Fem ekle fakta om skjønnhetsprodukter

Vi pynter oss med hvalspy

Her er fem ekle fakta om skjønnhetspleie.

HVALSPY BLIR LIFLIG DUFT: BLV-parfymen inneholder ambergris.
HVALSPY BLIR LIFLIG DUFT: BLV-parfymen inneholder ambergris. Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert

Har du noen gang lurt på hva som er inne i de kremene du smører uteover ansiktet for å glatte ut rynker, for eksempel?

Ikke så rent lite, og ikke alt er like tiltalende, ifølge howstuffworks.com.

Les også: Konkurranse - vinn Olay-produkter

Dette nettstedet peker på 5 ingredienser du kanskje ikke visste at befant seg i kremene:

1. Morkake

Joda, du leser riktig. Fosterets matfat under graviditeten har blitt brukt til skjønnhetspleie helt siden 1940-tallet.

I USA i 1940-årene ble morkakeprodukter ("placenta" er den latinske betegnelsen, red.anm) aggresivt markedsført for rynkefjerning, blant annet.

Amerikanske næringsmiddelmyndigheter (U.S. Food and Drug Administration - FDA) tok avstand fra påstandene om morkakens mirakuløse effekt. Men snart ble morkaken erklært som en god proteinkilde.

Påstanden om proteinrikholdigheten holder vann, selv om det finnes andre kilder med minst like mye protiener. Morkake blir likevel fortsatt brukt i skjønnhetsindustrien, om enn i grundig vasket og renset tilstand.

Og behandlingen er høyst moderne. Ifølge Softpedia flokker Hollywood-rikinger til ansiktsbehandling med morkake for å prøve ut morkakestoffets angivelig foryngende virkning. Pris: 450 dollar i timen.

Også velsituerte fotballspillere digger morkake. Liverpool-trener Raphael Benitez sendte nylig flere spillere til Serbia for muskelmassasje med morkake fra hest.

Les også: Denne jakka må du ha i vinter

2. Hvalspy

SJELDEN VARE: Ambra, et av stoffene i veldig mange parfymer, må du inn i hvaltarmen på en spermhval for på finne. Er du heldig har hvalen kastet opp et sted i nærheten.
SJELDEN VARE: Ambra, et av stoffene i veldig mange parfymer, må du inn i hvaltarmen på en spermhval for på finne. Er du heldig har hvalen kastet opp et sted i nærheten. Foto: FOTO: Peter Kaminski på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.

Det er lett å se for seg en og annen supermodell lage vrengetryne stilt ansikt til ansikt med denne sannheten.

Men med en smule efvemisme er det meste mulig, for hvalspy er nok bedre kjent under et annet navn - ambra finnes nemlig utelukkende i spermhvalens fordøyelsessystem (ekstern lenke: Wikipedia).

Ambra er eksklusivt og høyt skattet. Det finnes til og med et eget parfymemerke, Ambergris Perfumes, oppkalt etter ingrediensen.

Stoffet har en voksaktig subtans. Det virker som bindemiddel i parfymer, og også som duftmiddel i skjønnhetskremer.

Bindemiddelet bidrar primært til å redusere fordampningsprosessen i parfymen. Ambra er svært verdifullt - howstuffworks.com anslår kostnaden til rundt 10 dollar for ett gram.

Her er en liste over parfymer som inneholder ambergris.

3. Fuglebæsj

Fugleeksrementer inngår i de tradisjonsrike japanske geishaenes ansiktsbehandling. I New York kan du nå få en "Geisha Facial " til 180 dollar for en time.

Kundens ansikt blir varsomt vasket med en miks av litt av hvert, blant annet "Uguisu no fun", som betyr pulverisert fugleekskrement.

Dette er faktisk hovedingrediensen i denne ansiktsbehandlingen. Det skal være en spesiell syre i fuglebæsjen som er bra for huden. Hvis geishaenes glatte hud er et bevis, er det vanskelig å argumentere mot.

Les også: 29 trendy gaver til kjæresten

4. Kumøkk

Ikke overraskende er det nettopp japanerne som nå utvikler en metode for å få kumøkk til å dufte søt vanilje.

Gjennom en spesiell trykk- og varmebehandling skiller møkka ut vanillin, det sentrale stoffet i vaniljestang.

Det er avgjort at stoffet ikke kan brukes i mat, men som dufttilsetning i kosmetikk kan det egne seg godt, og det er langt billigere enn å bruke vanijestang. Kommersielle produkter er ventet i 2010.

5. Sæd

Sæd inneholder en kraftig antioksidant kalt "spermine". Ifølge enkelte studier skal sæd være fem ganger så effektivt som E-vitamin.

Og oksesæd blir brukt i eneklte hårsalonger for å gi håret eksta glans, skriver howstuffworks.com.

En av ingrediensene er spermine, en type antioksidant som først ble funent i menneskesæd.

Zoe Ruderman, blogger for Cosmopolitan, beskriver sin -"sperm facial" på et eksklusivt spa i New York her .

Les også: - Ekkelt når foreldrene har sex

Spermine er hovedvirkestoffet i anti-aldringskremer fra norske Skinscience:

- Spermine er et biomolekyl som finnes overalt i menneskekroppen, i alle våre organer, forteller Geir-Håvard Kvalheim, gründer av firmaet Bioforskning, som står bak anti-aldringskremene med merket Skinscience .

Spermine betegnes som en antioksidant som motvirker UV-stråling og andre skadevirkninger som fremskynder hudens aldringsprosess.

- Sperminen vi bruker er kjemisk framstilt. Jeg kjenner ikke akkurat til hvordan det lages, men det er naturidentisk, forsikrer Kvalheim.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning