Hårpleie

Bland en banan i hårkuren

Lag dine egne hårkurer av det du finner i kjøleskapet.

GLANS OG STYRKE: Vi gir deg de billigste tipsene til hvordan du kan pleie tørt og skadet hår.
GLANS OG STYRKE: Vi gir deg de billigste tipsene til hvordan du kan pleie tørt og skadet hår. Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert
SLITT HÅR: Farging, styling og føning kan gjøre håret tørt og sprøtt.
SLITT HÅR: Farging, styling og føning kan gjøre håret tørt og sprøtt. Foto: FOTO: Crestock

En kald vinter med frost og snø kan være en påkjenning for håret ditt, og resultatet kan ofte bli tørt hår, og slitte tupper.

Det finnes mange råd for hvordan man skal unngå tørt vinterhår, men hva gjør du for å rette opp skaden når den først har skjedd?

Stadige frisørtimer og hårkurer kan fort bli en dyr affære. Derfor har vi laget en oversikt over hvordan du enkelt kan gjenopprette fuktigheten i håret, uten å tømme lommeboka.

Majones og øl

Ifølge The Sun kan man benytte seg av både majones og øl for å tilføre fuktighet og glans i håret.

Majones inneholder egg, eddik og olje. Tre ingredienser som hver for seg kan være pleiende for tørt hår, men i majonesen får man altså full pakke.

Først masserer du det inn i håret, for så å dekke håret med plastfolie. La det virke i en times tid, før du skyller det ut.

Øl inneholder proteiner som er bra for hårets vekst og styrke. Dette kan gjøre håret mykt og glansfullt.

For å unngå å lukte som et bryggeri, kan du blande ølen med litt vann og honning. Etter å ha massert det inn i håret, skyller du det ut med varmt vann.

Frisørens tips

Morten Johansen er frisør i den økologiske salongen Hope Hair i Oslo.

Han forteller at rene matvarer ikke nødvendigvis trekker godt nok inn i hårstrået, men heller blir liggende utenpå. Dette kan gi inntrykk av at håret har fått mer fuktighet, mens det under fettlaget fortsatt er like skjørt.

- Derfor kan det være en idé å blande en liten del hårkur med litt olje, most avokado eller banan. Dette har jeg ved flere anledninger benyttet meg av i salongen, med fine resultater, forteller Johansen.

Frukt og grønt

Det canadiske nettmagasinet suite101.com kan by på utallige oppskrifter på hjemmepleie.

Blant annet anbefaler de eple-eddik, som med sitt innhold av vitaminer og mineraler tilfører næring til håret. Samtidig kan det også hjelpe til med å gjenopprette hodebunnens naturlige ph-verdi.

Det kan være lurt å blande eple-eddiken med litt vann før du fordeler det i tørt hår. La det virke noen minutter før det skylles ut.

Urter og oljer kan også være en fin kombinasjon for å få mer glans i lokkene.

Rosmarin og tørket kamilleblomst kan blandes med litt oliven- eller kokosolje, og varmes opp i en kjele. Hell det over i en beholder, og oppbevar det i en ukes tid, før du så varmer det opp igjen. Denne gangen siler du oljen for å bli kvitt urtene, og lar den kjøle seg ned.

Nå kan du fordele den i håret, og la den virke en stund før du vasker det. Siden olje kan være vanskelig å få ut av håret, er det lurt å massere inn shampoen før du forsøker å skylle ut oljen.

En hårmaske av most banan kan også gjøre susen.

Husk at en moden banan er mykere, og derfor lettere å mose. Tilsett noen dråper mandelolje, og rør det godt inn med bananen. Hårmasken er nå ferdig, og kan masseres inn i håret. La den virke i noen minutter før du vasker den ut.

Kjerringråd

Med riktige råvarer kan kjøkkenbenken bli et hjemmespa, men det er ikke bare mat som har pleiende effekt. Ifølge kjerringrad.com kan den gode gamle grønnsåpen være en god hjelper for en skadet manke.

Grønnsåpe er naturlig såpe, laget av blant annet fett, og er mye brukt mot betennelser og rensing av sår. Det er lurt å kjøpe medisinsk grønnsåpe på apoteket, for å være sikker på at den ikke inneholder skadelige midler.

Ved å bytte ut shampoen med grønnsåpa for et par vask, vil det tørre håret gjenvinne sin naturlige spenst.

Les også:

30 kjerringråd som virker

Lilyjets sverger til økologisk hår

Denne fargen gjør deg eldre

NATURLIGE INGREDIENSER: Mat hjelper ikke bare mot sult, men kan også gjøre underverker for håret.
NATURLIGE INGREDIENSER: Mat hjelper ikke bare mot sult, men kan også gjøre underverker for håret. Foto: FOTO: Crestock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning