Klær i store størrelser for menn

Joda, plussize-mote for gutter finnes, det óg

Syv ting du burde tenke på når du kjøper klær i store størrelser.

IKKE VÆR REDD: Farger, mønster og lag-på-lag er elementer gutter med store størrelser burde teste ut mer!
IKKE VÆR REDD: Farger, mønster og lag-på-lag er elementer gutter med store størrelser burde teste ut mer! Foto: FOTO: Stella Pictures.
Publisert Oppdatert

Nyttige moteblogger for menn:

www.chubstr.com

www.bigguyflyy.tumblr.com

www.norskegentlemen.com

www.bigfashionguy.tumblr.com

www.pinterest.com/explore/plus-size-men

Én ting skal være sikkert - menn kommer i alle tenkelige former og størrelser.

Men fokus og informasjon for menn over en viss størrelse, som ønsker å finne klær som passer deres personlighet og kropp, er det ikke mye av.

Heldigvis betyr ikke det at alternativene ikke finnes - men ja, du må kanskje lete litt mer etter butikker som tilbyr herreklær i større størrelser.

Og ikke minst: Det er par ekstra ting du burde tenke på før du begir deg ut på shopping.

Her har vi samlet syv konkrete tips:

1. Hvilke klær liker du?

Unngå å kjøpe et plagg kun fordi det passer deg.

Klesbutikker med store størrelser for menn:

Dressmann og Dressmann XL

Follestad

Herremagasinet - Big & Tall

Store Sko

Kappahl

Zalando.no

Ellos.no

Motleydenim.no

Stormberg.no

Når du er mann og bruker såkalte plussize-størrelser, er det lett å gå for de klærne som simpelthen passer. Men da går du glipp av muligheten til å vise hvem du er.

Før du i det hele tatt tar turen til butikkene, burde du derfor researche litt hvilke klær du egentlig liker.

Ifølge Gro Mikkelsen, personlig stylist og daglig leder ved Nytt Image, er det særlig to ting du kan gjøre:

- Bla i magasiner og på nettsider, og velg ut bilder du liker. Er det mye detaljer på klærne eller er de rene og rolige? Er det naturbiler eller urbane bilder? Dette forteller mye om deg. Når du har funnet et antall bilder, vil det peke seg ut en stil som du liker. Har du ingen bilder med dress og slips og skjorte, har du mest sannsynlig en stil som er mer avslappet enn klassisk, sier Mikkelsen og fortsetter:

- Fenger bilder med farger og morsomt sammensatte antrekk, så er du av den kreative typen som liker å skille seg ut. Er flesteparten av bildene dine av antrekk med jeans, genser, strikkejakke eller naturfarger, er du trolig den som liker en avslappet klesstil.

Er du typen som liker at klærne sier så lite som mulig, er det klart at en standard bukse og genser-kombinasjon, eller en vanlig dress, er veien å gå.

Men liker du å fremstå som litt trendy, anbefaler vi at du lar deg inspirere av de få plussize-bloggene for menn som finnes på nett. I tillegg er det viktig å gi seg selv godt med tid.

Nastaran Kowkabi er Norges mest kjente plussize-blogger, og har tidligere stylet menn i alle størrelser hos Dressmann.

- Det er viktig å prøve seg frem. Altfor ofte blir man fanget i et mønster, og går for de samme tingene uten å i det hele tatt se seg rundt etter andre alternativer. Det er jo ingen hemmelighet at det ikke alltid er like gøy å handle klær, spesielt når utvalget ikke er allverden, sier Kowkabi og forstetter:

- Prøv det du synes er fint, uten å avfeie det fordi du tror det ikke vil passe.

Ikke tenk så mye på størrelsen din, men først og fremst på hvilken stil du faktisk liker.

2. Finn en god base

Dette er sikre plagg for de fleste menn.

ALT PASSER: Buksa, jakka, T-skjorta og selv beltet passer - men dette antrekket fungerer virkelig ikke til denne kroppen! FOTO: Stella Pictures
ALT PASSER: Buksa, jakka, T-skjorta og selv beltet passer - men dette antrekket fungerer virkelig ikke til denne kroppen! FOTO: Stella Pictures Foto: FOTO: Stella Pictures.

Uansett om du liker tydelig moteriktige klær eller ei, er en god base i garderoben viktig.

- Å ha en basegarderobe som dekker hverdagsbehovet og de situasjonene du oftest befinner deg i, vil gi deg mye mindre frustrasjon og stress. Hva basegarderoben skal bestå av, avhenger mye av hvilken stilling du har og kleskoden på jobben din, samt hva du ønsker å fremstå som, råder Mikkelsen.

- Sikre plagg for de fleste menn er jeans, gjerne en du investerer litt ekstra i, chinos, T-skjorter, hvite skjorter og blazere. Og ikke glem den svarte dressen, tipser Kowkabi.

Finner du en jeans eller skjorte som passer perfekt, er det absolutt lov å ta med seg et par av disse hjem, i forskjellige farger eller mønster.

Med en god base er du alltid klar for å slenge på deg et fungerende antrekk, som også kan sprites opp med litt tøffere elementer.

Et hverdagslig antrekk med jeans og v-genser, blir fort mer spennende ved å slenge en blazer over og bytte ut joggeskoene med noen kule boots.

Start med å gå gjennom hele garderoben din, og gi bort klærne som ikke sitter bra eller ikke funker til din stil, og kast det som er møkkete, hullete og slaskete.

3. Større er IKKE alltid bedre

Får deg til å se større ut enn du er.

Fristelsen for å gjemme deg bort i altfor store klær er en uvane du burde legge av deg så fort som mulig.

GOD BASE: Finner du plagg du liker, som sitter perfekt og passer til det meste, er det helt innafor å kjøpe med seg flere i forskjellige farger. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
GOD BASE: Finner du plagg du liker, som sitter perfekt og passer til det meste, er det helt innafor å kjøpe med seg flere i forskjellige farger. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock Foto: FOTO: Thinkstock

- Store klær sitter ofte helt feil i forhold til kroppen, og bidrar faktisk til at du ser større ut enn du er, sier Kowkabi og fortsetter:

- Er du redd for alle plagg som er merket «slim fit»? Ikke vær det. Ofte er dette plagg som er figursydd, og som er mye finere på enn de ser ut som på hengeren!

Dette gjelder også slim-fit-overdeler, og betyr for eksempel at en skjorte er litt innsvinget i sidene og i ryggen, og det samme gjelder for blazere og jakker.

Slim betyr ikke liten, størrelsen vil fortsatt passe din kropp. Er du bekymret for at overdelen sitter for tett på kroppen, selv om størrelsen i utgangspunktet ikke er for liten, kan du enkelt løse dette med å style antrekket lag-på-lag.

Dette innebærer å bruke en T-skjorte og/eller en skjorte under en genser, eller cardigan, slik at materialene blir tykkere og dermed sitter noe penere på overkroppen.

- Uansett kroppsstørrelse, skal klærne sitte etter kroppen. De skal hverken være for trange eller for store. For store klær får en stor kropp til å se enda større ut der de poser seg ut og henger og slenger rundt kroppen, sier Mikkelsen.

4. V-hals er tingen

Har en ekstra slankende og forlengende effekt.

Gensere med v-hals er hakket mer slankende enn de med rund hals - hvis du er ute etter denne effekten.

- En v-hals er en liten, diagonal linje som gjør at du ser høyere og slankere ut. Derfor vil den også forlenge halspartiet, og gi en illusjon av et smalere ansikt og en lengre hals, fordi mer hud kommer til syne, forteller Mikkelsen.

STØRRE ER IKKE BEDRE: Ikke gå for altfor store klær bare fordi du er litt større! Det vil gi en motsatt effekt enn den du kanskje er ute etter. FOTO: Stella Pictures
STØRRE ER IKKE BEDRE: Ikke gå for altfor store klær bare fordi du er litt større! Det vil gi en motsatt effekt enn den du kanskje er ute etter. FOTO: Stella Pictures Foto: FOTO: Stella Pictures.

I tillegg vil en v-hals gi deg et skarpere antrekk.

- V-hals gir en mer sofistikert og elegant look. Den kan brukes på mange måter, og i flere anledninger. Den er mye mer formell enn den runde halsen. Og husk at om du går for en genser med v-hals kan du fortsatt helt uproblematisk ha en skjorte under, råder Kowkabi.

5. Ikke vær redd for farger og mønster

Gir antrekket en fresh og slankende look.

Mange liker å holde seg til svarte klær, da sterke farger og mønster kan virke skremmende.

Tanken er kanskje at disse vil rope etter oppmerksomhet på områder hvor man ikke nødvendigvis vil ha dette.

Men farger og mønster kan faktisk være avgjørende for at antrekket både ser fresht og slankende ut.

V-HALS: Den desidert fineste og mest flatterende halsen når du bruker store størrelser, er en v-hals. Men gjerne med en nøytral rund hals under så det ikke føles for åpent i halsen. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
V-HALS: Den desidert fineste og mest flatterende halsen når du bruker store størrelser, er en v-hals. Men gjerne med en nøytral rund hals under så det ikke føles for åpent i halsen. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock Foto: FOTO: Thinkstock.

Nå mener vi ikke at klær generelt skal gjøre at du ser smalere ut enn du er, men ofte kan svarte og heldekkende antrekk faktisk gi oss den motsatte effekten - nemlig at vi ser større ut.

Nøkkelen er å balansere ut antrekket, med både nøytrale og sterke elementer.

En farget cardigan over en grå T-skjorte og under en mørk blazer, er for eksempel både trendy og slankende.Igjen er dette fordi fokuset går mot den midtre delen av kroppen.

Et ellers nøytralt antrekk, sammen med et mønstrete skjerf eller jakke, er også med på å gi stilen din mer humor og baktanke.

- Farger og mønster tillater deg å uttrykke deg selv og din personlighet gjennom tøyet ditt. I tillegg sies det at det gir deg energi. Det er absolutt med på å tiltrekke oppmerksomheten mot mønsteret, og i kombinasjon med riktig plagg og passform vil det dermed ha en slankende effekt med tanke på at mønsteret og fargen er det folk legger merke til, forklarer Kowkabi.

Så da gjelder det bare å dra fokuset mot de riktige stedene. Hvis du synes fargevalg er vanskelig, kan vi avsløre at brente farger er spesielt flatterende.

Brente farger er de som er ispedd litt svart eller brunt, som oker, burgunder, skogsgrønn og petroleumsblå.

Vertikale striper er selvsagt også helt lov, selv om det i utgangspunktet ikke er slankende i seg selv. Men spesielt flatterende er det når stripene er smale og tette.

6. Hør på ekspertene

De kjenner størrelser godt og vet hvilke plagg som passer deg.

Ok, sant nok - det finnes ikke fryktelig mange klesbutikker som fører klær i store størrelser for menn.

De få som finnes, derimot, har dog dyktige kleseksperter på jobb som kjenner størrelsene god, og vet hvilke plagg som passer deg best. Så ikke vær redd for å bruke dem for alt de er verdt!

- Vær åpen og nysgjerrig når du handler. De fleste blir beæret av å få bruke sin kunnskap. I tillegg til alt de kan om snitt og fasonger, er det mange som er opptatt av klær og kan komme med gode tips til hele antrekk hvor alle plagg passer sammen. Og ikke minst kan de komme med tips til noe helt nytt som du aldri ville ha kommet på selv, sier Mikkelsen.

Be om hjelp, fortell dem hva slags stil og type klær du er ute etter, og la dem hjelpe deg med å finne alternativer og størrelser.

FARGER OG MØNSTER: Hvem har sagt du må styre unna farger og mønster HELT, bare fordi du bruker større størrelser? Nøkkelen er hvordan og hvor - sjekk ut mer under. FOTO: Stella Pictures
FARGER OG MØNSTER: Hvem har sagt du må styre unna farger og mønster HELT, bare fordi du bruker større størrelser? Nøkkelen er hvordan og hvor - sjekk ut mer under. FOTO: Stella Pictures Foto: FOTO: Stella Pictures.

Føler du selv at et antrekk blir feil, er det absolutt lov til å si fra om det. Men sett gjerne av god tid i hver butikk, slik at du virkelig får prøvd deg frem og ekspertene kan gi deg best mulig hjelp.

Kowkabi vet så altfor godt hvor gjerne selgerne ønsker å hjelpe.

- Ekspertene jobber med dette daglig. De treffer mennesker med forskjellige utfordringer, og har et øye for detaljer. Ofte er man sjenert og redd for å spørre om hjelp og tar det første og beste, og da gjerne de samme plaggene som man kjøpte ved forrige handletur. Spør om hjelp, det er det personalet er til stede for!

Og ja, prøv klærne på i butikken. Det er sjelden et antrekk valgt på øyemål, faktisk sitter pent på når du først har kommet hjem.

7. Ikke lat som om du ikke bryr deg

Det er ikke noe i veien med å ville se bra ut.

Dette punktet er kanskje det viktigste, for menn generelt, men spesielt for dere med store størrelser.

For det er ikke noe i veien med å ville se så bra ut som mulig.

- Det er flere psykiske faktorer som spiller inn når du "later som" du ikke bryr deg om hvordan du går kledd. Dette er ikke bare en påstand, men noe forskere, spesielt i USA, har forsket på i mange år, forteller Mikkelsen.

- For det første har klær en påvirkning på din egen psyke, for det andre har det du har på deg en stor innvirkning på hvordan omverden ser deg. Om du ikke tror på dette, er det enkelt å være forsker selv ved å gå ut i ulike antrekk og legge merke til hvordan folk ser på deg, snakker til deg og behandler deg, legger hun til.

Valgalternativene er kanskje ikke like mange for menn med store størrelser, og kjipt er det. Men å kle en stor kropp i både trendy og freshe klær, er langt i fra umulig.

HØR PÅ EKSPERTENE: Nei da, de er ikke bare der for å selge mest mulig - de er der for å hjelpe deg med å finne riktig størrelser og best antrekk, så be for all del om hjelp! ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
HØR PÅ EKSPERTENE: Nei da, de er ikke bare der for å selge mest mulig - de er der for å hjelpe deg med å finne riktig størrelser og best antrekk, så be for all del om hjelp! ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com Foto: FOTO: Thinkstock.

- Det er ikke flaut å ville se bra ut, og de fleste av oss ser seg selv i speilet flere ganger i løpet av en dag. Hvordan vi ser ut har en sterk sammenknytning til hvordan vi føler oss og hvordan vi mottas i samfunnet, og det er viktig å ta vare på hele seg selv, mener Kowkabi.

DET ER LOV Å BRY SEG: Å late som man ikke bryr seg om klær er ofte en forsvarsmekanisme. Men prøv å vise at du bryr deg om klærne dine, og se hvor stor effekt det har på humøret ditt. FOTO: Stella Pictures
DET ER LOV Å BRY SEG: Å late som man ikke bryr seg om klær er ofte en forsvarsmekanisme. Men prøv å vise at du bryr deg om klærne dine, og se hvor stor effekt det har på humøret ditt. FOTO: Stella Pictures Foto: FOTO: Stella Pictures.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning