Jeansguide

Slik varer jeansen lenger

Med riktig behandling kan du ha olabuksen din i mange år. Ekspertene gir deg tipsene.

SITTER FINT: Riktig behandling gjør at jeansen sitter fint i rumpa lenger.
SITTER FINT: Riktig behandling gjør at jeansen sitter fint i rumpa lenger. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.
Publisert Oppdatert

Jeans er et av de plaggene som brukes aller mest. Det fine med jeans er at de aldri går av moten, og du kan ha dem i garderoben i mange år.

Men det som ofte skjer er at buksene blir behandlet feil, og dermed mister sin fasong, elastisitet og passform. Dette kan du enkelt gjøre noe med, her er ekspertenes beste jeanstips.

Gjør et godt kjøp

Oppgaven med å finne en jeans som kan vare i mange år, starter i butikken når du handler.

- Ikke velg jeans som er en størrelse for store. Nesten alle jeans vier seg ut opptil en størrelse, så prøv alltid én størrelse mindre for å se om det går, forklarer Lina Reyes, jeansansvarlig i JC Jeans & Clothes i Bogstadveien.

Men pass deg for å velge en litt for liten størrelse i livet, der vil det nemlig ikke utvides.

- I livet sitter det masse sømmer i ren bomull, og disse utvider seg svært lite. En bukse som klemmer over hoftebenene blir jo sjelden brukt, sier Reyes.

Vær obs på at du får riktig lengde på jeansen, så slipper du å tråkke på og ødelegge den nederste delen av buksebeinet.

Det er også viktig å smøre seg med tålmodighet, siden du sjelden finner den perfekte jeansen på første forsøk.

Share

Bevar fargen lenger

Spesielt under vasking av jeansen er det viktig å gjøre det riktig for at jeansen skal holde fasongen.

VASKEDAG: Et godt tips er å samle alle jeansene til en felles vask.
VASKEDAG: Et godt tips er å samle alle jeansene til en felles vask. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.

- Samle alle jeansene til en egen jeansvask. Dette er spesielt viktig på mørke bukser og bukser i såkalt gullvask, forteller Reyes.

Gullvask er en farge som legges på mange bukser for å få de til å se brukte ut. Denne teknikken brukes også med andre farger, så ta deg en tur innom en jeansbutikk om du er usikker.

- Husk alltid å vrenge jeansen din før vask, da holder den lenger en jevn farge, og du slipper brettestriper, forklarer Malin Skaas, Teamleder Forbrukerservice hos Lilleborg AS.

Unngå også å stappe vaskemaskinen full, da dette kan gi striper på jeansen.

Pass på temperaturen

- Ikke ha for høy temperatur på vasken, siden jeans er følsom for høye temperaturer. Ikke vask jeans på mer enn 40 grader, sier Reyes.

Hun anbefaler også å legge i en teskje salt på nye mørke jeans, så overflødig farge trekker seg inn i buksen i stedet for å falle av.

- Jeans bør vaskes på 40 grader for å bli rene. Kjøper du jeans til barn bør du sjekke at den tåler vask på 60 grader, mener Skaar.

Har buksene dine påsydde detaljer eller lignende, bør buksen ofte vaskes på 30 grader finprogram. Sjekk alltid vaskeanvisningen på buksen, så vet du alltid hva du gjør.

Mange jeansprodusenter fraråder også bruk av skyllemiddel til jeans, dette fordi det ødelegger stoffet i buksene.

- Tøymykner er for sterkt for elastanen i buksene. Om elastanen skades, vil ikke buksene klare å holde formen like godt, noe som synes tydelig ved rumpe og lår, forklarer Reyes.

Dropp tørketrommel

Med tanke på at jeans ikke tåler høye temperaturer, er ikke tørketrommel spesielt lurt. Det vil skade elastanen. Heng heller buksene til lufttørking.

- Ta jeansen ut av vaskemaskinen så fort vasken er ferdig, vreng de tilbake for å unngå brettemerker. La deretter jeansen lufttørke, sier Reyes.

For å finne riktig passform til din kropp, er det faktisk jeansprodusenter som anbefaler å ikke vaske jeansen i det hele tatt det første halvåret. Dette for at jeansen skal få forme seg perfekt til kroppen din.

- Under disse seks månedene rådes man i så fall til å henge ut buksene til lufting, og å legge dem i fryseren om natten for å drepe bakteriene, forklarer Reyes.

Det er også mange som mener man ikke burde ta av seg jeansen når den skal vaskes, altså dusje eller ta bad med jeansen på, så den formes etter kroppen. Men dette er selvfølgelig de mest ekstreme metodene.

Les også:

Slik fjerne du flekker

Slik blir du trendy i strikk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning