Man bun

- Da dette ble trendy, satt jeg jo fint i det

Kommet for å bli.

MAN BUN: - Det er meget mulig at folk som forstår seg på moter og trender stempler man bun som ut og gammeldags om ikke lenge, slik trender alltid forandrer seg. Men for meg er det fortsatt mye mer en praktisk greie fremfor en trend, sier Lasse Løkken Matberg, idrettsoffiser i Sjøforsvaret om hårtrenden man bun.
MAN BUN: - Det er meget mulig at folk som forstår seg på moter og trender stempler man bun som ut og gammeldags om ikke lenge, slik trender alltid forandrer seg. Men for meg er det fortsatt mye mer en praktisk greie fremfor en trend, sier Lasse Løkken Matberg, idrettsoffiser i Sjøforsvaret om hårtrenden man bun. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

Vikinger og samuraier aller først ute

- Vikinger, romerske legionærer og samuraier skal visstnok hatt tilsvarende frisyrer, selv om formålet selvsagt var et annet.

De fleste sikher har jo også langt hår bundet sammen på toppen under turbanen.

- Selv om dette er grunnet i noe helt annet enn livsstil og mote, så kan det vel tenkes at en innovativ ung mann har snappet opp dette og tenkt at det egentlig er en temmelig smart hårfrisyre.

- Selvsagt ren spekulasjon fra min side, men mote- og livsstilsbransjen lar seg jo inspirere av det aller meste.

Mannen er stadig i endring, og man skal ikke lengre enn noen år tilbake hvor både den metroseksuelle og spornoseksuelle mannen med stort fokus på kropp og utseende regjerte.

Så kom den lumberseksuelle mannen – inspirert av en skogsarbeider og hans stil. Han så ut som en «man of the woods» – bare i en mer laidback og urban versjon.

Midt oppi dette har det også dukket opp en hårtrend, som på mange måter kan knyttes både til den lumberseksuelle mannen og hipsteren.

Vi snakker selvsagt om «the man bun».

- En man bun er langt hår bundet sammen på toppen av hodet, gjerne i en hårball. Det høres nok ikke spesielt attraktivt ut når man skal beskrive frisyren såpass bokstavelig med ord, men den kan helt klart se bra ut på mange menn, sier Kenneth Tangnes hos kulturbyrået Kontra Oslo.

- På en måte er man bun-frisyren et slags svar på undercut-frisyren, som hipsterne etter hvert ble lei av, og som ble mer en stil for hvermansen, legger han til.

Fungerer til flere uttrykk og stiler

Kari Søreide er leder ved School of Fashion Industry i Oslo. Hun mener at selve trenden for langt hår har kommet inn i trendbildet med jevne mellomrom, men at den trenden vi ser nå startet rundt 2010.

- Langt hår for menn har vært stylet på forskjellige måter, både mer halvlangt og rufsete, og langt med en mer clean look. Man bun begynte å bli en trend rundt 2012, opplyser hun.

Tangnes stemmer i, og forteller at trenden dukket opp i større byer, og gjerne i stilbevisste miljøer som mediabransjen, kreative yrker, mote- og livsstilbransjen, samt restaurant- og utelivsbransjen.

- Og gjerne sammen med andre trender og stiler fra de siste årene: skjegg, urban lumberjack-stilen, Ivy League-stilen, oppbrettede bukser og trøyeermer, brogues, metal, normcore, og så videre, sier han.

Han mener man bun-frisyren har fungert overraskende godt sammen med alle disse uttrykkene.

- På godt og vondt kan den nok beskrives som en hipsterfrisyre.

Representerer noe avslappet og vilt

Ikke overraskende har både kjendiser, skuespillere, musikere og idrettsstjerner, som Jake Gyllenhaal, Zlatan Ibrahimović, Jared Leto, Harry Styles og Leonardo DiCaprio blitt sett med man bun.

- Det at Jared Leto i 2014 brukte man bun til Golden Globe, introduserte denne trenden til folk flest, sier Søreide.

Så kan man jo spørre seg, hvorfor ble dette en trend?

Søreide mener langt hår som oftest representerer noe avslappet og vilt, som er en sterk tendens nå.

- Man har lenge sett den lumberseksuelle stilen der man kler seg røft. Skjegg har vært utrolig sterkt i motebildet i de siste årene, og tatoveringer og langt hår hører med i det samme trendbildet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJENDISER MED MAN BUN: Også flere kjendiser som Chris Hemsworth, Harry Styles og Jake Gyllenhaal har blitt observert med "man bun".
KJENDISER MED MAN BUN: Også flere kjendiser som Chris Hemsworth, Harry Styles og Jake Gyllenhaal har blitt observert med "man bun". Foto: FOTO: Getty Images og Stella Pictures

- Da dette ble trendy, satt jeg jo fint i det

En av dem som for lengst har oppdaget og tatt i bruk the man bun, er Lasse Løkken Matberg. Han er fra Verdal i Nord-Trøndelag, men har de siste årene bodd i Stavanger på grunn av stillingen sin som idrettsoffiser i Sjøforsvaret.

IDRETTSOFFISER: På slutten av 2011 hadde Matberg langt nok hår til å samle det og lage en "bun" - En praktisk lettelse i form av at jeg endelig kunne fremstå ryddig og skikkelig i uniform igjen, sier han.
IDRETTSOFFISER: På slutten av 2011 hadde Matberg langt nok hår til å samle det og lage en "bun" - En praktisk lettelse i form av at jeg endelig kunne fremstå ryddig og skikkelig i uniform igjen, sier han. Foto: FOTO: Privat

Etter å ha vært glattbarbert siden han startet i Forsvaret, og samtidig kun hatt korte og militærriktige frisyrer, bestemte han seg i starten av 2011 for å gro ut håret.

- Jeg er vel godt inne i mitt fjerde år uten å kutte drastisk ned på lengden, forteller Matberg, og fortsetter:

- Jeg hadde langt hår i ungdomsårene og en del av meg angret alltid på at jeg lot lokkene falle da jeg kom inn i førstegangstjenesten. Selv om selve hårstellet blir mer og mer tidkrevende desto lengre håret blir, synes jeg det verdt det da jeg føler meg mer komfortabel med langt hår kontra kort hår, og det er mer «meg».

Og med det lange håret, har han blitt en flittig bruker av the man bun av praktiske grunner.

- På slutten av 2011 var håret mitt langt nok til å samle håret og lage en «dult» der bak, som var en praktisk lettelse i form av at jeg endelig kunne fremstå ryddig og skikkelig i uniform igjen, samtidig som jeg slapp å ha det halvlange håret overalt når jeg for eksempel trente og lagde mat.

Siden den gang har håret blitt lengre og hårknuten større.

- Da dette ble trendy, satt jeg jo fint i det, ettersom jeg allerede hadde en velvokst og godt innøvd hårknute, eller som trenden sier: the man bun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EN DEL AV IDENTITETEN: - Det å være over snittet hårete er en del av min identitet og jeg føler meg absolutt mest komfortabel slik, sier Lasse Løkken Matberg.
EN DEL AV IDENTITETEN: - Det å være over snittet hårete er en del av min identitet og jeg føler meg absolutt mest komfortabel slik, sier Lasse Løkken Matberg. Foto: FOTO: Privat

Superpopulær hos kvinner med forkjærlighet for skjegg og hår

Og det har folk merket seg. Etter at Matberg hadde vært på Instagram noen år uten å være spesielt aktiv, tok han i bruk appen mer og mer i fjor høst.

- Jeg oppdaget da at stilen jeg hadde hatt noen år, altså kombinasjonen skjegg og langt hår, var relativt populært på hårrelaterte Instagramkontoer, og i januar i år begynte jeg beskjedent å legge ut bilder med skjegg- og hårrelaterte hashtags, som for eksempel #manbun.

På den tiden hadde han i underkant av 500 følgere, men etter hvert som han la ut flere og flere bilder, ble også flere og flere av dem repostet av både mindre og større skjegg- og hår-Instragramkontoer, med mellom 10 000 og godt over 200 000 følgere.

- Summen av reposting og shoutouts på Instagram, samt flere web-artikler både nasjonalt og internasjonalt, har gjort at det har tatt litt av på følgerfronten det siste halvåret, forteller Matberg, som nå er oppe i vel 35 000 følgere.

Et av nettstedene han havnet på var Buzzfeed (ekstern lenke), i en bildeserie med "23 Beard And Man Bun Combinations That Will Awaken You Sexually."

- Det var vel da det gikk opp for meg hvor stor denne man bun- og skjeggtrenden faktisk er, og samtidig hvor lite som skal til for å få oppmerksomhet i et lite øyeblikk på Instagram. Jeg våknet opp til et par tusen nye følgere den påfølgende morgenen og jeg skjønte ikke helt hva som var på ferde, før en amerikansk kompis av meg linket meg opp på hva som hadde blitt postet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKJEGG OG MAN BUN: Bildene Buzzfeed brukte av Lasse fra hans Instagram-konto @lasselom i bildeserien med "23 Beard And Man Bun Combinations That Will Awaken You Sexually."
SKJEGG OG MAN BUN: Bildene Buzzfeed brukte av Lasse fra hans Instagram-konto @lasselom i bildeserien med "23 Beard And Man Bun Combinations That Will Awaken You Sexually." Foto: FOTO: Rakel J. Berg/skjermdump fra Buzzfeed

Det er ikke til å legge skjul på at størstedelen av Instagram-følgerne hans er kvinner med en forkjærlighet for skjeggete, langhårete og blonde karer, da det i all hovedsak er den type bilder han poster.

Det er også de bildene som er mest populære i forhold til antall likes og kommentarer.

- Kommentarene på sin side er for det meste komplimenter, selv om de til tider kan være veldig fleipete og humoristisk betont i form av for eksempel vitser om graviditet, spontane frierier og uforpliktende møter, samt noen litt mer vulgære forespørsler som kanskje ikke egner seg så godt på trykk, forteller Matberg.

- Når det er sagt, så kommer det også en del seriøse henvendelser. Da kan det være alt fra gutter som lurer på skjeggtips til kvinner som spør hvilke hårprodukter jeg bruker, men også andre spørsmål og ytringer av personlig karakter som går på å bli kjent med meg som person, legger han til.

- En del av min identitet

Selv tror idrettsoffiseren at menn vil benytte seg av man bun-frisyren i lang tid fremover. Om ikke utelukkende på grunn av trenden, så av praktiske årsaker.

- Det er meget mulig at folk som forstår seg på moter og trender stempler man bun som ut og gammeldags om ikke lenge, slik trender alltid forandrer seg. Men for meg er det fortsatt mye mer en praktisk greie fremfor en trend, sier han og fortsetter:

- Dels på grunn av jobbsituasjonen min, men også for eksempel på trening, når man skal ta seg et kjapt bad på varme sommerdager eller når man av andre grunner ønsker å holde håret tørt eller unna ansiktet eller matfatet i forskjellige situasjoner.

Han har latt håret gro siden 2011 og skjegget kom i 2012, og Matberg har ingen planer om å hverken klippe seg eller ta skjegget med det første.

- Begge deler har vært med meg såpass lenge nå at det har vel på mange måter blitt en del av meg. Det å være over snittet hårete er en del av min identitet og jeg føler meg absolutt mest komfortabel slik.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning