Fjerne sminke fra klær

Slik fjerner du sminke fra klær

Hårspray, potetmel og rumpeservietter; det finnes mange måter å fjerne sminkeflekker på.

INGEN KRISE: Om du bare er raskt ute og vet hva du skal gjøre, kan selv leppestift-flekker bli borte.
INGEN KRISE: Om du bare er raskt ute og vet hva du skal gjøre, kan selv leppestift-flekker bli borte. Foto: FOTO: Trine Jensen
Publisert Oppdatert

Foundation på favorittblusen? Leppestift på kragen? Solpudder som setter brune flekker på alt du har på deg?

Alle kjenner seg igjen. Det er fort gjort å få sminkeflekker på klærne, og mang et plagg har måttet bøte med livet etter flere runder i vaskemaskinen uten resultat.

Men før du gnukker, griner eller gir opp; her er flekkfjernings-guiden som kan være redningen på mang en kleskrise:

Var du så uheldig å søle en flekk på bunadskjorten din i helgen? Da bør du sjekke ut disse tipsene.

Ikke stol på sminkefjerner

Det kan kanskje være fristende å prøve og fjerne sminkeflekker med sminkefjerner - som jo er det redskaper du bruker for å ta vekk sminken fra kropp og ansikt likevel.

Men ifølge det amerikanske skjønnhetsnettstedet Bellasugar er dette langt fra det smarteste du gjør:

- Om du har fått en foundationflekk, eller annet sminkesøl som inneholder olje på tekstil, er det ikke å anbefale at du bruker sminkefjerner for å ta vekk dette, forklarer nettstedet.

- Mange sminkefjernere inneholder olje, som jo har en gunstig effekt på huden din, men som ofte kan forverre en flekk av denne typen på tekstil.

KLESKRISE: Det er mange som har opplevd kriser med sminkeflekker på klærne. Slik fikser du det.
KLESKRISE: Det er mange som har opplevd kriser med sminkeflekker på klærne. Slik fikser du det. Foto: FOTO: Trine Jensen

Vær raskt ute med vann

Det er selvsagt ikke alle flekker du blir klar over med en gang de setter seg, men om du oppdager krisen når den først er ute, ja da er det én ting som gjelder:

- Det absolutt viktigste, uansett type flekk, er å prøv og få den vekk så fort som mulig, forklarer Ingunn Grimstad Klepp, forskningsleder og tekstilekspert hos Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO).

- Det første du bør gjøre, og som ofte er det mest effektive, er å skylle med rent vann.

Grimstad Klepp forklarer at man i en nødsituasjon kan prøve så godt man kan å tørke av flekken med våte papirhåndklær eller lignende, men at det aller beste er å bruke mer vann.

- Å holde plagget under rennende vann, slik at du får skylt helt gjennom flekken, er uten tvil det beste, forklarer eksperten.

- Skyll til du har fått vekk så mye som du klarer av flekken i denne omgangen, og pass på å holde plagget så nær munnen av kranen som mulig.

Skyll flekken fra begge sider

Et viktig tips ifølge Grimstad Klepp er å skylle flekken fra begge sider.

- Skyll flekken både fra forsiden, det vil si den siden av plagget hvor flekken satte seg, men også fra baksiden, slik at vannet får renne gjennom flekken fra motsatt side. På denne måten vil vannet nemlig "presse" flekken ut av tøyet på en mer effektiv måte enn om du bare skylte fra "flekk-siden".

Når dette er gjort, bør du skynde deg hjem.

- Det er viktig å også få vasket plagget i vaskemaskin dersom du ikke ønsker at rester av flekken skal sette seg, forklarer Grimstad Klepp.

FORSKJELL PÅ FLEKKER

VÆR KJAPP: Har du først fått en flekk på et plagg, bør du få skyldt det i kaldt vann så raskt som mulig for å forhindre at flekken setter seg.
VÆR KJAPP: Har du først fått en flekk på et plagg, bør du få skyldt det i kaldt vann så raskt som mulig for å forhindre at flekken setter seg. Foto: FOTO: Trine Jensen

Sminkeflekker dreier seg i all hovedsak om tre ulike typer flekker: Tørre flekker forårsaket av pudder, fettflekker forårsaket av kremer og oljebasert sminke, og leppestift og maskara, som i tillegg til olje også inneholder sterke pigmenter.

Å vite hvordan man skal fjerne flekker og sminkerester består ifølge Opplysningskontoret for Tøy og Tekstil, Klesvask.no, i stor grad om å først først vite hvilken type flekk man har med å gjøre.

1. Tørre flekker (pudder, øyenskygge o.l.)

Fjern tørre sminkeflekker som for eksempel øyenskygge og pudder ved skånsomt børste de vekk fra klærne. Vær forsiktig med å ikke spre flekken.

Skyll tøyet i rent rennende vann og tørk så av så mye overflødig væske som mulig, bruk en ren klut eller serviett. Vask deretter - så snart som mulig - tøyet i vaskemaskin med vaskemiddel tilpasset materialet i tøyet.

Dette sier rengjørings- og hudholdsningsnettstedet iVillage:

- For all del ikke gni pudder-baserte flekker utover. Det er mye lettere å børste av overflødig pudder enn det er å takle innsmurte flekker. Bruk en blanding av eddik og vann for å fjerne flekken - test gjerne blandingen på et lite synlig område av plagget først for å sjekke fargefastheten. Gni blandingen forsiktig på flekken, vask så i maskinen.

2. Oljebaserte flekker (foundation, kremer o.l.)

Prøv først å fjerne så mye av flekken som mulig - uten å spre den utover. Skyll i kaldt vann, både fra flekkens for- og bakside.

Så snart du kan; påfør en flekkfjerner tilpasset tøyet du har fått flekk på.

Vanskelige flekker - eller flekker som har tørket inn - kan kreve bløtlegging. Husk på at sterkt farget tøy ikke bør ligge i bløt lengre enn én time. Vask så på tilpasset vaskeprogram i maskin.

Grimstad Klepp holder en knapp på flytende oppvaskmiddel nå det gjelder å ta knekken på fettbaserte flekker, det samme gjør vaskeekspert Malin Skaar hos Lilleborg Forbrukerservice.

- Flytende oppvaskmiddel, som for eksempel Zalo, er noe av det mest effektive du kan bruke for å forhåndsbehandle fettflekker, forklarer Skaar til Det Nye.

FETTFLEKKER: Kremer og foundation setter fettflekker på klær. Har du prøvd potetmel-trikset?
FETTFLEKKER: Kremer og foundation setter fettflekker på klær. Har du prøvd potetmel-trikset? Foto: FOTO: Trine Jensen

- Smør på flekken, la det virke en stund, og skyll deretter godt ut under springen før du vasker i maskin.

VASKETABELL: Denne kan det være lurt å ha hengende på vaskerommet. Pluss på med en flekkfjerningstabell, så har du gode retningslinjer å følge når ulykken er ute.
VASKETABELL: Denne kan det være lurt å ha hengende på vaskerommet. Pluss på med en flekkfjerningstabell, så har du gode retningslinjer å følge når ulykken er ute. Foto: FOTO: Lilleborg

Grimstad Klepp understreker også at det er viktig å skylle oppvaskmiddelet godt ut.

- Dersom du kaster plagget i vaskemaskinen uten å ha skylt ut oppvaskmiddelet skikkelig, vil det kunne føre til at det dannes alt for mye skum inne i vaskemaskinen. Og om du ikke skal vaske i maskinen, at det holder med håndvask, så må jo likevel oppvaskmiddelet skylles ut da rester kan irritere huden.

Potetmel på fettflekken er et annet triks Grimstad Klepp anbefaler å prøve på fettflekker som ansiktskremer eller foundation.

- Potetmel har en helt unik oppsugingsevne, forklarer eksperten.

- Dette kommer av at melet er svært god til å trekke til seg fukt, og dermed blir du kvitt fettet i kremen eller sminken som har trukket ned i plagget.

Dryss potetmel direkte på flekken og vent. Når melet har fått virke i cirka 15 minutter børster du av det som er til overs, før du vasker plagget som anvist på vaskelappen.

- Dersom flekken fortsatt er synlig når potetmelet er børstet vekk, kan du fukte flekken med varmt vann, og ha på noen dråper oppvaskmiddel, forklarer Grimstad Klepp.

- Gni flekken forsiktig med fingrene så såpen skummer skikkelig, da dette hjelper til å løse opp fettet. Etterpå skyller du vekk all såpe, og vasker plagget som normalt.

3. Sminkeflekker med sterk farge (mascara, leppestift o.l.)

Det meste av sminke inneholder pigmenter, altså fargestoffer, og er noe av grunnen til at når det søles, setter det flekker som ofte kan være en utfordring å få bort. Det er vanligvis fettbasert sminke som lager de verste flekkene på tøy.

Leppestift og maskara fjernes mest effektivt ved bruk av et flekkfjerningsmiddel tilpasset tøyet flekken sitter på.

INGEN KRISE: Har du sølt på tøy, lønner deg seg å teste på et lite synlig område av plagget først, slik at du ser at neglelakkfjerneren ikke tar fargen på klærne.
INGEN KRISE: Har du sølt på tøy, lønner deg seg å teste på et lite synlig område av plagget først, slik at du ser at neglelakkfjerneren ikke tar fargen på klærne. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Hell litt flytende vaskemiddel rett på flekken, gni inn med baksiden av en skje og la virke i halv time, forklarer Skaar.

- Vask deretter med vaskemiddel på så høy temperatur som plagget tåler.

Tips: Våtservietter - slike som man bruker for å vaske babyrumper - er ofte svært effektive i å ta vekk flekker fra både leppestift og mascara. Gni på flekken til så mye som mulig er borte, før du vasker i maskin på riktig temperatur. Pass dog på å teste servietten på et lite synlig område av plagget først.

Slik fjerner du disse flekkene

Det er fort gjort at det blir både flekker og søl av sminken vi bruker til daglig. Her er none gode råd fra nettstedet Bellasugar på hvordan du skal takle følgende flekker.

1. Leppestift

Spray leppestiftflekken med litt hårspray, la sitte på i ti minutter. Tørk av med en fuktig svamp og vask så i maskin.

SOLPUDDER PÅ KRAGEN: Det aller beste er å ha på seg et lite skjerf som kan vaskes mellom huden og kragen på kåpen. Ha også med deg noen babyservietter i vesken, de kan redde dagen om du har fått søl på kragen.
SOLPUDDER PÅ KRAGEN: Det aller beste er å ha på seg et lite skjerf som kan vaskes mellom huden og kragen på kåpen. Ha også med deg noen babyservietter i vesken, de kan redde dagen om du har fått søl på kragen. Foto: FOTO: Trine Jensen

Du kan også bruke talkumpudder, også kjent som babypudder, eller bakepulver for å fjerne fettflekker fra leppestift. Strø på flekken, la sitte på i ca. 15 minutter for å trekke til seg fettet i flekken, børt av det overflødige pulveret og vask plagget som anvist.

2. Eyeliner

Prøv å gni litt salt på flekken om du har hatt et uhell med eyeliner.

3. Vannfast maskara

Bruk litt oljefri øyensminkefjerner og prøv deg frem. Sjekk først på et lite og lite synlig område av plagget.

4. Foundation

Prøv å gni litt barberskum eller sjampo på flekken før du vasker i maskin. Både barberskummet og sjampoen inneholder rensestoffer som kan klare å bryte ned mye - om ikke alt - av flekken før maskinvask.

5. Selvbruningskrem

Om du har fått merker av selvbruningskrem på klær eller sengetøy kan det lønne seg stort å rense ut så mye som mulig av flekken under rennende vann først. Etter at du har gjort dette, er det oppvaskmiddel som gjelder, og du må gni flekken fra både for- og bakside for å være sikker på at flekken skal bli borte. Vask deretter i maskin på passende temperatur.

6. Neglelakk

Det mest logiske - og effektive - for å fjerne neglelakk, er å bruke neglelakkfjerner. Men pass på: Neglelakkfjerneren kan reagere med enkelte typer farger og materialer, så test alltid på et lite og lite synlig område først.

Slik bruker du flekkfjerningsmiddel

1. Legg plagget på et fast, absorberende underlag med flekken mot underlaget.

2. Dypp en ren klut eller litt vatt i rensemiddelet, vri opp.

3. Fukt flekken fra kanten mot midten. Flytt tøyet etter hvert som flekken trekker seg inn i underlaget.

4. Gni lett på tynne stoffer, tykke stoffer tåler og trenger hardere behandling hvis de ikke er for løse.

5. Når flekken er borte, må mest mulig av flekkfjerningsmiddelet fjernes. Legg stoffet på tørt, absorberende underlag og trykk det mot underlaget med en klut.

(Kilder: Store Norske Leksikon, iVillage, Klesvask.no)

Les også:

Dette trikset gjør deg flere år yngre

DIY skjønnhetsprodukter: Det er ikke alt du burde lage selv

Denne trenden tar ett år å fullføre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning