Forurensing av huden

Huden forurenses hver eneste dag

Fører til rask aldring av huden uten at du vet det.

FORURENSET HUD: På en forurenset dag, så skal det kun to timers ozoneksponering til før hudens E-vitaminnivå er redusert med 25 prosent. Vi gir deg tipsene mot forurenset hud.
FORURENSET HUD: På en forurenset dag, så skal det kun to timers ozoneksponering til før hudens E-vitaminnivå er redusert med 25 prosent. Vi gir deg tipsene mot forurenset hud. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Beskyttelse mot forurensing

- Rens huden grundig morgen og kveld. Dobbeltrense på kvelden, og helst med en vannløselig renseolje som fjerner all den oljebaserte forurensingen.

- Bruk en krem og eventuelt med et serum under, med antioksidanter og anti-inflammatoriske stoffer som vitaminene A, C og E, grønn te, druekjerneekstrakt, boerhavia ekstrakt, kamille, og havre.

- Har du irritert hud, se også etter stoffer som vegetabilske oljer fra solsikke, avokado og nattlysblomst.

- Husk fuktighet! En fuktet hud har mye bedre hudbarriere og dermed beskyttelse mot forurensing. Se etter blant annet hyaluronsyre.

- En multivitamin-maske vil kunne reparere og regenerere skadede hudceller. En såkalt trekull-maske adsorberer giftstoffer og forurensing mer enn 1000 ganger sin egenvekt. Bruk alltid dagkrem med høy UVA- og UVB- beskyttelse.

Kilde: Ann-Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef hos Skintific Academy

Tenker du noen gang over at huden din blir forurenset når du oppholder deg ute?

- Nitrogenoksider fra veitrafikken, industrielle varmeanlegg, forbrenningsovner og lignende, kombinert med sollys, danner ozon. Ozon på bakkenivå er giftig, og er derfor en indikasjon på graden av luftforurensning.

- Dette betyr at huden vår stadig utsettes for ozonrik luft.

Det forklarer Ann-Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef hos Skintific Academy, selskapet som står bak flere verdenskjente hudpleieprodukter.

Hudens eneste naturlige beskyttende mekanisme mot ozon er E-vitamin. På en forurenset dag, så skal det kun 2 timers ozoneksponering til før hudens E-vitaminnivå er redusert med 25 prosent.

- Resultatet blir at hudcellenes vitale prosesser, som reparasjon og regenerering svekkes, noe som fører til raskere aldring av huden, sier Stokke videre.

- Oppskriften på veldig skitten hud

Det finnes noen studier som linker forurensing opp mot huden, selv om det er gjort mest forskning på luftforurensing og luftveiene våre, kan hudterapeuten fortelle.

- Ifølge kinesisk medisin, så er huden og lungene søsterorganer. Min erfaring som hudterapeut er at det er en logisk sammenheng mellom forurensning og hvordan huden reagerer, sier Stokke.

Hun forklarer at en av hudens viktigste oppgaver er å beskytte kroppen vår mot miljøet, og er dermed vår ytre forsvarsbarriere mot omverdenen.

- Så alle forurensende stoffer som vi omgir oss med, vil potensielt kunne feste seg til huden og blande seg med hudens egne avfallsstoffer, samt talg, som er en blanding av fett og voks, sier Stokke.

Blandes dette med miljøforurensinger som støv, kjemikalier og sot, makeup og solfilter, vil det i følge hudterapeuten være en solid oppskrift på en veldig skitten hud.

- Alle er utsatt

Stokke mener at alle til en viss grad er utsatt for forurensing av huden.

- Forurensing forårsaker irritasjon og inflammasjon i huden, som igjen kan bidra til omtrent alle hudproblemer, sier hun og lister opp:

  • Tidlig aldring
  • Pigmentering
  • Sensitivitet
  • Trigging av underliggende hudsykdommer som eksem, psoriasis og rosacea.

- De mest utsatte er da selvsagt personer som har en hud som allerede er sensitivisert, for eksempel på grunn av sykdom, feil produkter, stress, klima og så videre. Og også de som har hudsykdommer som forverres av miljøforurensing, sier Stokke videre.

En japansk studie gjengitt i rapporten Sensitive Versus Sensitized: The Genetic Difference, viser at høy eksponering av hudskadelige miljøfaktorer vil gjøre huden ekstra sensitiv.

Cirka 36 % av befolkningen i Kina erklærte seg selv som sensitive, en tilstand som kan tilskrives det høye nivået av forurensning i både rurale og urbane deler av denne regionen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Fet hud forverres

PRODUKTER MOT FORURENSET HUD (f.v.): Orico Streetwise Gentle Antioxidant Face Wash 125ml/Feelunique.com, kr 179. Shiseido Urban Environment UV Protection Cream SPF30/Vita, kr 380. Clarins Extra-Comfort Cleansing Cream, kr 245. Biotherm Wonder Mud, kr 475. Kiehl´s Cilantro Orange Pollutant Defending Masque, kr 325. Origins A Perfect World Antioxidant Moisturizer, kr 420. Chanel UV Essentiel Complete Sunscreen UV Protection Anti-Pollution Broad Spectrum SPF 50, kr 540. Lumene Sensitive Touch Daily Moisture Cream, kr 179.
PRODUKTER MOT FORURENSET HUD (f.v.): Orico Streetwise Gentle Antioxidant Face Wash 125ml/Feelunique.com, kr 179. Shiseido Urban Environment UV Protection Cream SPF30/Vita, kr 380. Clarins Extra-Comfort Cleansing Cream, kr 245. Biotherm Wonder Mud, kr 475. Kiehl´s Cilantro Orange Pollutant Defending Masque, kr 325. Origins A Perfect World Antioxidant Moisturizer, kr 420. Chanel UV Essentiel Complete Sunscreen UV Protection Anti-Pollution Broad Spectrum SPF 50, kr 540. Lumene Sensitive Touch Daily Moisture Cream, kr 179. Foto: FOTO: Produsenten

Er du plaget med kviser og fet hud generelt, er du også ganske utsatt i den forurensede luften.

- Fet og uren hud forverres også av forurensing siden mange av stoffene er oljebasert og blander seg lett med hudens eget talg og avfallsstoffer, forklarer hudterapeuten.

Studier bekrefter forurensing av huden

  • Forskning har ikke bare knyttet aldring opp mot økte mengder luftforurensning, men også vist at det kan knyttes til pigmentflekker.
  • I en studie med 400 kvinner i Tyskland, ble høy eksponering av forurensende partikler sammen med polysykliske aromatiske hydrokarboner, (PAH) funnet å forårsake tidlig aldring gjennom oksidativt stress, samt gi økning av pigmentflekker på 20-22 % i panne og kinn.
  • Oksidativt stress kan gi inflammasjon, øke ytterligere skade på cellene,og økt produksjon av pigment.

(Kilder: Dermatologytimes.modernmedicine.com, Nature.com Totalbeauty.com )

Dette legger seg som en poretettende film på huden, som igjen trigger fet, blank hud og kviser.

Johanna Gillbro, hudlege og Oriflame Principal Research Scientist, kan samtidig fortelle at forurensing i seg selv reduserer hudens barrierefunksjon som skal holde på hudens naturlige fuktsystem.

-  Enkelte studier har også funnet at hudens egne fettsyrer oksyderes i luftforurensede områder. En studie gjort i Shanghai viser at det gode fettet i huden, kalt "squalene", reduseres ved eksponering for luftforurensing, sier hun.

- Ser skaden senere i livet

Ifølge hudlegen er det ytre faktorer som avfallsgasser, forurensing og UV-stråler kombinert med livsstil som for eksempel diett, som står for hele 60-80 prosent av skader i huden.

- Resten skyldes genene dine. Vi kan samtidig si at ekstremt forurensede områder ikke er et like stort problem i Skandinavia som det for eksempel er i Kina, forteller Gillbro.

Hudlegen tror at skandinaviske kvinner generelt er flinke til å ta vare på huden sin.

- Derimot beskytter vi oss kanskje ikke like godt mot solen som det kvinner i resten av verden gjør. Vi syns fremdeles at gyllenbrun hudfarge utstråler sunnhet. Det er dessverre senere i livet at vi ser skaden av dette, sier Gillbro.

Slik beskytter du huden

Ifølge Gillbro begynner produksjonen av hudens naturlige antioksidanter å reduseres når du passerer 20 år.

- Alle cellefunksjonene reduseres når vi eldes, og dermed vil også hudens beskyttelsesevne mot forurensing blir dårligere, sier hudlegen.

Gillbro mener at det er på sommeren at huden er mest utsatt med tanke på eksponering av UV-stråler. Men det betyr ikke at ikke vinterhalvåret tærer på huden.

- Inneklimaet på vinteren kan være veldig tørt, og dette påvirker også huden ved å gjøre den ekstra tørr, sier hun.

Som med det meste, handler forebygging derfor om riktig beskyttelse.

Her er det mye du kan gjøre.

- Det er først og fremst antioksidanter som motvirker produksjonen av frie radikaler som kommer av eksponering av forurensing, sier Gillbro.

Eksperten anbefaler at du forebygger og beskytter med en god hudpleierutine tilpasset din hud.

- Her er en dagkrem med solfaktor svært viktig for å beskytte mot UV-stråling. Rens huden hver morgen og kveld. I tillegg kan du bruke peeling og en ansiktsmaske en til to ganger i uken for å rense bort døde hudceller som tetter porene, sier Gillbro.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning