere og prikk dem med alle jevnt utover overflaten. Dersom plagget opprinnelig er mønstret er det også mulig å gjenskape mønsteret ved hjelp av en tusj.

6: Kamuflering

Dersom du ikke klarer å fjerne flekken, kan du gjøre den mer akseptabel gjennom å la den inngå i en dekorasjon av plagget, eller ved å lappe flekken som om den var et hull. Dekorasjoner kan utformes som broderier, applikasjoner, eller gjennom å sy på perler, ferdige merker og lignende.

Nedenfor finner du flere av Ingun Grimstad Klepps tips til konkrete flekker:

Slik fjerner du flekker av: Rødvin

Stoffer som kan kokvaskes: Ved ny flekk, spyl kokende vann gjennom flekken før den har tørket. Bruk enzymholdig vaskemiddel. Er flekken gammel, bløt den med glyserol, og vask bort med lunket vann etter ti minutter. Stoffer som tåler bleking kan blekes ved oppvarming i en løsning av perberoatholdig (se innholdslisten på pakken) vaskemiddel. Ull og silke kan fuktes godt med glyserol. Vask av med lunket vann etter ti minutt. Fukt flekken med rent vann, legg den så i en løsning av boraks i vann, og skyll av.

 

Disse tipsene gjelder også for blant annet: Banan, bær, Cola-drikker og saft.

Slik fjerner du flekker av: Blåbær

Har du også hørt at det er umulig å få bort flekker av blåbær? Dette kan Grimstad Klepp avkrefte.

- Umulig er det ikke, i alle fall ikke på ting som tåler bleking.

Hun legger til at blåbær forøvrig har en fantastisk farge, så om du liker fargen kan du like gjerne beholde den; over hele plagget.

- Om du ikke får flekken bort, bli glad i den! Jeg hadde en nydelig hvit angoratopp som barn. Med litt garn eller noen perler med blåbær gjør du blåbærflekkene om til noe hyggelig.

Slik fjerner du flekker av: Øl

Gni med lunket vann, og stryk tørt. Vaskbare stoffer: la flekkene ligge i en løsning av enzymholdig vaskemiddel, og skyll av.

Slik fjerner du: Svidde flekker

Alle stoffer bortsett fra acetat og triacetat: fukt med 7% eddik og la det tørke i solen, skyll så av. Hvit bomull, ull og silke kan gnis med et rent materiale som er fuktet i sprit, eller dypp i sprit som er varmet i vannblad. Tilsetning av såpe øker virkningen. Vanlig vast til slutt. Hvit ull kan gnis lett med sandpapir på svakt svidde flekker.

Slik fjerner du: Iskrem

Med vaskbare flekker kan du spyle eller fukte flekken, og la den ligge i lunken løsning av enzymholdig vaskemiddel i alt mellom et kvarter og to timer. Kort tid for kulørte tekstiker og nyere flekker. Skyll så godt.

Slik fjerner du: Blod

Fukt godt med kaldt vann, og bruk absorberende underlag. Når du ikke får fjernet mer av flekken, legger du den i lunken løsning av enzymholdig vaskemiddel i mellom et kvarter til to timer. Kortere tid for kulørte tekstiler og nye flekker. Skyll godt. Madrasser, tepper og møbeltrekk kan legges på en tykk grøt av magnesia, talkum eller stivelse rørt ut i vann tilsatt salmiakk. Børst av når dette er tørt, og gjenta om nødvendig.

 

- Det er viktig å vaske med kaldt vann, altså 30 grader eller kaldere. Vasker man på høy temperatur så vil blodflekken sette seg godt fast. Forbehandle gjerne med flytende flekkfjerner. Etter at flekken er borte så bør man i mange tilfeller ta en ny «hygienisk» vask med høyere temperatur, legger Malin Skaar, customer service manager for Lilleborg DV, til.

Slik fjerner du: Svette

Vaskbare stoffer kan vaskes i enzymholdig vaskemiddel, eller ved å fukte flekken med eddikk eller el spiseskje salmiakk til 1 desiliter vann. Hvilken av disse to fremgangsmetodene som virker, må du prøve deg frem med. Skyll godt etterpå.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning