Festsminke

Triksene som sørger for nydelig hud, hår og sminke til julebordet

Steg-for-steg guide til den store kvelden.

FESTKLAR: For at både sminke og hår skal være på plass på festen, må det noen tips og triks til. Sjekk guiden i saken under!
FESTKLAR: For at både sminke og hår skal være på plass på festen, må det noen tips og triks til. Sjekk guiden i saken under! Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Festsesongen er i gang for fullt, og kanskje har du allerede funnet den perfekte julebordkjolen.

Men uten en slagplan for huden, håret og sminken kan antrekket fort bli noe ganske annet enn du så for deg.

For er det én ting som er viktig når det kommer til sminken og håret til julebordet, er at det ser perfekt ut og holder seg fint lenge.

Klikk Mote har derfor snakket med tre av Norges fremste eksperter innen hudpleie, hår og sminke, og kommet frem til den ultimate guiden for skjønnhets-prepping før fest.

Og tro oss dette er gode og enkle tips du ikke har lyst å skippe.

Hudpleie-eksperten: Ann-Kristin Stokke

- Omtrent som en hold-in strømpebukse, sørger den for å holde ansiktsformen på plass.

1. Dobbel-rens

- Sørg alltid for å starte med en ordentlig ren hud som er fri for makeuprester, overflødig talg og andre avfallsstoffer.

- Jeg anbefaler en dobbelrens; først en oljebasert pre-rens som sikrer at fettløselige avfallsstoffer og forurensing fjernes, deretter et renseprodukt som er tilpasset din spesifikke hud.

2. Ansiktsmaske

- Påfør en maske, særlig en med vitaminer, peptider og planteekstrakter som gir huden energi og glød, etter å ha eksfoliert huden, og la den virke i 10-20 minutter.

3. Hold-in for ansiktet

- Påfører du en oppstrammende booster under fuktighetskremen, får du en umiddelbar hud-fiks. Omtrent som en hold-in strømpebukse, sørger den for å holde ansiktsformen på plass!

4. Fukt og lås

- Bruk en fuktighetsspray. Den vil gi fuktighet og spenst til tørr vinterhud, samt sikre at sminken holder hele kvelden. Ha gjerne en liten reiseutgave i vesken til bruk utover kvelden.

5. Anti-shine

- Bruk en oljeabsorberende fuktighetskrem. Blir du blank og er redd for at makeupen "sklir av", gjennom en kveld med dans og moro? Bruk en fuktighetskrem som absorberer talg ved hjelp av mikrosvamper, det holder huden matt og gjør at makeupen sitter hele kvelden!

6. Primere

- Primere er den nye kategorien med cross-over-produkter som "visker ut" ujevnheter på hudoverflaten, reduserer synligheten av porer, samt linjer og rynker.

- En primer er som grunning før maling, og gir det perfekte utgangspunkt for å legge makeup som skal holde en lang kveld og natt. Velg en primer tilpasset din hud for økt fuktighet og for å unngå rød, irritert hud utover kvelden.

7. Myke lepper

- Bruk en risbasert mikrofoliant to ganger i uken for å få supermyke lepper. En fornyende og fuktighetsgivende leppebalm kan brukes om natten for å sikre fuktigheten i leppene.

- Unngå leppepomader som inneholder mineralolje, da disse vil kun tørke ut leppene på sikt. Supermyke, gjennomfuktede lepper gjør at leppestift og gloss holder lenger og ser bedre ut.

8. Kviser

- Dette er ekstremt viktig; får du en kvise dagen før julebordet, ikke klem på den! Da får du en vulkan midt i fjeset som er umulig å skjule!

- Gå heller til en profesjonell hudterapeut å be om krisekvise-hjelp! Eller dekk den til med god mineralmakeup som også motvirker kviser.

Hår-eksperten: Sølvi Bjørnevoll

- Store glamorøse krøller med fronten trukket bakover er alltid en sikker vinner.

HUDPLEIEEKSPERTEN: Ann-Kristin Stokke er hudpleier og fagsjef ved hudpleieleverandøren Skintific.
HUDPLEIEEKSPERTEN: Ann-Kristin Stokke er hudpleier og fagsjef ved hudpleieleverandøren Skintific. Foto: FOTO: Skintific
FORSLAG TIL PRODUKTER TIL HUD (f.v.): La Roche-Posay Thermal Water, kr 104. Emma S Ageless Enzyme Peel Mask, kr 269. Dermalogica special cleansing gel (50ml), kr 375. Clarins Daily Energizer Wake-Up Booster, kr 170. Shiseido Pureness Matifying Moisturizer Oil Free, kr 345. Lush Bubblegum leppeskrubb, kr 111.
FORSLAG TIL PRODUKTER TIL HUD (f.v.): La Roche-Posay Thermal Water, kr 104. Emma S Ageless Enzyme Peel Mask, kr 269. Dermalogica special cleansing gel (50ml), kr 375. Clarins Daily Energizer Wake-Up Booster, kr 170. Shiseido Pureness Matifying Moisturizer Oil Free, kr 345. Lush Bubblegum leppeskrubb, kr 111. Foto: FOTO: Produsenten

1. Vask håret dagen før

- Du kan fint vaske håret samme dag som festen hvis du har gode produkter til å preppe håret med. Men syns du håret er vanskelig å sette opp eller krølle, kan det være bedre for deg å vaske det dagen før.

2. Volumprodukter

Bruk gjerne volumprodukter som sjampo, balsam og skum før du føner det. Da blir håret enklere å style. Unngå tunge, dype masker som kan tynge og glatte ut akkurat denne dagen.

3. High shine

- Vi anbefaler selvsagt en time hos frisøren en eller to dager i forveien av festen, for en gloss-behandling. Men hjemme kan du føne håret med rundbørste slik at du får frem glansen, og bruke glansfremmende produkter i lengder og spisser. En lett glansspray til slutt gjør også susen!

4. Ekstra hold

- Prepping er alfa omega for at enhver hårfrisyre skal holde hele festen. En volumspray eller skum med hold i, gjerne med varmebeskytter i seg, fungerer ypperlig.

- Har du langt hår bør du også fordele litt krem eller skum i lengdene. Dette for at også krøllene skal holde i lengder, og ikke bare gi volum i bunnen av hårrøttene.

5. Stor glamorøse krøller

- En sikker vinner, og en hårfrisyre de aller fleste kler og kan få til selv, er store glamorøse krøller med fronten trukket bakover, eller 40-talls glamorøse bølger med en kraftig sideskill.

6. Lag perfekte krøller

- Jeg liker best å krølle opp håret, pinne det og så børste krøllene ut med naturbørste. Men bruker du en rettetang eller krølltang, er viktig å huske på at håret må være helt tørt!

7. Styr unna våt spray

- Hold deg unna alt av fuktighet om du ønsker en sveis som holder hele kvelden! Hårspray eller glansspray med masse fuktighet kan ødelegge alle krøllene du har jobbet så hardt for å få til.

Sminke-eksperten: Pia Ruud

- Tørre lepper ødelegger hele sminkelooken.

1. Planlegg sminken

HÅREKSPERTEN: Sølvi Bjørnevoll er frisør og daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen.
HÅREKSPERTEN: Sølvi Bjørnevoll er frisør og daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen. Foto: FOTO: Sølvi Bjørnevoll
FORSLAG TIL HÅRPRODUKTER (f.v.): John Frieda Luxurious Volume 7 Day Volume Conditioner, kr 129. John Frieda Luxurious Volume 7 Day Volume Shampoo, kr 129. Douglas Hair True Volume Spray hårkur for tynt hår, kr 99. Lee Stafford Shine Head Spray, kr 99. GHD Gold V Styler, kr 1749. Remington CI8725 PROtect krølltang, kr 699.
FORSLAG TIL HÅRPRODUKTER (f.v.): John Frieda Luxurious Volume 7 Day Volume Conditioner, kr 129. John Frieda Luxurious Volume 7 Day Volume Shampoo, kr 129. Douglas Hair True Volume Spray hårkur for tynt hår, kr 99. Lee Stafford Shine Head Spray, kr 99. GHD Gold V Styler, kr 1749. Remington CI8725 PROtect krølltang, kr 699. Foto: FOTO: Produsenten

- Når du bestemmer deg for hvilken sminke du skal bruke for kvelden, er det viktig at du tenker på helheten.

- Hvilke farger har du på klærne? Hva slags stil kommer hårfrisyren din til å være? Alle elementene må fungere sammen.

2. Hold sminken på plass

- Etter at sminken er helt ferdig, men før du legger maskaraen, er mitt beste triks å spraye ansiktet med en fikserende fuktspray. Da trekker sminken seg hakket tettere mot huden, og pigmentene fremstår som sterkere.

- Spray den lett over hele huden og la tørke helt før du rører ansiktet igjen.

3. Ødelegger hele looken

- For all del, pass på å ikke ha tørre lepper! Ofte merker du ikke hvor tørre leppene er før hele sminken er lagt, og da er det for sent å gjøre noe med. Så bruk en leppeskrubb før du begynner med sminken, og implementer det gjerne i skjønnhetsrutinen din.

4. Perfekte mørke lepper

- Dramatiske lepper er superpopulært denne sesongen, og om vinteren generelt. Pass på at du alltid bruker en lipliner først, så den mørke leppestiften ikke begynner å gli utover i huden rundt munnen.

- Legg leppestiften med en leppekost for et jevnere resultat, og legg gjerne en concealer forsiktig rundt leppa for rense opp leppekanten.

5. Ikke se svett ut

- Husk å legge highlight på de riktige stedene i ansiktet; kinnbena, langs nesebenet, under bryna og litt over leppa. Legger du highlighteren kun her, med en forsiktig hånd, slipper du å se svett ut.

6. Sikker vinner

- Den klassiske looken med en flytende, sort eyeliner og en plommerød leppe er alltid en sikker vinner - og noe absolutt alle kler!

- Har du ikke lagt en flytende eyeliner før, anbefaler jeg absolutt å øve deg et par ganger før den store festkvelden. Følger du formen på vippekanten, og trekker vingen ut i en retning som forlenger nedre vippekant, er du på riktig spor.

SMINKEEKSPERTEN: Pia Ruud er makeup-artist og frisør, og jobber med både modeller og kjendiser, i tillegg til å undervise ved Makeupartist Skolen.
SMINKEEKSPERTEN: Pia Ruud er makeup-artist og frisør, og jobber med både modeller og kjendiser, i tillegg til å undervise ved Makeupartist Skolen. Foto: FOTO: Pia Ruud
FORSLAG TIL SMINKEPRODUKTER (f.v.): Jan Thomas Studio Cosmetics Fixing Spray, kr 199. Nilens Jord Nail Polish 693, kr 159. Giorgio Armani Rouge d'Armani Plum 601, kr 280. Maybelline New York Volume Express Sensational Intense Black, kr 139. Sara Happ The Lip Scrub Vanilla Bean, kr 229. Make Up Store Gleam Dream, kr 245. H&M dipliner, kr 59,50.
FORSLAG TIL SMINKEPRODUKTER (f.v.): Jan Thomas Studio Cosmetics Fixing Spray, kr 199. Nilens Jord Nail Polish 693, kr 159. Giorgio Armani Rouge d'Armani Plum 601, kr 280. Maybelline New York Volume Express Sensational Intense Black, kr 139. Sara Happ The Lip Scrub Vanilla Bean, kr 229. Make Up Store Gleam Dream, kr 245. H&M dipliner, kr 59,50. Foto: FOTO: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning