Få perleraden du ønsker deg

Få hvitere tenner uten bleking

Hollywoodsmilet trenger ikke være langt unna.

PERLERAD: Få eksperttipsene til hvordan du holder tennene dine hvite.
PERLERAD: Få eksperttipsene til hvordan du holder tennene dine hvite. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

Lurt å huske

  • Puss tennene med fluortannkrem hver morgen og kveld.
  • Rengjør mellom tennene regelmessig
  • Skyll munnen med vann etter måltidene.
  • Sukkerfri tyggegummi kan også redusere syreangrepet.
  • Ikke småspis!
  • Bruk ekstra fluor i form av skylling, tabletter eller tyggegummi selv om du bruker fluortannkrem.
  • Gå til tannlegen regelmessig. Annet hvert år bør være et minimum selv for deg med bra tenner.

Har tennene dine blitt misfarget av kaffe, rødvin eller røyking?

Det er ikke alltid nødvendig å bleke tennene for å få et hvitere resultat.

Her finner du tipsene som forebygger misfarging av tennene og gjør dem hvitere på en mye mer skånsom måte.

Del

De meste er opp til deg selv

Tannlege Ingvild Nyquist Borgeraas er daglig leder Studenterlunden Tannlegesenter. Hun har flere tips for å forebygge misfarging.

Det viktigste for å bevare tennene er ikke hvor ofte en går til tannlegen, men hva en selv gjør med og for tennene mellom hvert tannlegebesøk.

- Tannpuss med fluortannkrem to ganger om dagen er elementært, og bør suppleres med daglig tanntråd og fluorskyll eller fluortabletter. Vi anbefaler alle å bruke en så myk tannbørste som mulig, sier Borgeraas.

For å unngå syreskader er det viktig å tenke på hva en putter inn i munnen av drikkevarer. Det er utrolig mange drikkevarer som er sure og som sakte med sikkert løser opp emaljen.

Et smart tips er å bruke sugerør når du skal drikke. Da holder du fargestoffene unna tennene. Og har du mulighet, skyll munnene etter et måltid dersom du ikke har tannkost til stede.

Dette misfarger tennene

Det er enkelte matvarer som man bør holde seg unna dersom man er redd for misfarging.

Rødvin: Vin inneholder både syre og tannin. Hvitvin misfarger også, men ikke like mye som rød.

Te: Vanlig svart te er typen de fleste drikker, og den typen som misfarger mest. Tannleger kan gå så langt som å si at te er verre enn kaffe, fordi kaffe ikke inneholder tannin.

Cola: I cola er det både syre og farge. Det skal ikke mer til enn en cola om dagen for at det setter merker på tennene dine. Selv brus med mindre farge enn cola kan misfarge tenner.

Sportsdrikke: Inneholder mye syre og bløtgjør tannemaljen. Væskeerstatning i form av sportsdrikke er ikke nødvendig med mindre fysisk aktivitet blir utført i over en time. Da holder det rikelig med vann.

Bær: Blåbær, tranebær, bjørnebær, kirsebær, druer, granatepler og annen farget frukt kan misfarge tennene. Det gjelder også juice og matvarer som består av mye farget frukt, som fruktpaier.

Sauser: Soyasaus, tomatsaus, karrisaus og annen saus med sterk farge kan også gi misfarge på tennene

Godteri: Sukkertøy, vingummi, lakris, tyggegummi og saftis inneholder ofte stoffer som kan misfarge tennene. En tommelfingerregel er at hvis tungen din får en rar farge, blir tennene dine misfarget. Spiser du disse tingene sjeldent skal de ikke utgjøre så mye skade.

Kilde: fpn.dk

Funker som skurekrem

Hvis du har utenpåliggende misfarging på tennene, kan denne pusses bort hos tannlegen. Mange har dette som en standard behandling når man er på konsultasjon.

Sjekk om du har plakk

  • Hvis du er usikker på hvor godt du pusser tennene, kan du kjøpe plakkindiktor på apoteket.
  • Dette er fargetabletter som du tygger på etter tannpussen.
  • Tabletten skal ikke svelges, men skylles ut etter at du har tygget ferdig.
  • Hvis du har plakk igjen på tennene, blir dette farget rødt.
  • Puss bort det som er rødt på tennene, for dette får du ikke skylt vekk.

- Hvis du røyker eller drikker kaffe, te eller annet som misfarger tennene, kan dette holdes i sjakk med jevnlig bruk av tannkrem med såkalt «whitening»-effekt.

Disse inneholder bittesmå slipepartikler (vanligvis aluminiumoksid, dikalsiumfosfatdihydrat, hydrerte silikater eller kalsiumkarbonat). I kombinasjon med bevegelser i tannbørsten slipes misfargingen skånsomt bort. Dette er litt på samme måte som for eksempel Jif Skurekrem virker.

Tannkremen blir av denne grunn noen ganger kalt for «ikke-blekende» fordi de i motsetning til tannbleking ikke påvirker tennene kjemisk.

- I tillegg kan vi rengjøre med instrumenter og gi en slags «sandblåsing» på tennene. Dette er også eksempler på ikke-blekende teknikker, hvor misfarging utenpå emaljen fjernes, forklarer tannlegen.

Hun råder forbrukerne til å være kritiske til reklamene om tannbleking som lover deg hvitere tenner.

- Tannpastaer går under kosmetikklovgivningen, og det påstås mye i reklamer som ikke kan bevises. Blekemidler som selges av andre enn tannleger er enten ulovlig for salg i Norge, eller inneholder så lite blekestoff (hydrogenperoksid/karbamidperoksid) at det ikke har noen effekt, sier Ingvild Nyquist Borgeraas.

Det beste å gjøre er å pusse tennene grundig om morgen og kveld. Unngå mat og drikke som kan misfarge tennene, og dropp røyk og snus.

Naturlig blekemiddel

Jordbær: anses som et naturlig middel for tannbleking. Å gni tennene med jordbær daglig skal lysne flekker på tennene.

Appelsinskall: Gni innsiden av et appelsinskall på tennene for å gjøre dem hvitere. Sørg for å skylle munnen godt etterpå.

Frukt og grønnsaker: Frukt og grønt som knasker, som selleri, gulrøtter, epler og pærer, skal fungere godt som et naturlig slipemiddel. De bidrar til å fjerne klebrige rester fra tennene.

Natron: Dette kan fjerne flekker og har også sterke antibakterielle egenskaper som dreper plakk. Mange tannkremer har også natron som ingredienser på grunn av dens effektivitet. Bland en klype natron med salt og gni det på tennene akkurat som når du pusser dem.

Sukkerfri tyggegummi: Bidrar til å rengjøre tennene ved å fjerne rusk. Det stimulerer også produksjonen av spytt. Spytt nøytraliserer også syre som forårsaker tannråte.

Kilde: www.lifemojo.com

Les også:

Spis deg vakker

Trendy med skjeve tenner

Ikke skyll etter tannpussen

Slik unngår du misfargning på tennene

Denne saken ble første gang publisert 23/01 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også