Slik skal du pusse tennene

Skal vann eller tannkrem på tannbørsten først?

Å pusse tenner er noe vi nærmest automatisk gjør hver eneste dag. Men pusser vi egentlig riktig?

HVA ER BEST?: Skal man ta vann eller tannkrem på tannbørsten først? Tannlegene er ikke helt enige.
HVA ER BEST?: Skal man ta vann eller tannkrem på tannbørsten først? Tannlegene er ikke helt enige. Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Vi er veldig opptatt av tannpuss og tannhygiene her i Norge. Derfor er det kanskje ikke så rart at det finnes nokså mange diskusjoner på nett om hvordan du bør og skal gjøre det på "den helt riktige måten".

Omdiskutert

Ett av temaene mange undrer seg over, er hvorvidt det egentlig er best med vann eller tannkrem på tannbørsten først.

- Når jeg pusser tenner, har jeg alltid som vane å blaute tannbørsten i vann før jeg tar på tannkrem, skriver nettforumbrukeren Overdox på diskusjon.no.

- Vann, tannkrem, vann, sier også forumdeltaker P1ndy.

Men ikke alle sier seg enig i denne rutinen.

- Hva er vitsen med å vanne tannbørsten først? Tannkrem, flate ut tannkremen på børsten med vann, pusse, vanne, pusse, svarer Gyr0.

- Tannkrem, vann, pusse, vann, skriver Bearar.

Så vi ville gjerne finne ut hvordan man best pusser tennene, og hva som egentlig burde komme først; vannet eller tannkremen.

De vanlige feilene

Mange har nok ikke tenkt over hvordan de pusser tennene siden de så Trond-Viggo og Flode på tv-skjermen. Så selv om vi vet at god tannpleie er viktig, er det mange som pusser tennene feil.

- Den største feilen mange gjør, er å være for kjappe med tannpussen og kun pusse tennene om morgenen. Kveldspussen er definitivt den viktigste, opplyser tannlege Magnus Paulsbo ved Ski Tannlegesenter.

Dette er også tannpleier Elisabeth Kveum Saga fra Colosseumklinikken Majorstua enig i:

- Bruk nok tid! To minutter børstetid er anbefalt. Puss systematisk og grundig; innsidene, utsidene og tyggeflatene skal pusses. Men ikke puss for hardt, da kan man få pusseskader på tenner og tannkjøtt, sier Kveum Saga.

IKKE MED VANN: Skal du skylle munnen, så la det bare være med munnvann og ikke rent vann. Med vann fjerner du bare fluoren som tennene trenger for å holde seg rene.
IKKE MED VANN: Skal du skylle munnen, så la det bare være med munnvann og ikke rent vann. Med vann fjerner du bare fluoren som tennene trenger for å holde seg rene. Foto: FOTO: Tove Eggen

Så hva skal egentlig først?

Vi spurte flere tannleger om hvorvidt det er best å ta vann eller tannkrem på tannbørsten først.

- Ta gjerne vann på tannbørsten først, det gir mest velbehag når du pusser. Tar du vann på etterpå, skyller du lett bort tannkremen, sier Paulsbo.

Tannlege Kim Nguyen ved Oslo tannlegesenter forteller oss at litt vann kan hjelpe å fordele tannkremen bedre, men har ingen spesiell effekt på selve tannkremen.

Kveum Saga synes ikke det spiller noen rolle om man tar vann eller tannkrem først på tannbørsten.

Det er også bra å pusse tennene med kun vann før man setter i gang med tannkrem mener Paulsbo, og forklarer at man da får pusset tennene ekstra godt.

Dette er Nguyen enig i:

- Det kan være lurt å pusse tennene med vann først, og dermed rense bort stykker med mat for at tannkremen skal få kontakt med tennene etterpå.

Ikke skyll munnen med vann

Men én ting er alle tannlegene helt enige i, og det er at man aldri skal skylle munnen med vann etter tannpuss - som så veldig mange gjør.

- En lei uvane mange har er å skylle munnen med vann etter tannpuss - da skyller man ut mye av fluoren tannkremen har tilført, forklarer Kveum Saga.

Så ved å skylle munnen med vann etter tannpuss eller munnskyll, fjerner vi faktisk den viktige fluoren og mister den store effekten denne har på både karies og for å motvirke hull i tennene.

Riktig tannpuss

For å best pusse tennen og unngå dårlig tannhelse, anbefaler Nguyen følgende:

GOD TID: Ifølge ekspertene skal tennene pusses i minst to minutter, tann for tann, og ikke sporadisk rundt omkring i munnen. Ikke puss for hardt slik at tannkjøttet blir skadet.
GOD TID: Ifølge ekspertene skal tennene pusses i minst to minutter, tann for tann, og ikke sporadisk rundt omkring i munnen. Ikke puss for hardt slik at tannkjøttet blir skadet. Foto: FOTO: Tove Eggen

- Bruk helst en myk tannbørste da plakk fjernes ved lett puss og du unngår slitasje og skader av tannkjøttet. Ha i bakhodet at du skal rense alle flater på alle tenner. Mellom åtte og ti sveip med tannbørsten over hver flate burde holde. Dosering av tannkrem er cirka to centimeter.

- Bruk av tanntråd, tannstikker eller lignende er ment for å rense flatene mellom tennene hvor tannbørsten ikke kommer til.

- Ikke skyll munn etter tannpuss eller munnskyll, fordi da får fluor ligge lengst mulig på tennene. Vær snill mot tannkjøttet!

Les også:

Test av hjemmetannbleking

Denne mannen ville vi snudd oss etter på gata

- Solgte 40 luer på en halvtime

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning