Farge håret

Huskeliste for deg som skal farge håret

Ja, den perfekte hårfargen finnes!

FORSKJELLIGE FARGER: Det skal som oftest litt mer til enn en hårfarge som "ser fin ut i eska" for å finne den perfekte hårfargen for deg.
FORSKJELLIGE FARGER: Det skal som oftest litt mer til enn en hårfarge som "ser fin ut i eska" for å finne den perfekte hårfargen for deg. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Det å farge håret kan være både gøy og frustrerende.

Gøy fordi forandring fryder, frustrerende fordi den perfekte hårfargen kan være vanskelig å finne.

Og de fleste av oss har vel vært på en bomtur eller to etter å valgt det man trodde var drømmefargen.

- Det kan være lurt å ikke gå altfor langt bort fra sin egen hårfarge, råder Sølvi Bjørnevoll, daglig leder ved Norsk frisørskole i Bergen og Kvinneguiden.no sin hårekspert.

- Dette fordi røttene bør farges hver 6-8 uke, og fargen kan bli feil i forhold til bryn, vipper og dybdefarge på øyne, fortsetter hun.

Uansett om man går for en nærliggende hårfarge, eller en total forandring, er det fortsatt visse farger som er mer flatterende enn andre på akkurat deg.

Viste du at sjampo kan inneholde grisetang, kaviar, lakserolje, rust og kråkesølv?

Hudtone og øyefarge

For i tillegg til at hårfargen skal passe til personligheten sin, burde man tenke på hvilken effekt den har på hudtone og øyne, når man er ute etter den perfekte fargen.

- Om man har en gyllen hudtone, er det fint med varme og gylne fargenyanser. Om man har en rosa hudtone, er det fint å bruke kalde fargenyanser, tipser Camilla Bakke, frisør og makeupartist ved Balanzera.

Hårfargeeksperten Kyle White, som jobber med superstjerner som Mariah Carey og Uma Thurman, synes også det er viktig å tenke på om man faktisk ønsker at hårfargen skal harmonere med hudtonen eller ikke.

- Hårfargen din kan motvirke uheldige ujevnheter i hudtonen din. Har man mye rødt i huden, ville man styrt unna en rød genser – og slik burde man tenke når det kommer til hårfarge også, forteller han til Marie Claire og fortsetter:

- En varm tone vil kunne gjøre hudtonen rødere, mens en kald tone vil kunne dempe rødheten i ansiktet.

Samme prinsipp gjelder, ifølge White, for de med en grålig eller olivenfarget hudtone, som er typisk i Syd-Europa og Midtøsten.

- Kalde hårfarger vil få huden til å se grønnere ut, mens varme og gyldne toner er langt mer flatterende.

Hårfargen «alle» kler

Hvis man er ute etter en snarvei, og vil gå for en farge som «alle» kler, finnes det helt klart løsninger – selv om ekspertene anbefaler å finne din individuelle perfekte hårfarge sammen med en frisør.

- Jeg synes en skreddersydd farge til akkurat deg er det beste! Frisørene vil jo gjerne fremheve dine fineste trekk ved å bruke ulike farger og teknikker. Skape dybde, volum, spennende effekter, glans og glam, forklarer Bjørnevoll.

Men ønsker man å farge håret selv, og syns det er vanskelig å velge, har Bakke et godt råd:

- En fargenyanse som ligger cirka midt på fargekartet er nummer 6, og denne er forholdsvis trygg å bruke for de fleste.

- Jeg anbefaler fortsatt at den tilpasses hudtonen din, ved å legge inn litt lysere fargenyanser hvis huden din er veldig lys, eller litt mørkere farge i bunn for ekstra dybde hvis huden din er mørkere.

Under har vi bedt ekspertene våre analysere noen flotte kjendiser, med forskjellige hudtoner og øyefarger. De fleste har funnet en perfekt match, mens ei har bommet litt på fargevalget.

Skroll deg nedover, og se om du finner en som har lignende farger som deg selv – og ikke minst hvem du tror har bommet på hårfargen!

GYLLEN OG VARM: 1. Isla Ficher har en blanding av kald og varm hudtone (rød undertone), varme øyne (hasselnøttbrune/grønn) og en gyllen rødtone på håret, 2. Florence Welch har en gyllen hudtone (gul undertone), kjølige og grønne øyne og en kald rødtone på håret, 3. Beyoncé har en varm hudtone (gul undertone), varme øyne med rødspekk i bruntonen og en gyllen karamellbrun manke.
GYLLEN OG VARM: 1. Isla Ficher har en blanding av kald og varm hudtone (rød undertone), varme øyne (hasselnøttbrune/grønn) og en gyllen rødtone på håret, 2. Florence Welch har en gyllen hudtone (gul undertone), kjølige og grønne øyne og en kald rødtone på håret, 3. Beyoncé har en varm hudtone (gul undertone), varme øyne med rødspekk i bruntonen og en gyllen karamellbrun manke. Foto: FOTO: Stella Pictures

Gyllen og varm hudtone

En gylden hudtone kan være både lys og mørk.

Jenter med naturlig rødt hår har ofte en lys og rosa undertone i huden, men den kan også være gylden med en gul undertone.

- Isla Ficher har varme øyne og en blanding av kald og varm hudtone. Her kan man velge hva man vil fokusere på, men jeg ville anbefalt en kunde med de samme tonene å virkelig få frem de flotte øynene og gått for varme nyanser på håret, råder Bjørnevoll og legger til:

- Ton i ton farger og brune sjokoladefarger ville også vært veldig fint her.

Den britiske sangeren Florenche Welch er viden kjent for sitt ildrøde hår som skaper en kjølig kontrast til hudtonen hennes.

- Hårfargen er nydelig til både hud og øyne. De grønne øynene hennes «popper» ut, og kontrasten mellom den røde kobberfargen og de grønne øynene er superfin. Den gylne huden hennes gløder av det røde håret, sier Bakke.

Beyoncé har ikke rødt hår, selv om hun har sportet det til tider også, men varme toner er absolutt sangstjernens beste venn.

- Denne damen kler vel alt! Men, varme nyanser som honning, karamell og sjokoladefarger er gylne toner som fremhever hennes egne farger, sier Bjørnevoll.

HELSORT: Katy Perry har sportet en helsort hårfarge siden hun var 15 år gammel, som passer perfekt til sin varme hudtone (gul undertone) og kalde øyne i blå/grå toner. Legg også merke til gulspekket som gir midten av øyet litt varme.
HELSORT: Katy Perry har sportet en helsort hårfarge siden hun var 15 år gammel, som passer perfekt til sin varme hudtone (gul undertone) og kalde øyne i blå/grå toner. Legg også merke til gulspekket som gir midten av øyet litt varme. Foto: FOTO: Stella Pictures

Svart hårfarge

En mørk eller svart hårfarge er litt som blonde toner; noe de fleste ønsker å prøve minst én gang i livet.

Men akkurat som de lyseste blonde nyansene, skaper svarte hårfarger en så sterk kontrast til ansiktet at det fort kan bli for hardt for enkelte.

Derfor ser vi denne hårfargen som oftest med gylne hudtoner og kalde øyne, eller veldig lyse hudtoner med lite fargeforstyrrelser.

Har man for eksempel en lys hud med mye sprengte blodkar, vil dette bli ekstra synlig på grunn av kontrastene håret skaper, og man vil kanskje føle et større behov for å bruke ekstra sminke.

Så tenk deg gjerne om en ekstra gang før du går for en mørk hårfarge, hvis du naturlig er mye lysere.

Ei dame som derimot passer perfekt til denne, er Katy Perry.

- Denne damen kler det meste, men gjerne rene, røffe farger som fremhever personlighet, stil og frisyre, sier Bjørnevoll og legger til:

- Hun kan godt velge varmere nyanser for å komplimentere den gylne huden, men da hun ofte legger mye fokus på øyne ved å bruke kalde nyanser og markant makeup, syns jeg det blir helt riktig.

Katy Perry er kjent for å sporte en hel haug av forskjellige hårfargevarianter, men har du lagt merke til at hun sjeldent har vist seg i sine naturlige, blonde lokker – som hun jo faktisk har?

Superstjerna husker selv godt hvorfor hun valgte å droppe den blonde manken, og heller gå for den dramatiske, svarte hårfargen.

- Jeg har farget håret svart siden jeg var 15, da den blonde fargen og korte klippen jeg hadde, á la Madonna i filmen «Who's that girl?», bare så helt feil ut. Så jeg kjøpte en svart hjemmefarge, og har aldri angret på det, forteller Katy Perry til Vogue i en backstage-video på the Scene, og legger til:

- Jeg ser på øyne og bryn som rammen til ansiktet mitt, så det er viktig for meg at de alltid er i fokus.

BLONDINER OG BRUNETTER: 1. Britney Spears passer til en hel-varm look med gyllen hud (gul undertone), brune øyne med gulspekk og et hint av grønt, 2. Kirsten Dunst har kalde øyne og en kald hudtone med mye rosa (rosa undertone i tillegg), som blir ekstra rødlig med det gyldne skjæret i håret, 3. Miranda Kerr har en varm hudtone (gul undertone), kalde blå øyne og en blanding av varme og kalde farger i det brune håret.
BLONDINER OG BRUNETTER: 1. Britney Spears passer til en hel-varm look med gyllen hud (gul undertone), brune øyne med gulspekk og et hint av grønt, 2. Kirsten Dunst har kalde øyne og en kald hudtone med mye rosa (rosa undertone i tillegg), som blir ekstra rødlig med det gyldne skjæret i håret, 3. Miranda Kerr har en varm hudtone (gul undertone), kalde blå øyne og en blanding av varme og kalde farger i det brune håret. Foto: FOTO: Stella Pictures

Blondine eller brunette?

De to vanligste hårfargene, her i Norge iallefall, er uten tvil en eller annen variasjon av blondine eller brunette – rett etter kommunegrått eller musegrått, så klart.

Men ikke alle blir like fornøyde med de blonde lokkene, som de håpte på. Og den perfekte brunfargen er heller ikke like lett å få til som man kanskje skulle tro.

- Hårfargen til Britney fungerer. Hun har en fin og gylden hudtone og brune øyne, noe som gjør at hun kler denne gylne hårfargen, mener Bakke, og fortsetter:

- For at fargen ikke skal bli for blass, kunne det ha vært fint å legge inn en varm mellombrun farge som dybde i bunn og eventuelt dratt denne ut i noen striper for å få en litt mer naturlig farge,

- Gylne, varme farger, eller brune varme farger, passer Britney perfekt, og her ser vi også på hvor mørk eller lys øyenfargen hennes er. Øyne ser ut til å ha en dybde på 5-6, og en matchende hårfarge kunne vært fin på høsten og vinteren, hvis hun selv ønsket det, sier Bjørnevoll.

Kirsten Dunst er kjent for sin naturlige skjønnhet, og glødende energi. Her gjør dog ikke de blonde lokkene hudtonen hennes noen tjeneste.

- Her synes jeg hårfargen blir veldig feil til hennes hudtone. Om man er rosa i hudtonen, må man være forsiktig med å bruke gylne farger da dette kan «kræsje», sier Bakke.

- Her er hårfargen for gyllen og for varm i bunnen, noe som fremhever det rosa i huden på en feil måte. Her ville jeg ha lagt inn enda mer lyst og fått nyansen mye kaldere. Helfarget lyst hår hadde også funket, legger hun til.

Bjørnevoll er enig i at den varme, blonde fargen blir feil til Kirsten Dunst og mener hun heller burde gå for mer spennende farger.

- Kanskje en av de trendy kalde pastellfargene? Eller, siden hun er mer den klassiske typen så ville kalde, lyse nyanser som ser naturlige ut passet bedre.

Den vakre modellen, Miranda Kerr, med gylden hud og kjølige, blå øyne, har derimot truffet bedre med sin gylne brunfarge.

- HUn har en veldig fin grunnfarge i håret hennes. De gylne nyansene fremhever de blå øynene hennes. Det kunne også vært fint å få dempet det lyseste håret 1-2 nyanser for å få en enda mer karamellfarge, slik at kontrastene ikke blir så harde, råder Bakke.

MØRK HUDTONE: Jennifer Hudson har en varm og gyllen hudtone (gul undertone), og dype øyne som er på den kalde siden. Det helsorte håret passer dermed perfekt til henne, da ansiktet får en fin kontrast, men samtidig harmoni til håret.
MØRK HUDTONE: Jennifer Hudson har en varm og gyllen hudtone (gul undertone), og dype øyne som er på den kalde siden. Det helsorte håret passer dermed perfekt til henne, da ansiktet får en fin kontrast, men samtidig harmoni til håret. Foto: FOTO: Stella Pictures

Hårfarge til mørk hud

En naturlig mørk hud vil ofte ha en naturlig, svart hårfarge.

Dette er selvfølgelig fint og alltid kledelig, men det betyr ikke at håret  være helsvart!

- Hvis hårfargen din er for lik hudtonen, blir det vanskelig for ansiktstrekkene dine å komme tydelig frem, forteller hårfargeekspert og frisør, Sharon Dorram, til In Style.

Generelt er det derfor viktig å tenke på å skape kontraster til ansiktet og håret.

Har du en mørk hudtone med en blå undertone, er det nydelig med en espresso eller kullsvart hårtone, mens en mer gylden, mørk hudtone er flott med karamelltoner, mahogany og andre rike og varme hårfarger.

En blond manke kan også være vakkert til en mørk hud, men da kan det være lurt å gå for en ombre-hårfarge, eller la naturlige eller mørkere røtter stikke litt frem slik at overgangen og kontrastene ikke blir for harde.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning