Vaske badetøy

Du må være raskt ute med dette

Solkrem, klor, svette og saltvann; badedrakten din har mange fiender.

SKYLL AV: Om du ønsker at bikinien din skal beholde både farge og fasong, ja da bør du være kjapp å skylle og vaske den etter bruk.
SKYLL AV: Om du ønsker at bikinien din skal beholde både farge og fasong, ja da bør du være kjapp å skylle og vaske den etter bruk. Foto: FOTO: Trine Jensen
Sist oppdatert

Endelig er sommeren her igjen. Solen skinner, ferien står for døren og det er atter en gang på tide å vise frem sommerkroppen i badedrakt og bikini.

Men om du får deg en liten overraskelse når du finner frem badetøyet fra i fjor, ja, så er du ikke alene.

- Mange oppdager når de henter frem badetøyet igjen etter vinteren at bikinien eller badedrakten har blitt stiv, blass eller slappere i passformen siden sist gang du hadde den på deg, forklarer Heidi Gosman, medeier og designer hos den eksklusive badetøyprodusenten Heidi Klein til Det Nye.

- Det er fort gjort at dette skjer dersom man ikke har behandlet og rengjort badetøyet slik det må gjøres. Men en god bikini eller badedrakt burde holde i minst fem år, bare du tar vare på den.

Skyll badetøyet

Ifølge det amerikanske nettstedet RealSimple.com er det aller viktigste du gjør med badedrakten og bikinien din å skylle den umiddelbart etter bruk.

- Jo mindre tid det går mellom bruk og vask, jo bedre, forklarer rengjøringsekspert Mary Marlowe Leverette til nettstedet.

- Selv om du bare har dyppet tåen i vannet, er en badedrakt det samme som undertøy, et intimplagg som absorberer kroppsoljer, bakterier og lukt, så vask etter hvert bruk.

Gosman er enig.

- Skyll umiddelbart, selv om du bare får gjort dette med vann der og da, og ikke har såpe for hånden. Både klor- og saltvann kan føre til at fargen blekner, og at materialet over tid mister elastisitet, forklarer eksperten.

PÅ DEN SIKRE SIDEN: Selv om mange bikinier og badedrakter er merket med at de tåler maskinvask, så mener de fleste eksperter at du bør behandle badetøyet mer delikat enn som så, og satse på håndvask.
PÅ DEN SIKRE SIDEN: Selv om mange bikinier og badedrakter er merket med at de tåler maskinvask, så mener de fleste eksperter at du bør behandle badetøyet mer delikat enn som så, og satse på håndvask. Foto: FOTO: Trine Jensen

Solkrem og svette

Og ikke tro at du kan droppe å skylle bikinien selv om du har holdt deg langt unna vannet.

- Nei, badetøyet må skylles selv om alt du har gjort på stranda er å sole deg, forklarer Gosman.

- Solkrem og svette kan også være med på å skade både fargen og materialet, så jo raskere du får skylt badetøyet etter at du tar det av deg, jo bedre.

Rengjøringsekspert og leder for Lilleborgs Forbrukerservice, Malin Skaar, er enig.

- Du kommer langt med å skylle badetøyet godt etter bruk. Og vil du unngå slitt, gjennomsiktig badetøy som "h enger", bør du være nøye med å skylle og vaske det på riktig måte, forklarer Skaar til Det Nye.

Avkjølt ferskvann er det beste å skylle badetøyet i.

- Det beste er å ha tid til å la bikinien eller badedrakten ligge i vannet i en halvtime. Dette vil være tid nok til at det meste av kjemikalier, sand og svette trekkes ut av badetøyet, og du unngår at disse reagerer med fibrene i tøyet og gjør slik at de mister elastisitet, forklarer Sangha.

Klor kan både forårsake tap av elastisitet - og føre til at badetøyet gulnes over tid.

- Nesten alt av badetøy inneholder Lycra, så å være raskt ute med å skylle, er viktig, sier Gosman.

Lufttørk i skyggen

VASK UANSETT: Selv om du verken har badet i hav eller basseng bør du skylle av bikinien etter bruk. Svette og solkrem er nemlig ikke bikiniens beste venner.
VASK UANSETT: Selv om du verken har badet i hav eller basseng bør du skylle av bikinien etter bruk. Svette og solkrem er nemlig ikke bikiniens beste venner. Foto: FOTO: Trine Jensen

Også etter at du har skylt badetøyet, er det et par ting du bør ta hensyn til.

- Ikke vri og snurr på badetøyet for å få ut hver minste vanndråpe. Det kan ødelegge materialet i bikinien eller badedrakten din. Ta spesielt hensyn om badetøyet ditt har påsydd pynt eller broderier, forklarer Kristin Fjeld hos H&M Norge til Det Nye.

Fjeld forklarer at det beste er å la badedrakten ligge flatt og tørke.

- Og ikke i direkte sollys, da risikerer du at fargen falmer. La den heller ligge i skyggen og tørke til du kommer deg hjem og får vasket badetøyet skikkelig.

Sangha er enig.

- Man bør heller ikke pakke vekk badetøyet i en veske eller rulle det inn i et håndkle før det er helt tørt, forklarer eksperten.

- Ta spesielt hensyn til bikinier som har fyll i overdelen. Om du legger disse sammen før de er helt tørre, vil du ende opp med at fyllet klumper seg sammen.

Håndvask forsiktig på begge sider

Alle ekspertene understreker at når det gjelder badetøy, så er det kun håndvask som duger.

- Så snart som mulig - selv om du har vært flink til å skylle badetøyet da du tok det av deg - bør du også vaske det, forklarer Skaar.

- Vann er ikke nok for å fjerne salt eller klorin, så når du har fylt opp vasken med lunkent vann, tilsetter du en liten måleskje med flytende vaskemiddel, gjerne en mild variant beregnet på ull eller silke.

Eksperten forklarer at vaskemiddel i pulverform ikke er ideelt da dette ikke løses opp godt nok ved håndvask til at badetøyet rengjøres skikkelig.

- I tillegg kan rester av pulveret bli sittende igjen i fibrene på badetøyet.

Ikke glem å vaske badedrakten på begge sider.

- Skyll først badedrakten på rettsiden i flere minutter. Deretter snur du den på vrangen og gjør det samme på den siden, forklarer Gosman.

Skyll deretter med kaldt vann, og press vannet forsiktig ut av tøyet etterpå.

Dropp tørketrommel

Badetøyet skal tørkes på samme måte etter vask som ved skylling.

ULL OG SILKE: Sats på et flytende vaskemiddel uten enzymer når du skal vaske badetøyet.
ULL OG SILKE: Sats på et flytende vaskemiddel uten enzymer når du skal vaske badetøyet. Foto: FOTO: Trine Jensen

- La bikinien og badedrakten lufttørke, og gjerne liggende flatt, forklarer Fjeld.

- Selv det å henge opp bikinien til tørk kan være med på å strekke den slik at fasongen forandres og ødelegges.

Varmen og bevegelsene i en tørketrommel kan skade både fasongen og materialet på badetøyet ditt.

- Du kan risikere å ende opp med løse tråder, pynt som rives av, overdeler som har klumper og hekter som ødelegges.

La badetøyet tørke ett helt døgn før du legger det vekk i skapet.

- Det tar opp til 24 timer før badedrakten eller bikinien er helt tørr og har fått tilbake formen sin. Så ikke vær for snar med å pakke sammen og legge på plass, røper Gosman.

Pass deg for boblebadet

Om du tilhører de som elsker en runde i boblebadet, ja, så bør du revurdere dette om du har lagt penger i nytt badetøy.

- Varmen og boblene kan nemlig være en stor påkjenning for materialet til badetøyet, forklarer Gosman.

TØRK FLATT: Ikke gnukk og gni bikinien din tørr, og for all del ikke kast den i tørketrommelen.
TØRK FLATT: Ikke gnukk og gni bikinien din tørr, og for all del ikke kast den i tørketrommelen. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Det kan derfor være lurt å velge en gammel badredrakt om du skal ta et boblebad. Og du bør uansett sørge for å vaske denne med én gang du er ferdig.

Skaar er enig.

- Boblebad inneholder ofte mye klor, og dette på toppen av boblene og varmen er ikke heldig for verken fargen eller fasongen på badetøyet.

Les også:

Slik klager du på klær

Disse ordene får deg til å bruke penger

Slik skal du vaske jeans

LUFTTØRK: Det beste er å la badetøyet ditt lufttørke, og da gjerne liggende flatt på et håndkle. Henger du det opp, vil det nemlig strekkes og miste passformen.
LUFTTØRK: Det beste er å la badetøyet ditt lufttørke, og da gjerne liggende flatt på et håndkle. Henger du det opp, vil det nemlig strekkes og miste passformen. Foto: FOTO: Trine Jensen

Denne saken ble første gang publisert 16/06 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også