man braid

Gutter, nå må dere lære dere å flette håret

Nei, det er ikke bare for jenter.

MED MAN BRAID: Enok Groven, kjent fra NRK-realityserien Anno og vinneren av "Årets deltaker"-pris under årets Gullruten med "man braids".
MED MAN BRAID: Enok Groven, kjent fra NRK-realityserien Anno og vinneren av "Årets deltaker"-pris under årets Gullruten med "man braids". Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

De siste årene ser vi en stor utvikling av mannlig grooming, både når det gjelder skjegg og hårsveis.

- Vi blir mer og mer inspirerte av kjendiser som tør å eksperimentere med looken sin, og det er endelig lov å ville se bra ut, sier eier og senior art director ved Adam og Eva Grensen, Eirik Thorsen.

Enok Groven, kjent fra NRK-realityserien Anno og vinneren av "Årets deltaker"-pris under årets Gullruten, er lett gjenkjennbar med sin lange manke. Noe han også ofte viser frem under sine modelloppdrag rundt om i verden.

- Jeg tror menn har begynt å våge mer, og det er en god ting! I tillegg til sosiale medier som tillater at nye trender raskere når vårt lille land, kommer nok inspirasjonen også fra tv-serier som Game of Thrones og Vikings.

#Manbraid

Og en av de nye trendene nå, er man braid. Hårtrenden man bun som vi har sett mye av tidligere har med andre ord har fått konkurranse.

Nå viser menn over hele verden hvordan de fletter håret sitt; både i korte og lange frisyrer, og aller helst med klassiske franske fletter som kan minne om "corn-rows".

I skrivende stund har hashtaggen #manbraid 4731 innlegg. Den nye trenden har fått mye oppmerksomhet, på både godt og vondt.

Groven stilte selv med lange fletter under prisutdelingen av årets Gullruten.

- Fletter er både fint å se på, og praktisk til å holde håret borte fra ansiktet under trening og praktisk eller tungt arbeid. I tillegg er det veldig kjekt å kunne gjøre litt forskjellige ting med håret sitt.

Han forteller at det var moren hans som begynte å flette håret hans.

- Hun mente jeg så bedre ut med håret bort fra ansiktet. Så jeg får stort sett hjelp av henne eller venninner. Ellers tyr jeg til en man bun, så det er på tide at jeg lærer meg å flette selv, sier Groven til Klikk Mote.

Thorsen syns at en flettefrisyre kan være kul, men også tidvis overanstrengt.

- Jeg gir Enok Groven tommelen opp for den lange flette-looken hans under Gullruten, og det er viktig at man styler håret sitt akkurat som man selv vil. Men ser du ikke ut som Jared Leto, kan en overfancy man braid fort se litt rart ut.

- Personlig liker jeg best en avslappet, maskulin frisyre på menn og det kan jo diskuteres hvorvidt fletter er akkurat det, legger Thorsen til.

Hvordan flette

Og, tenker du at fletting ser vanskelig ut, vil det nok ta en del øving og hjelp i begynnelsen for å få det til.

- Øvelse gjør mester, og ikke forvent at det blir perfekt første gangen du prøver deg på en flette. Be frisøren din vise deg noen triks, eller hiv deg inn i Youtube-videoer som viser deg flettene trinn for trinn, sier Thorsen.

Ikke vask håret!

For å gjøre jobben lettere for deg selv, tipser frisøren om at det spesielt er én ting du må huske på.

MAN BRAID: - Jeg gir Enok Groven tommelen opp for den lange flette-looken hans under Gullruten, sier eier og senior art director ved Adam og Eva Grensen, Eirik Thorsen. Bildet er Grovens eget fra Gullruten i år.
MAN BRAID: - Jeg gir Enok Groven tommelen opp for den lange flette-looken hans under Gullruten, sier eier og senior art director ved Adam og Eva Grensen, Eirik Thorsen. Bildet er Grovens eget fra Gullruten i år. Foto: FOTO: Privat

- Ikke flett håret på nyvasket hår – det blir for glatt og vil konstant falle ut.

Groven er helt enig.

- Jeg tror det beste stellet for håret er å være mye utendørs. I tillegg vasker jeg håret sjeldent, med mindre jeg er på oppdrag i Paris eller Milano. Jeg prøver å minske fotavtrykket mitt på miljøet, og da er mindre dusjing en god ting!

Er du typen som må dusje daglig, kan du gjerne bruke litt hårstylingprodukter i håret før flettingen. Det gi fingrene og flettene noe å holde fast i.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning