Klestips

Tipsene som gjør shoppingturen vellykket

Det er ikke alltid shoppingturen ender positivt. Her er tipsene for å unngå nettopp dette.

SHOPPINGTIPS: Det er ikke alltid shoppingturen er like positiv, men med disse triksene blir den neste runden garantert en suksess!
SHOPPINGTIPS: Det er ikke alltid shoppingturen er like positiv, men med disse triksene blir den neste runden garantert en suksess! Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Se for deg scenariet: Du står inne i prøverommet og er nesten på gråten. Du har prøvd ørten ulike plagg og antrekk, men ingenting passer. Du føler deg feit og stygg, og har mest lyst til å bare hyle ut i frustrasjon.

Kjenner du deg igjen?

De aller fleste jenter har nok opplevd dette opptil flere ganger, men prøveromopplevelsen trenger ikke være så negativ!

Det finnes nemlig mange tips og triks som gjør shoppingopplevelsen optimal, og som får deg til å føle deg vel foran speilet.

Test ut disse neste gang du skal shoppe klær:

1. Forbered deg

- Du bør ta en grundig opprydning i klesskapet sitt hver sesong, og vurdere hvert plagg nøye, mener Nina Buzzi, konseptutvikler og innkjøpssjef hos Høyer Luxury.

PERSONAL SHOPPER: Nina Buzzi jobber som konseptutvikler og innkjøper på Høyer Luxury, i tillegg er hun i perioder tilgjengelig som personal shopper.
PERSONAL SHOPPER: Nina Buzzi jobber som konseptutvikler og innkjøper på Høyer Luxury, i tillegg er hun i perioder tilgjengelig som personal shopper. Foto: FOTO: privat

Hennes beste tips er å analysere plaggene nøye. Hvorfor er du så fornøyd med akkurat dette plagget? Er det er spesielt snitt, farge eller kvalitet som tiltaler deg?

Tenk også over hvorfor noen plagg aldri blir brukt.

- Ved å vedkjenne seg tidligere feilkjøp, er det lettere å unngå nye bommerter, fastslår Buzzi, som også jobber som "personal shopper".

En annen måte å unngå bomkjøp på, er å planlegge shoppingrunden.

- Akkurat som du gjør når du skal handle mat på butikken, så er det viktig å bestemme seg på forhånd for hva du skal kjøpe, sier Kathrine Sørland, modell og moterådgiver for Lindex Norge.

Skal du ha hverdagsklær eller penklær – eller en kombinasjon? Hva er det du mangler i klesskapet og egentlig trenger?

Buzzi er enig i at en shoppingliste kan være smart.

- Lag en oversikt over hva du trenger i akkurat din garderobe. Det kan ta tid å komme over den perfekte utgaven av det du leter etter, men når du finner den er du klar.

Hun legger til at det sjelden er en god idé å stress-shoppe foran en stor anledning.

Det kan derfor være lurt å ha antrekk hengende i klesskapet som passer til for eksempel bryllup, viktige jobbmiddager og den årlige jentemiddagen.

- Det som også kan være lurt, er å gå inn og sjekke onlinebutikkene først for å finne dine favoritter der. På denne måte har du gjort god research på forhånd og funnet frem til de klærne du kan prøve i butikken, tipser Sørland.

2. Velg tidspunkt med omhu

Det kan også være smart å tenke over når du drar på shopping.

Slik unngår du bomkjøp:

Ifølge konseptutvikler og innkjøper på Høyer Luxury, Nina Buzzi, er det fem viktige spørsmål du bør stille seg selv når man står i prøverommet. Gjør du det, kan du være sikker på at du unngår bomkjøp.

  • Er dette et plagg som løfter deg frem, og får frem det aller beste i deg?
  • Er fargen riktig til deg?
  • Er fasongen riktig til deg?
  • Kan plagget brukes sammen med noe du allerede har, eller planlegger å kjøpe i nær fremtid?
  • Kan du se for deg tre forskjellige antrekk hvor du kan bruke plagget, og tre forskjellige anledninger?

De smarteste tidspunktene å shoppe på er tidlig på morgenen eller sent på ettermiddagen, når det er minst kunder i butikkene.

- Da har du nok plass og kan gå rundt i fred og ro, og ha mulighet til å se ting ordentlig, sier Sørland.

- Og ikke minst så slipper du å stå i kø for å prøve klærne i prøverommet. Er det mye kø, gidder du ikke, og da kan du potensielt gå glipp av det ene, fantastiske antrekket, legger hun til.

Midt på dagen lørdag er nok det verst tenkelige tidspunktet å shoppe på. Det er masse folk som er ute i samme ærend, butikkene er overfylt med mennesker som stresser rundt, og man blir selv stresset av alt kaoset.

- Når du stresser blir ikke opplevelsen like bra, og det er mye større fare for at du kommer hjem med klær man ikke er fornøyd med, sier Buzzi.

Hun mener det er viktig å ta seg god tid til shoppingrunden, og da kan det jo være lurt å unngå lørdagsrushet.

3. Ha en date med deg selv

Er du opplagt og ser fresh ut, så føler du deg mye mer vel – og da blir også shoppingopplevelsen mye bedre.

MOTERÅDGIVER: Kathrine Sørland har jobbet som modell i mange år, og hun er i tillegg moterådgiver for Lindex Norge.  FOTO: Silje Golf
MOTERÅDGIVER: Kathrine Sørland har jobbet som modell i mange år, og hun er i tillegg moterådgiver for Lindex Norge. FOTO: Silje Golf Foto: FOTO: Silje Golf

- Tenk at du skal ha en date med deg selv i prøverommet, tipser Sørland.

Det er nemlig viktig at du føler seg fin når du skal prøve nye klær. Gjør deg derfor flid med sminken og håret, da opplever du helheten når du står i prøverommet.

Ser du ut som en dass, vil du føle deg som en dass – uansett hvor fint antrekket du prøver måtte være.

- Når du skal ut på byen, for eksempel, så er du jo ganske fresh, og da er det lettere å kle seg fint. Kommer du rett fra sengen, håret står til alle kanter og du har på deg en rød og en gul sokk, i tillegg til at undertøyet er helt feil, bør du heller ta shoppingen en annen dag, mener Sørland.

For undertøyet du har på deg er faktisk veldig viktig. Gå for et sett som du føler deg komfortabel i, men dropp undertøy med masse blonder og pynt. Velg heller heller en T-shirt-bra og en truse med invisible-kanter, gjerne i en nude farge, som ikke synes under klærne. Da slipper du at undertøyet blir et irritasjonsmoment.

- Og ikke minst, ta med deg shaping-undertøy inn i prøverommet, det gir utrolig god effekt! Du får en fin silhuett og man slipper synlige kanter under klærne, sier Sørland, som forteller at hun selv ofte bruker shaping-undertøy.

Ta også med deg et par høyhælte sko som du kan prøve antrekket med.

- Som regel ser klærne og antrekkene mye bedre ut med en gang du får på deg et par hæler. Et par pumps gjør underverker, til og med når du prøver undertøy, forteller Sørland og ler.

Nå på vinteren er vi litt bleke, så smør deg gjerne inn med en selvbruningskrem eller en bodylotion med skimmer.

- Da føler man seg mye freshere på prøverommet, lover modellen.

GODE FØLGESVENNER NÅR DU SHOPPER: Nude T-shirt bra fra Kappahl, kr 199. Svarte pumps fra Michael Michael Kors/Nelly.com, kr 1395. Perfection Hispter 3-pack fra Sloggi, kr 299. Comodynes Hydra Tanning Body Moisturising Advanced Lotion, kr 189. Shaping bodysuit fra Lindex, kr 399.
GODE FØLGESVENNER NÅR DU SHOPPER: Nude T-shirt bra fra Kappahl, kr 199. Svarte pumps fra Michael Michael Kors/Nelly.com, kr 1395. Perfection Hispter 3-pack fra Sloggi, kr 299. Comodynes Hydra Tanning Body Moisturising Advanced Lotion, kr 189. Shaping bodysuit fra Lindex, kr 399. Foto: FOTO: produsenten

4. Prøv så mye som mulig

I prøverommet bør du prøve så mye som mulig, også ting som du ikke er helt sikker på.

- Det koster ingenting å prøve, påpeker Buzzi, og fortsetter:

- Du vil komme til å få noen positive overraskelser og litt friske tanker om hvordan du kan forbedre garderoben din.

Her kan du gjerne ta i bruk personalet, noe Sørland mener vi gjør altfor sjelden.

- De som jobber i butikken er flinke. De kan hele varelageret og vet gjerne hvilke klær som passer og ikke. Spør dem om hjelp og tips, råder hun.

- Benytt deg også av "personal shopper" hvis butikken har det. Flere tilbyr dette gratis, legger hun til.

Du ender kanskje opp med å kjøpe mer enn du ville gjort hvis du klarte deg på egenhånd, men Buzzi påpeker at det kan lønne seg å kjøpe flere plagg samtidig for å bygge opp garderoben. Da får du ting som faktisk passer sammen.

5. Ikke tenk på størrelser

Er det én ting du virkelig bør ignorere når du shopper, så er det det størrelser!

Motevettreglene:

1. Legg aldri ut på shoppingtur uten være forberedt.

2. Legg aldri ut på shoppingtur når du er sulten.

3. Vis respekt for lommebok og økonomi.

4. Lytt til erfarne shoppingfolk og personal shoppers.

5. Gå aldri inn i prøverommet når du er tissetrengt.

6. Gå ikke alene – få hjelp av en kritisk venn.

7. Vær klar på hva du liker – gi plagget et «ja» eller et «nei», et «tja» dropper du, alltid.

8. Vend i tide, det er ingen skam å ikke kjøpe klærne du har prøvd.

9. Spar på kreftene og legg inn en kaffepause.

- Ikke la navnet på størrelsen ødelegge prøvingen, råder Buzzi.

Det er så mange forskjellige standarder på størrelser i de ulike butikkene, og til og med innad i samme butikk. Bruker du medium ett sted, kan det godt tenke seg at du er en small i en annen butikk – eller omvendt.

- Størrelsene varierer jo gjerne ut ifra hva slags snitt plagget har. Jeg tar derfor med meg hele størrelsesspekteret inn i prøverommet når jeg skal prøve klær, forteller Sørland.

På denne måte slipper du å fly inn og ut av prøverommet for å finne nye størrelser, eller stå inne i prøverommet i bare undertøyet og pent spørre personalet om hjelp (som gjerne er veldig opptatt eller utenfor rekkevidde).

Husk at det også er helt vanlig å ikke passe inn i standardstørrelsene.

- Har du for eksempel vide hofter og et smalt liv, går du for et kjørt som sitter perfekt på hoftene, og får det skreddersydd i livet. Det koster ofte mindre enn du tror å få ting tilpasset din figur, forteller Buzzi.

6. Tør å tenke utenfor boksen

Ifølge Buzzi er en av de største feilene norske jenter gjør når det kommer til å shoppe, at de ender opp med å kjøpe de samme tingene om og om igjen.

- Det kan være en positiv opplevelse å komme ut av komfortsonen i blant, og våge å bruke mer farger eller litt andre snitt enn det du alltid faller for.

Sørland er helt enig:

- Mange sliter med å finne riktige antrekk. Et godt tips sa er å gå litt ut av boksen og komfortsonen, sier hun.

Det er viktig å tørre å prøve nye ting i stedet for å alltid gå etter det samme. Det trenger ikke være mer enn at du prøver et plagg eller mønster du vanligvis ikke ville gått for, eller noe så enkelt som å ta på deg en rød kjole i stedet for en svart en gang i blant.

- Det viktigste er selvfølgelig at du føler seg vel, men jeg kan garantere deg at du faktisk føler deg mye mer vel hvis du av og til tør å bryte litt grense for deg selv, sier Sørland.

7. Bli forelsket!

Selv om det er viktig å en overordnet plan og lage en liste over hva du faktisk trenger, er det også veldig viktig å følge magefølelsen din.

- Når jeg går og handler går jeg etter impulskjøpene, for det er de jeg har mest utbytte av. Ser jeg et plagg og tenker "wow", så har jeg bestemt meg for at da skal jeg kjøpe det, forteller Sørland.

Det er nemlig de plaggene hun ender opp med å bruke aller mest.

Modellen mener at shopping skal være litt som når man ser en gutt for første gang, du vet umiddelbart om du like han eller ikke.

- Man velger mann og klær litt på samme måte. Kjør litt på den forelska følelsen når du shopper. Blir du forelsket i et antrekk, er det en god grunn til at du skal kjøpe det, mener hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning