Ketchup, champagne, jordbær, iskrem. Gode råd er dyre når bunaden har fått en flekk på seg!

Men du trenger ikke fortvile - disse tipsene kan nemlig redde finstasen din på null komma niks.

- Det aller meste går vekk dersom du fjerner flekken så fort som mulig og på riktig måte, beroliger Malin Skaar som er leder for Lilleborgs Forbrukerservice.

Her er ekspertenes 1-2-3-førstehjelp mot flekker på bunaden.

Flekker på selve bunaden

Har du vært så uheldig å søle på selveste bunaden din?

Ifølge Skaar er det aller første du bør gjøre, å suge opp sølet med et lommetørkle eller en ren klut.

De fleste bunader er i ull, og du bør først prøve å stryke forsiktig over flekken med en kald, fuktig klut. Unngå å presse sølet gjennom stoffet.

- Hvis du skal forsøke å fjerne flekkene selv, bør du prøve deg på et lite område av gangen. Vask alltid flekken «utenfra og inn», slik at den ikke smøres utover, sier Skaar.

Ullfiberen er fra naturens side slik at den delvis frastøter væsker, samtidig som den har evnen til å absorbere fuktighet.

Dette betyr at søl på ullfiber ikke trenger så hurtig inn i stoffet, og kan lettvint fjernes hvis du er rask.

Flekker på bunaden

IKKE GJØR DETTE: Obs, obs! Er du så uheldig å søle rødvin på bunadskjorten din, må du unngå å følge kjerringrådet med salt eller hvitvin på flekken, mener ekspertene. © FOTO: Colourbox.com

Slik fjerner du de mest typiske 17. mai-flekkene fra bunadskjorten:

  • Leppestiftmerker, ketchup, vin, kaffe, te eller fruktflekker? Hell litt flytende vaskemiddel rett på flekken, la virke i ca 30 minutter, og vask på så høy temperatur som plagget tåler med et vaskemiddel med blekemiddel. NB! Ikke bruk kjerringråd som salt eller hvitvin på rødvinsflekker. Dette tar kun bort fargen, og vil i mange tilfeller etterlate en beige flekk som ikke går vekk.
  • Fettmerker? Hell Zalo på flekken, og la det virke i ca 30 minutter. Skyll Zalo godt ut før vask i maskin, på grunn av faren for overskumming. Vask deretter på så høy temperatur som plagget tåler med et vaskemiddel med blekemiddel.

Kilde: Plusstid.no

Søl på bunadskjorten

Er det bunadskjorten din som har vært utsatt for et lite uhell?

Det viktigste å tenke på her, er at du vasker bunadskjorten når flekken er fersk, og helst innen 24 timer. Ellers kan den bli nesten umulig å få bort. Dette gjelder særlig kaffe- bær- og vinflekker.

Ifølge Skaar kan du også forsøke å helle på litt flytende Omo, trykk forsiktig inn i stoffet og la det virke i 30 minutter.

Deretter kan skjorta vaskes i maskin på så høy temperatur som den tåler.

- Mange kvier seg for å vaske bunadsskjorten fordi de er så redde for at noe skal gå galt. Vanlige bunadsskjorter i bomull eller lin tåler normalt sett 60 grader. Har skjorten broderier bør du vaske den på finvaskprogram (40 grader) i maskinen, sier Skaar.

Blekemiddelholdig vaskemiddel

Dersom skjorten er gammel og tynnslitt, kan du gjerne legge den i en vaskepose.

Hvite bunadsskjorter i lin eller bomull og uten broderier bør vaskes med et blekemiddelholdig vaskemiddel. Da bevarer man hvitheten i tekstilen lenger.

- Unngå derimot blekemiddel dersom skjorten din har broderier på seg, advarer Skaar.

Når det kommer til tørk, kan du gjerne la skjorten slippe altfor sterk sentrifugering. Da kan den bli litt krøllete. La den heller lufttørke, gjerne på en henger.

Smuss og svette setter seg ekstra godt fast dersom det får ligge på stoffet over tid.

Etter bruk

Om både du og bunaden din har kommet dere helskinnet gjennom nasjonaldagen, er det likevel et par ting du kan gjøre, før du pakker bort stasplagget, som kan forhindre et stygt resultat ved en senere anledning.

- Du bør vaske skjorten etter en gangs bruk. Spesielt dersom det er lenge til du skal bruke den igjen, råder Hege Andresen, daglig leder ved Den Norske Husfliden i Oslo.

Skjorten har nemlig lett for å bli gul i nakken fordi det er varmt og du er mye i bevegelse.

- Smuss og svette setter seg ekstra godt fast dersom det får ligge på stoffet over tid. Du vil faktisk ødelegge skjorten din mer dersom du ikke vasker den etter hvert bruk. Da vil man holde den hvit lenger og også ha større sjanse for å få vekk flekkene neste gang du søler, sier Andresen.

Unngå Klorin

Ifølge Skaar skal du unngå å bruke Klorin for å få en flekkfri bunadskjorte.

- Det kan føre til at lin blir gult eller rosa, forklarer hun.

Viser det seg at du faktisk må ta bunaden til rens? I så fall er det viktig at du forhører deg med renseriet du ønsker å benytte deg av om de faktisk har renset en bunad før. Det mener Andresen:

- Ikke alle renserier har kompetansen de trenger for å rense en bunad, og kan derfor ende opp med å ødelegge den.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!