Er sminken din gått ut på dato?

Sminken din kan være en bakteriebombe

Kast all sminke som endrer lukt eller konsistens.

BAKTERIEFLORA: Kosmetikk kan gi grobunn for bakterievekst.
BAKTERIEFLORA: Kosmetikk kan gi grobunn for bakterievekst. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Holdbarhet på sminkeprodukter

Maskara: 3-6 måneder.

Eyeliner: 6 måneder.

Foundation: 6-12 måneder.

Ansiktskrem: 1 år

Sminkefjerner: 1 år

Leppestift: 2-3 år

Leppeglans: 2-3 år

Øyenskygge: 3 år

Rouge: 3 år

Pudder: 3 år

Kajalpenn: 3 år

(Kilde: Ekspressen.se)

Om du ikke har ryddet i sminkepungen din det siste året, bør du sette i gang nå.

Om sminken din er for gammel, kan det blant annet føre til allergiske reaksjoner, øyeinfeksjoner og kontakteksem.

Les videre for tips til holdbarheten på sminke!

Del

Du kan bli syk av gammel sminke

Når kremer og kosmetikk blir for gamle, vil vannet og fettet i produktet skille seg og noen av fettstoffene kan harskne.

- Sminke, kremer og salver kan på mange måter sammenlignes med mat - de bør behandles som ferskvare. Slurver du med oppbevaringen kan de representere en helsefare, sier forsker Colin Charnock ved Høgskolen i Oslo til forskning.no

Begynner kosmetikkproduktet ditt å lukte vondt, eller skifte konsistens og farge bør du kaste produktet og kjøpe nytt.

Allergiske reaksjoner, øyeinfeksjoner og kontakteksem er de vanligste bivirkningene som følge av å bruke for gammel kosmetikk.

Men det er ikke bare når produktet endrer lukt eller skiller seg du bør være oppmerksom.

- Sminke og kremer som har ligget åpnet i mange år trenger likevel ikke lukte vondt. Disse produktene inneholder som regel masse konserveringsmidler som skal gjøre at de «holder seg» lenge. Dette er heller ikke er bra for huden vår, sier sier Tonje Krokeide, hudterapeut ved Sismed Klinikken.

Derfor bør du være ekstra oppmerksom på holdbarhetsdatoen på kosmetikkproduktene dine.

Hvorfor går sminke ut på dato?

Det er flere årsaker til at man kan få irritasjoner eller infeksjoner ved bruk av sminke.

De vanligste er at produktene oppbevares feil eller at det skjer en oppvekst av bakterier ved direkte kontakt mellom produkt og hud.

-Øynene er spesielt utsatt for dette. Derfor er det veldig viktig å tenke på hygienen når man sminker seg. Vask hendene godt, bruk gode renseprodukter og vask makeupbørstene jevnlig, helst hver uke, sier sier Anne Sofie Nedregaard, fag- og kategoriansvarlig i Esthetique Norge AS.

Unngå at produktet får direkte kontakt med huden. For eksempel bør du ikke påføre concealer direkte på en kvise, for da kommer det bakterier på produktet. Bruk heller en pensel som du kan rense etterpå.

Ekstra viktig ved uren hud

Er du plaget med kviser eller uren hud, bør du være ekstra nøye med holdbarheten på sminken din. Harsknet sminke eller produkter fulle av bakterier, irriterer huden ytterligere og kan gjøre problemet enda verre.

- Tilstoppede porer og urenheter er også bivirkningene man kan få når man bruker gammel sminke, sier Krokeide.

Kanskje kan nettopp gammel sminke være årsaken til at du sliter med urenhetene.

Når sminken harskner, skiller den seg. Om produktet inneholder parfyme og alkohol vil dette tørke ut huden. Dette kan gjøre at huden tror den er tørr, og produserer derfor mer talg, som kan føre til tilstoppede porer.

- Når poreåpningen tettes til, vil aknebakteriene trives og formere seg. Dette fører til kviser, forteller Krokeide.

Ikke oppbevar sminke på badet

En vanlig feil mange gjør, er å oppbevare sminke og kremer på badet. Hyppige temperatursvingninger og fukt skaper perfekte vekstvilkår for bakteriene, og reduserer holdbarheten på produktene betraktelig.

SJEKK DATO: De fleste kosmetikkprodukter er merket med holdbarhetsdato.
SJEKK DATO: De fleste kosmetikkprodukter er merket med holdbarhetsdato. Foto: Foto: Kari Romøren

- Spesielt gjelder dette kremsminke, som vil harskne, klumpe seg og tørke ut. Men det verste er at sminken blir en bakteriebombe, sier Krokeide.

- Mascaraen klumper seg eller blir tørr, leppestiften smelter, øyenskyggen får en hard overflate. Kajalen og concealeren blir tørr, fuktighetskremen blir harsk og skiller seg. Den får annerledes lukt og konsistens, sier Nedregaard.

I dag skal all kosmetikk merkes etter EU-regler. En liten krukke med åpent lokk trykkes på produktet og gir deg en pekepinn på hvor lenge du bør bruke leppestiften, kremen eller deodoranten din.

Krukken er merket med det antall måneder kosmetikken anbefales brukt etter at produktet er åpnet første gang. Uåpnet kan den selvsagt stå lenger.

Ekspertene råder deg til å behandle all kosmetikk som om det er ferskvare. Det bør oppbevares i en jevn temperatur, holdes så bakteriefri som mulig og kastes når holdbarhetsdatoen går ut.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning