Hårvask

Du kan gå seks dager uten å vaske håret

Gjør det «rent» over natten med disse triksene.

PERFEKT SOVEFRISYRE: Bruker du et hårbånd som du surrer håret rundt og sover med, vil du våkne opp med vakkert fall i håret dagen etter. Få flere geniale tips til hvordan håret holder seg fint uten vask under!
PERFEKT SOVEFRISYRE: Bruker du et hårbånd som du surrer håret rundt og sover med, vil du våkne opp med vakkert fall i håret dagen etter. Få flere geniale tips til hvordan håret holder seg fint uten vask under! Foto: FOTO: Linn Merete Rognø
Publisert Oppdatert

Enten du vil spare tid om morgen, er på weekendtur eller på festival, er det veldig deilig og praktisk å slippe hårvasken. 

Og det går helt fint, uten at du trenger å være redd for at håret skal bli fett eller lukte vondt. Frisørene har noen skikkelig geniale tips!

En uke uten hårvask

- Om du ønsker å gå flere dager uten å vaske håret, er det forberedelsene du gjør når håret ditt vaskes som avgjør hvor lenge du kan gå før du må vaske det igjen, sier  Siv June Skandsen, frisør ved Maze Hair i Stavanger.

Dermed er Skandsens første tips å vaske med sjampo og balsam tilpasset din hårtype. Du klarer nemlig ikke å style håret ditt i flere dager om du ikke bruker de rette produktene, mener frisøren.

Det lengste Sølvi Bjørnevoll, frisør og daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen, har gått uten å vaske håret, er seks dager.

- Det er null problem om du prepper håret riktig, sier Bjørnevoll.

Hennes hemmelige triks er å kreppe håret ved hodebunnen etter hårvask og føning.

- For å skjule selve kreppen kan du løfte øverste del av håret på krona og kreppe under dette håret, slik at du skaper volum fra hodebunnen, sier hun.

- Krøll så lengdene med krølltang, og avslutt med å spraye håret lett med en holdspray. Dette vil holde i mange dager så lenge du ikke oppholder deg i et varmt og fuktig område, for da vil håret klappe lettere sammen, legger Bjørnevoll til.

De beste triksene for å unngå hårvask

Gjennom uken du ikke vasker håret, kan du følge opp med flere triks som gjør at du slipper å dusje lokkene. Skandsen og Bjørnevoll presenterer følgende metoder:

- Det enkleste trikset er velkjent: Spray over med tørrspray nært hodebunnen. Løft håret opp med fingrene og skap volum. Dette matter ned håret og gjør det mindre fett, forteller Bjørnevoll.

- Du kan også bruke hårpudder nært hodebunnen for å løfte håret og skape volum, eller volumspray eller skum for å løfte håret og unngå at håret ser fett ut, legger hun til.

Utover uken handler det om styling, og her er fletter i ulike varianter genialt! En hvilken som helst flette skjuler at håret ikke er vasket.

- En enkel hestehale som du trekker bakover er også helt topp! Gjør den litt mer glamorøs ved å ta en liten del hår fra halen og surre det rundt strikket. Fest med en liten fliseklemme som du gjemmer under håret. Du kan også sette opp lokkene i en søt og avslappet hårball. Spray over med en lett holdspray, sier Skandsen.

- Er du redd for at håret skal lukte, finnes det egne hårparfymer som selges på ulike salonger, parfymeri eller i nettbutikker, forteller Bjørnevoll.

- En lett glansspray eller oljeprodukter i sprayform er også supert å gå over med for å få en fresh, nyvaska look, men her er mengden avgjørende. Ikke bruk for mye i lengdene - gå heller over håret flere ganger enn å ta i for mye produkt, legger Skandsen til.

For å unngå at håret blir tidlig fett, er hovedregelen å styre unna fete hårprodukter.

- For eksempel bør du ikke bruke hårolje eller balsam nær hodebunnen. Disse produktene skal kun brukes i lengdene, sier Bjørnevoll.

Vår journalist gikk 14 dager uten å bruke sjampo og balsam - se hvordan det gikk!

Artikkelen fortsetter under bildet.

HÅRTIPS: Både ved å sove med fletter eller håret surret rundt et bånd, vil skape fint fall. Og du unngår sovehår!
HÅRTIPS: Både ved å sove med fletter eller håret surret rundt et bånd, vil skape fint fall. Og du unngår sovehår! Foto: FOTO: Linn Merete Rognø

Unngå typisk sovehår

Vil du våkne opp med vakkert fall i håret morgenen etter, kan du ifølge Bjørnevoll bruke et hårbånd rundt hodet og pakke håret rundt hele båndet på krona, som du sover med.

- Krøller og fall vil alltid skjule at håret ikke er nyvasket, sier hun.

En annen måte å skape krøller og fall over natten på, er selvsagt å sove med fletter.

- Om du har lange lengder i håret, er det lurt å flette håret ditt før du legger deg. Da unngår du typisk sovehår fordi håret ligger mer samlet, sier Skandsen.

Ønsker du da krøll og bevegelse i håret, kan du flette håret med små inndelinger og strammere flettemønster, og spraye over med en god saltvannsspray så får du en kul krøll i håret dagen etter.  Spray gjerne en ny runde med saltspray dagen etter.

- Vil du ha du minst mulig bevegelse i håret, kan du flette det helt løst, bruke store inndelinger og eventuelt glatte over det neste morgen, sier Skandsen.

Ifølge frisøren kan også kortere frisyrer styles bra før du legger deg.

- Kortere frisyrer, bob og lob kan settes i fliseklemmer slik du vil at frisyren skal se ut dagen etterpå.  Et annet tips er også å sove på putetrekk av silke eller sateng. Da får du mindre friksjon i håret når du sover, sier Skandsen.

Videre kan du style håret på ti sekunder når du må haste ut døren.

- For eksempel kan du vri håret fremme, trekke det bakover på siden og feste med en liten hårspenne. Så har du en enkel og pen frisyre som gjør at håret ikke ser skittent ut. Spray gjerne lett over med en holdspray, tipser Bjørnevoll.

Fordelene ved å ikke vaske håret for ofte

Det finnes også mange flere fordeler enn det å spare tid ved å ikke vaske håret for ofte. Det er for eksempel en fordel om håret ikke er nyvasket de gangene du ønsker en mer tilfeldig, messy look. 

- Fletter, beachwaves, messy half buns og bohemske stylinger gjør seg best i et hår som har litt produkter i seg. Tilfeldige oppsett, fletter, noe oppsatt og noe løst er lettere å få til på seg selv når håret ikke er flatt og nyvasket, sier Skandsen.

Du skåner også håret mot slitasje og hodebunn fra å bli fet, og du sparer penger ved å ikke bruke sjampo, balsam og kur like ofte.

- Fargen vil holde lenger i et behandlet hår, det gjelder spesielt kalde farger og røde farger. Og du sparer miljøet, sier Bjørnevell.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning