DERFOR SKAL DU ALLTID LESE VASKELAPPEN:

- Styr unna klær med denne vaskelappen!

Gode råd til deg som ikke er på renseriet tre dager i uken.

NEI - DU KAN IKKE VASKE DENNE: - Dette plagget var det dumt å kjøpe, for jeg går ut i fra at du ikke er så ofte på renseriet at det er praktisk å ha en bluse, som du gjerne bruker ofte, som må renses, sier Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til Det Nye.
NEI - DU KAN IKKE VASKE DENNE: - Dette plagget var det dumt å kjøpe, for jeg går ut i fra at du ikke er så ofte på renseriet at det er praktisk å ha en bluse, som du gjerne bruker ofte, som må renses, sier Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til Det Nye. Foto: Cecilie
Publisert Oppdatert

Vi bør vite hva vi gjør når vi er ute og shopper, for det er fort gjort å la seg blende av alt det lekre som henger på rekke og rad på stativene.

En sval kremhvit silkebluse tar seg svært godt ut på hengeren, og kan gjøre at det svir i lommeboken.

Men før vi drar kortet, bør vi stille oss selv tre enkle spørsmål. Hvor lenge vil jeg at plagget skal vare? Svaret henger gjerne sammen med pris og kvalitet.

Kan jeg bruke det til andre plagg jeg har i garderoben, slik at det faktisk blir brukt?

Og sist men ikke minst - kan jeg vaske det? Og det er gjerne her vi går på en smell.

P-en du bør være obs på

Få ting er nemlig mer irriterende enn at plagget ikke kan vaskes. Etter noen dagers bruk har blusen både svetteringer under armene, og en og annen flekk fra tacofesten fredag kveld.

I det du er i ferd med å kjøre den på finvask i vaskemaskinen, lyser det en stor P  fra vaskelappen.

Hva skal dette bety? I tillegg står det svart på hvitt at plagget ikke kan vaskes i det hele tatt.

- P-en betyr at plagget tåler perklorentyrel eller hydrokarboner, og at den må renses, sier Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til Det Nye.

- Dette plagget var det dumt å kjøpe, for jeg går ut i fra at du ikke er så ofte på renseriet at det er praktisk å ha en bluse, som du gjerne bruker ofte, som må renses, legger hun til.

For hva er det som skjer? Jo, blusen blir liggende i skapet - ubrukt. Penger rett ut av vinduet, med andre ord.

 

Varierer fra plagg til plagg

Klepp presiserer derimot at det jo er forskjell fra plagg til plagg.

Har du lyst på en helt rå kåpe, og du ser at den må renses, så blir jo det noe annet enn med en t-skjorte du bruker hver dag.

En kåpe er jo ikke like utsatt for flekker fra deodoranten og spaghetti bolognesesaus, som yndlingsgenseren du bruker hver dag.

Derfor er det alltid lurt å lese vaskeanvisningen før du kjøper noe nytt. Her får du vite hvordan plagget skal vaskes, renses, strykes og om du kan putte det i tørketrommelen.

Og ifølge Malin Skaar, som er leder for forbukerservice i Lilleborg AS, vet gjerne produsenten best hvordan plagget skal behandles, og du skal derfor i utgangspunktet alltid forholde deg til hva som står på vaskelappen.

Selv om det selvsagt finnes visse unntak.

Dropp svettestoffene!

Nå som vi snart skal på julebord, er det ellers mange av oss som er ute etter plagg i tynne materialer, som for eksempel silke.

Men silke er jo så vanskelig, eller?

- Silke er selvsagt helt fint, men gå for silke som kan vaskes.

- Om det ikke er silke, ville jeg i alle fall styrt unna polyester eller andre syntetiske stoffer. Grunnen til det er at det fort blir svettelukt i dem, og at de fort blir klamme, sier Klepp.

Ja, da er det bedre å gå for glatte blanke stoffer av viskose eller andre celulosebaserte fiber, tipser hun oss.

- Én enkel huskeregel

Så hvordan shopper vi smart, og hva bør det stå på vaskelappen?

- På vaskelappen bør det stå noe du klarer å følge opp. Og det sparer tid om du har mange ting som kan behandles likt, sier Klepp.

- Styr unna alt som ikke kan vaskes eller skal vaskes på sære måter, for eksempel alene eller «med liknende farger».

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning