Fjerne sprengte blodkar

Slik kan sprengte blodkar fjernes

Klikk Mote har pratet med hudleger og sykepleiere om de beste behandlingene for å fjerne sprengte blodkar – og selv testet én, med overraskende resultat!

SKLEROTERAPI: Slik gikk det da Tove (29) testet skleroterapi i håp om å fjerne sprengte blodkar på bena.
SKLEROTERAPI: Slik gikk det da Tove (29) testet skleroterapi i håp om å fjerne sprengte blodkar på bena. Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Sprengte blodkar er et relativt vanlig fenomen som gjerne går i arv fra far eller mor - eller begge, og når de først kommer kan de aldri forsvinne av seg selv.

Men det finnes også andre grunner til hvorfor bena er spesielt utsatte for sprengte blodkar.

- Faktorer som mye statisk ståing eller sitting, svangerskap og hormoner kan også være en direkte årsak til problemet, forklarer dermatologisk sykepleier ved Injeksjonsspesialisten, Stine Møsth Gikling.

Gikling har utført utallige skleroterapi-behandlinger, en av de mest kjente behandlingene mot sjenerende sprengte blodkar på bena.

Hun var også ansvarlig for Klikk Motes test av behandlingen som du ser lenger ned i artikkelen.

Blir ikke tatt seriøst

Selv om sprengte blodkar er aldri så vanlig, er det tydelig at mange synes det er ubehagelig og sjenerende.

- Jeg fikk sånne spindelårer for noen år siden, men nå har jeg fått en kjempestor en på låret! Ser ut som et sprengt blodkar eller noe, ikke pent. Så blir ikke kort shorts på meg med det første, skriver en oppgitt forumsbruker på foreldre.no.

Gikling opplever også at flere ikke får den oppfølgingen de er ute etter.

- Mange av mine pasienter tar opp dette problemet med sin fastlege, hvor de får beskjed om at sprengte blodkar kun er av kosmetisk art og behandling er derfor ikke nødvendig, sier hun og fortsetter:

- Men for mange er dette et skjemmende problem og flere vet nok ikke hvor enkelt sprengte blodkar kan behandles.

Forskjell på sprengte blodkar og åreknuter

Hvis du først bestemmer deg for å søke profesjonell hjelp, er det viktig å være sikker på at det faktisk er sprengte blodkar du har - og at de lar seg behandle.

- Mange kvinner og menn er plaget av skjemmende små blodkar i huden på lår og legger som kalles for spindelårer. Dette er ikke det samme som åreknuter som er tykkere og kan føles utenpå huden, forteller Gikling.

De små spindelårene opptrer gjerne i klaser eller de kan være spredt jevnt over huden og fargen kan variere fra skarpt røde til mørkeblå eller fiolette.

- Hos enkelte utvikles spindelårer som et resultat av at klaffene i venene i bena er utvidede og ødelagte. Da har man gjerne tegn på tykkere åreknuter, og er ofte plaget med hevelse i bena. Disse pasientene bør behandle sine åreknuter før de behandler spindelårene for å unngå at spindelårene kommer tilbake.

IKKE DET SAMME: - Spindelårene på det venstre bildet egner seg meget godt for Sclerosering, mens bildet til høyre viser åreknuter som ikke kan gjennomgå samme behandling, forklarer dermatologisk sykepleier ved Injeksjonsspesialisten, Stine Møsth Gikling.
IKKE DET SAMME: - Spindelårene på det venstre bildet egner seg meget godt for Sclerosering, mens bildet til høyre viser åreknuter som ikke kan gjennomgå samme behandling, forklarer dermatologisk sykepleier ved Injeksjonsspesialisten, Stine Møsth Gikling. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Mange behandlinger for å fjerne sprengte blodkar

Kort info om behandlingene

Laserbehandling:

- Blodårene ødelegges ved bruk av sterkt lys med høy energi.

- Forholdsvis raske resultater.

- Lett svie og smerte under og et par dager etter behandling er å forvente.

- Området kan få lett misfarging.

Pris: 1500-4000 per behandling.

Forventet behandlinger: 1-4

Skleroterapi:

- Blodårene ødelegges ved injisering av det lokalirriterende stoffet Aethoxysclerol.

- Resultater etter 2-6 måneder.

- Forholdsvis smertefritt, men noen opplever kløe og lett hevelse i et par dager.

- Området kan bli sterkt misfarget i flere uker.

Pris: 1800-2500 per behandling.

Forventet behandlinger: 1-2

Kilder: Bjørn Bondevik, Ernst-Jan Veer, Stine Møsth Gikling og Kari Bjelland.

Behandling av sjenerende blodkar på bena er tilsynelatende svært populært, og hudlege Ernst-Jan Veer anslår at de ved Oslo Hudlegesenter har cirka 2-6 forespørsler i uken.

- De vanligste behandlingene er langpulser Nd-YAG (laser) og skleroterapi, som også er mest effektive. Ved tynnere og mer overfladiske årer, vil V-beam laser og BBL også være effektivt, forklarer Veer.

Det er laser- eller injiseringsbehandling som brukes mest av de profesjonelle legene og kosmetiske sykepleierne Klikk Mote har pratet med, og hudlege Bjørn Bondevik har stor tro på at laserbehandlinger kommer til å utvikle seg ytterligere fremover.

- Det finnes såkalte karlasere og skleroterapi - sistnevnte behandling har vært gullstandarden, men lasere kommer for fullt og vil nok etter hvert ta over som den ledende, dog bør dokumentasjonen bli bedre først.

Mange har nok lagt ned en liten formue i kremer som tilsynelatende skal få sprengte blodkar til å forsvinne, men med lite hell.

- Så vidt meg bekjent er det ingen kremer som er effektive mot denne type problem. En krem kan ikke ødelegge årer som ligger inn under huden. Blodkarene må nemlig ødelegges for at de skal kunne forsvinne, forklarer kosmetisk sykepleier Kari Bjelland.

Laser vs. injisering

Vi spurte ekspertene hva forskjellene mellom laserbehandling og skleroterapi egentlig er

- Generelt ved laserbehandling sendes en stråle ut med en bestemt bølgelengde. Energien i denne bestemte bølgelengden absorberes best i visse farger, og for en karlaser er disse gjerne i det røde spekteret. Dette medfører lokal oppvarming og destruksjon av blodkar, oppsummerer Veer.

Skleroterapi er derimot en helt annen behandlingsform med bruk av injisering istedenfor laser.

- Skleroterapi, eller sklerosering som det også kalles, vil si å fjerne overfladiske spindelårer på lår og legger ved hjelp av injeksjon av et lokalirriterende stoff i blodkaret som kalles Aethoxysclerol. Metoden er velkjent, effektiv og trygg, forklarer Gikling.

- De som er godt egnet for behandlingen, får som regel et godt og varig resultat og selve behandlingen er lite smertefull, legger hun til.

Hvilken behandling burde man velge?

BEHANDLINGEN: Skleroterapi utføres ved å injisere Aethoxysklerol blandet med enten glukose eller saltvann direkte inn i blodårene.
BEHANDLINGEN: Skleroterapi utføres ved å injisere Aethoxysklerol blandet med enten glukose eller saltvann direkte inn i blodårene. Foto: FOTO: Tove Eggen

Bjelland forteller til Klikk Mote at sklerosering kan benyttes på de aller fleste pasienter. Laser kan også bli brukt på mange, men det kommer an på karenes bredde, dybde i vevet og hudens farge.

- De fleste med normalt bra helse kan behandles med skleroterapi, men ammende og gravide skal ikke behandles, heller ikke diabetikere som bruker medisiner mot dette, forteller hun.

I tillegg har tykkelsen på selve åren mye å si for behandlingsvalget,

- Når årene er tynne og røde synes jeg laserbehandling er den beste metoden, mens de store og blå årene som stikker litt ut av huden ofte er ypperlige for sklerosering, tipser Gikling.

Som med alle kosmetiske behandlinger finnes det både positive og negative sider ved disse behandlingene.

Laserbehandling kan ha rask effekt, men kan også være mer smertefullt og eventuelt skade huden. Skleroterapi har lang tradisjon og er relativt smertefritt, men resultatene kan drøye så lenge som 2-6 måneder. I tillegg kan huden få mørke flekker en god stund før det blir bedre.

Vi testet

8. Februar 2014 møtte jeg en dermatologisk sykepleier, Stine Møsth Gikling fra Injeksjonsspesialisten. Jeg behøvde ikke forberede noe som helst, og Gikling mente at spindelåren min, som jeg allerede har hatt en del år på baksiden av høyre ben, var perfekt til denne testen - men en laserbehandling kunne også fungert.

PÅ ET ØYEBLIKK: I dét injiseringen ved skleroterapi blir satt, forsvinner spindeåren på sekunder - men kommer tilbake igjen innen minuttet.
PÅ ET ØYEBLIKK: I dét injiseringen ved skleroterapi blir satt, forsvinner spindeåren på sekunder - men kommer tilbake igjen innen minuttet. Foto: FOTO: Trond Gikling

Gikling forberedte meg på at årene kom til å forvinne i dét hun injiserte Aethoxysklerol-blandingen, men at den fort kom tilbake igjen og kunne bli ganske mørk i fargen en god stund.

Utførelsen: Etter at området var renset, og Gikling fant et godt injiseringspunkt ble blandingen presset inn og akkurat som forutsatt ble spindelåren helt borte i nesten ett minutt. Det i seg selv var et veldig spesielt øyeblikk.

Selv om det er vanlig å føle lett smerte fra stikket, så merket jeg virkelig ingenting og var mer opptatt med å ta bilder og filme seansen imellom jubelropene mine.

Resultatet: Som antatt ble området rundt spindelårene litt mørkere de første ukene, men ikke så mye som jeg selv hadde trodd. Hakket mørkere enn den var fra før av.

Området skulle helst smøres med Hirudoid-krem, bedre kjent som blåflekk-salve og jeg skulle bruke en støttestrømpe de første ukene. Dette husket jeg på i et par dager, og så gikk det i glemmeboka dessverre.

Men det gjorde visst ikke noe for mitt resultat, da spindeåren ser ut til å være helt borte - to måneder senere.

Gikling injiserte også et mindre område på forsiden av leggen min mens hun først var igang, og den er blitt så usynelig at jeg ikke husker hvor den var en gang.

Selv om man kan forvente 50-70 prosent bedring av utseendet på åren etter 2-6 måneder, var jeg visst heldig og fikk maks utbytte etter kun én behandling.

Fungerer ikke på alle

Men som ved alle kosmetiske behandlinger så er det viktig å huske på at resultater kan variere.

- Gode resultater avhenger selvfølgelig av utbredelse og sirkulasjonsforhold i bena. Har man hovne legger, så skal man bruke elastisk strømpe rett etter behandlingen og gå med disse i minst 10 dager. Da øker den generelle sirkulasjonen og bedrer behandlingsresultatet, forklarer Bondevik.

VERDT Å VENTE PÅ: Selv om det tok litt over 2 måneder var Tove strålende fornøyd med resultatet. Spindelvevåren (høyre bilde) som ble behandlet kan ikke lenger sees på benet (venstre bilde).
VERDT Å VENTE PÅ: Selv om det tok litt over 2 måneder var Tove strålende fornøyd med resultatet. Spindelvevåren (høyre bilde) som ble behandlet kan ikke lenger sees på benet (venstre bilde). Foto: FOTO: Tove Eggen

I tillegg er det viktig å huske på at det kan bli verre før det blir bedre.

- I noen tilfeller kan det oppstå litt brunlige flekker i huden. Disse forsvinner på sikt, men det kan gå et år godt og vel før de er helt borte. Det er da fargestoffer fra blodet som har avleiret seg i huden, forteller Bjelland.

Timing er viktig

Selv om resultatet til undertegnede var overraskende positivt, er det alltid viktig å tenke seg godt om før man gjennomgår kosmetiske behandlinger.

Hvis man har planer om å få barn i fremtiden, er det stor sjanse for at man får nye sprengte blodkar. I tillegg er det viktig å ikke hoppe på en slik behandling, bare fordi bikini-sesongen nærmer seg.

- Mange ønsker skleroterapi-behandlingen nå før sommeren. Problemet er at det i visse tilfeller kan ta litt tid før resultatet blir bra og jeg anbefaler mine pasienter å gjennomføre behandlingen på høsten/vinteren for å bli bra til sommeren. Tar pasienten behandling nå på våren kan man risikere at resultatet er langt ifra tilfredsstillende til sommeren, tipser Gikling.

Les også:

Slik blir du kvitt skjemmende ansiktshår

Dette skjer med kroppen når vi eldes

Så mye penger bruker vi på eget utseende

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning