Smarte råd mot tidsklemma

Nytt liv på 5 minutter!

Få bedre tid, overskudd og humør. Her er 15 tips til gjøremål som bare tar fem minutter, men som virkelig kan få deg inn på et nytt spor.

TIDSTYV:  Sjekker du automatisk mail, Facebook eller Instagram når du har fem minutter til overs? Vi har listet opp 15 andre ting du heller kan gjøre.
TIDSTYV: Sjekker du automatisk mail, Facebook eller Instagram når du har fem minutter til overs? Vi har listet opp 15 andre ting du heller kan gjøre. Foto: Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert
Five minutes are enough to dream a whole life, that is how relative time is.
― Mario Benedetti, poet

Hånda opp hvis du nikker gjenkjennende nå: Du har noen minutter til overs, og på autopilot drar du fram mobilen og sjekker innboksen eller Facebook. Som du har gjort ti ganger før i dag.

Du sletter e-poster eller skroller nedover i nyhetsfeeden på Facebook, og vips, så har minuttene flydd av gårde. Men hva om du hadde et lite lager av andre lure ting å gjøre i stedet?

Vi har samlet 15 smarte gjøremål - som kun tar fem minutter. Prøv da vel!

1. Lag ei liste

Tenk over alt du vil gjøre her i livet, og legg til ting på lista når du har noen ledige minutter.

2. Le høyt

Søk på «laughing babies» på YouTube – og le med! Økt blodsirkulasjon og bedre immunforsvar er blant effektene.

3. Spill musikk

Sett på favorittlåta di. Kjør full guffe – det får fart på godfølelsen. Helst med hodetelefoner på, hvis du ikke er alene!

4. Blanke ark og fargestifter

Ha ei kladdebok og fargeblyanter i skuffen, og fyll sidene med friske farger! Du trenger ikke tegne noe, bare klatt i vei. Farger gjør dagen lysere!

5. Minitrening

Skikkelig trøtt? Løp to minutter på stedet for å få et endorfinkick (gjør det på toalettet hvis du er redd for at andre ser deg), og tøy så ut! Hode, skulder, kne og tå – og sååå stor! Få sirkulasjonen i gang med enkle strekkøvelser, det gir uventet energi til resten av arbeidsdagen.

6. Hils til noen

Okei, om du først er inne på telefonen, gjør noe nyttig. Send en hyggelig SMS eller e-post til noen – enten det er kjæresten, barna eller en kollega. Eller ring mamma – men husk å si at du bare har fem minutter! Litt oppmerksomhet gjør underverker!

7.  Les litt

Les litt. Ha en diktbok i skuffen på kontoret, eller en roman som du leser litt i når du har noen ledige minutter. Og vips, så har du fått lest de bøkene som hoper seg opp på nattbordet!

Lista fortsetter under bildet!

8. Send et brev

PERSONLIG HILSEN: Ta en digital pause i hverdagen, og benytt sjansen til å skrive et hyggelig brev eller kort til venner og familie. Hadde ikke du satt pris på en håndskreven hilsen?
PERSONLIG HILSEN: Ta en digital pause i hverdagen, og benytt sjansen til å skrive et hyggelig brev eller kort til venner og familie. Hadde ikke du satt pris på en håndskreven hilsen? Foto: Foto: Getty Images

Skriv et brev eller kort. Jepp – penn og papir, som i gamle dager. Skriv noen få linjer til ei venninne som bor langt unna, eller til tante Magda som bor alene – de setter garantert pris på dine håndskrevne mellom regningene og reklamen i postkassen. Bursdagskort fungerer også!

9. Skriv dagbok

Skriv kort hvordan du har det i ei dagbok. Dagboka er som en avlastningsplass – å skrive om det som skjer eller problemer du har, gjør at du får større klarhet og bedre perspektiv. Som å rydde på loftet!

10. Ta kontakt

Snakk med en kollega ved kaffemaskina eller en du møter i gangen - gjerne en en du ikke kjenner så godt fra før.

11. Fine planer

Planlegg ting du har lyst å gjøre neste uke (ikke jobb!) – for eksempel en tur på biblioteket, en film med kjæresten – eller hva med å bake den deilige ostekaka di? Da har du noe å se fram til resten av uka!

12. Mediter

Forskning viser at selv fem minutters meditasjon et par ganger om dagen gir effekt. Bruk ørepropper hvis det er støy rundt deg.

13. Middagsselskap

Bestem deg for å invitere til middag – og be de mest spennende personene du kjenner!

14. Kort pause

Legg deg på gulvet med beina opp langs en vegg, og lukk øynene. Redd for å sovne? Sett en alarm på mobilen.

15. Reisedrøm

Søk etter flybilletter til et sted du har lyst å dra – selv om du ikke har tenkt å dra ennå.

Har du noen lure tips og råd til en hektisk hverdag? Del gjerne i kommentarfeltet!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning