Huskeliste bryllup

Så tidlig må du starte bryllupsforberedelsene

Noe bør bookes et år i forveien.

VAKKER OG FORBEREDT: Den beste behanslingen av hud, hår og sminke til den store bryllupsdagen.
VAKKER OG FORBEREDT: Den beste behanslingen av hud, hår og sminke til den store bryllupsdagen. Foto: FOTO: Thinkstock.
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (30) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist.

Etter fem år i London og Barcelona, er hun nå tilbake i Oslo og lager mote- og skjønnhetsartikler for Klikk Mote.

Å planlegge et bryllup kan lett føles overvelmende.

Gjesteliste-kabalen skal gå opp, maten burde komplimentere brudeparet samt settingen, og drømmelokalet må bookes.

Forhåpentligvis har man startet forberedelsene tidlig, og kanskje fått god hjelp underveis, slik at selve bryllupsdagen blir en gledesfylt dag.

Og med alle øyne på bruden, er det godt å vite at hud, sminke og hår sitter og oppfører seg akkurat slik som man ønsker.

Én mindre ting å bekymre seg over på den store dagen er alltid et pluss.

Brudehår: ett år i forveien

Mona Grudt har nærmere 20 års erfaring fra brudebransjen, og er i dag en kjent bryllupsmesse-konferansier.

- Enkelte skjønnhetsbehandlinger kan man godt planlegge så tidlig som et år i forveien, sier Grudt til Kamille og fortsetter:

- Har man kort hår, men ønsker litt mer lengde til den store dagen, anbefaler jeg å legge en god plan for dette sammen med frisøren sin. Kanskje skal man benytte seg av extensions, og da er det viktig at dette planlegges tidlig for så å booke en endelig påsetting litt nærmere bryllupsdatoen.

At hår burde planlegges tidlig er frisør og eier av salongen Luxe Frisør og Make-up Studio i Fredrikstad, Anette Therese Bakker, helt enig i.

- Det viktigste er å booke favorittfrisøren sin i god tid. Mange av mine bruder booker et år i forkant eller så fort som bryllupsdatoen er fastsatt.

- Vi planlegger allerede da hva slags brud de ønsker å være. Har de kort hår og vil beholde det på bryllupet? Vil de ha mer lengde?

I tillegg er det viktig å tenke på om hårfargen skal endre seg, og det er gjerne noe man ikke bør bestemme seg for i siste liten.

- Har bruden mørkt hår og planlegger å stå lys brud, begynner vi behandlingen noen måneder i forkant så prosessen skjer så skånsomt som mulig, forklarer Bakker.

Vær forberedt på at du endrer mening

Selv om det er greit å være tidlig ute med planlegging av hår, burde man også være forberedt på at man kan komme til å endre mening og smak når den store dagen nærmer seg.

-  Av erfaring er det lurt å vente litt med å fastslå en look da det kan være smaken forandrer seg, råder bryllupsplanlegger og eier av Its Happening Event og PR, Annette Elvhaug.

- Det kan også hende man ser nye hårtrender på catwalken i tiden rett før bryllupsdatoen, og som gjør at man blir inspirert til å gjøre noe utover den klassiske brudelooken, legger hun til.

BRUDEHÅR: Det lange fine brudehåret krever opp til et års planlegging hvis håret nå er kort, så ta kontakt med frisøren din så tidlig som mulig er Mona Grudt sitt gode råd.
BRUDEHÅR: Det lange fine brudehåret krever opp til et års planlegging hvis håret nå er kort, så ta kontakt med frisøren din så tidlig som mulig er Mona Grudt sitt gode råd. Foto: FOTO: Thinkstock.

Vipper og bryn: 2-3 måneder

En av de største skjønnhetstrendene de siste årene, vippeextension, har også blitt veldig populært blant bruder.

Sjekkliste for brudeskjønnhet

  • Finn og book frisør og makeup-artist 12-6 måneder i forkant.
  • Test ut alle produkter (sminke, hudpleie, selvbruning etc) minst én måned før.
  • Unn deg profesjonell hudpleie på minst tre behandlinger.
  • Husk at du ikke skal endre utseendet - bare forbedre.
  • Ikke bruk solarium dagen før.
  • Vurder hjelp til negler, vipper, bryn og selvbruning.
  • Ta med en pudderkost til mannen for fotograferingen.

Kilder: Mona Grudt, Ann Kristin Stokke og Anette Therese Bakker.

Umiddelbart dådyrblikk ved hjelp av falske enkeltvipper, som vil renne eller falle av under en tårevåt dag, er for mange uunnværlig.

Men har man ikke prøvd vippeextensions før, er det ekstra viktig å få testet disse tidlig – og ikke kun til bryllupet.

- Mange ønsker å sette på vippeextensions, og da anbefaler jeg en prøverunde et par måneder i forkant. Da får man sikret seg mot en allergisk reaksjon og testet hvilken lengde og form man er komfortabel med, forteller Bakker.

Når det kommer til bryn, og du allerede har en form på dem som du kun ønsker å forbedre lett, går dette greit å ordne én uke før bryllupet.

Men ønsker du å virkelig rydde opp i buskete bryn og skape en helt ny form, er det fint at dette gjøres et par måneder i forkant, slik at de eventuelt kan vokse seg til hvis du ikke skulle bli fornøyd.

Å investere i en time hos en profesjonell brynsformer er absolutt å anbefale, da man ofte også får et lite gratis øyeløft når brynene formes korrekt.

Hudpleie: 6 uker før

Når man gifter seg, og ikke minst ser tilbake på bildene fra bryllupet, ønsker man så klart å stråle av lykke.

Og er det én ting som kan få lykkefølelsen på utsiden til å gløde på utsiden også, så er det en velpleid hud.

- Bestill din første time av minimum tre i en profesjonell hudpleieklinikk seks uker før bryllupsdatoen, råder hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke, og fortsetter:

- For optimal hudhelse vil behandlingen normalt sett inneholde rens, eksfoliering, dyprens med utklemming, samt teknikker som øker fuktigheten og gjør huden myk og klar. Er du plaget med kviser, så vil disse prioriteres for å sikre deg en jevn og ren hud til den store dagen.

Grudt er også enig i at hudpleiebehandlinger burde utføres i god tid før bryllupet.

- Har man en normal hud uten videre problemer, trenger man ikke sette av et år til behandlingen. Men det er heller ikke lurt å vente til for tett opp til bryllupsdatoen, da man aldri vet om man kanskje reagerer på visse ingredienser eller produkter.

VIPPE-EXTENSIONS: Å sette på falske enkeltvipper som holder 3-4 uker, har blitt svært populær generelt og spesielt blandt bruder. Men test dette ut flere måneder før bryllupet for å unngå allergi eller feil form.
VIPPE-EXTENSIONS: Å sette på falske enkeltvipper som holder 3-4 uker, har blitt svært populær generelt og spesielt blandt bruder. Men test dette ut flere måneder før bryllupet for å unngå allergi eller feil form. Foto: FOTO: Thinkstock.

Sminke: 4-6 uker før

Som makeupartist, har jeg sminket mange bruder.

Og selv om det er greit å kontakte og booke en makeupartist cirka fire til seks måneder i forkant av bryllupet, burde man ikke utføre prøvesminken 4-6 uker før den store dagen.

Da er hudtonen, hudtilstanden og hårfargen relativt lik det den vil være på den store dagen, og man har fortsatt tid til å justere produkter hvis det er noe man skulle reagere på.

Ønsker du å sminke deg selv, eller få hjelp av ei venninne, anbefaler jeg fortsatt å utføre en prøvetime på deg selv 4-6 uker i forveien, med fargene og produktene du kommer til å bruke.

Generelt er det mange som liker å bruke mineralsminke til bryllupet, men enkelte kan reagere på disse så test dem godt ut.

Den viktigste delen ved en brudesminke er å bruke god tid og jobbe produktene godt inn i huden, slik at de sitter lengst mulig.

En god primer og et gjennomsiktig pudder, holder sminken på plass ekstra lenge.

Selvbruning: så fort som mulig

Det er absolutt ingen nødvendighet å være solbrun til bryllupet, men mange opplever at hudtonen ser jevnere ut og stiller i fin kontrast til brudekjolen med litt farge – når selvbruningen er utført korrekt, vel og merke.

Det kan kanskje virke enklere å hoppe inn i et solarium, men det er ikke bare faren fra strålene man skal bekymre seg for da.

- Det er ikke så heldig å nisole seg og komme som kokte hummere på bryllupsdagen, råder Grudt.

En solbrent hud kan nemlig by på en god del problemer, alt fra at sminken ikke sitter like godt til en svett hud som fanger opp blitsen på alle bryllupsbildene.

- Ønsker man å bruke selvbruning, som også er sunnere enn solarium, kan man godt begynne å teste dette så fort som mulig. Da blir man kjent med produktet og påføringsmetoden hvis man utfører det selv, eller får sjekket resultatet hvis det utføres profesjonelt, sier Grudt.

- Jeg anbefaler deg å ikke bli for ivrig på selvbruningen. Som brud kan du ha en frisk glød, men en tropisk brunfarge vil være litt i overkant. Unngå selvbruning som gjør deg oransje og som smitter av på kjolen, råder Stokke og legger til:

- Uansett hva du gjør, ikke bruk selvbruning på egenhånd kvelden før bryllupet! Jeg har hørt historier om hysteriske bruder som våkner på selve dagen, enten med oransje hud eller med sebrastriper!

DAGEN FØR: En avslappende spa-behandling, med en hudpleier du regelmessig har gått til de siste månedene før bryllupet, er den perfekte måte å lade opp til den store dagen på.
DAGEN FØR: En avslappende spa-behandling, med en hudpleier du regelmessig har gått til de siste månedene før bryllupet, er den perfekte måte å lade opp til den store dagen på. Foto: FOTO: Thinkstock.

Dagen før bryllupet

De siste 24 timene før den store dagen, burde være så stressfri som mulig, og absolutt ikke en dag du skal teste ut nye skjønnhetsprodukter for første gang.

Stokke anbefaler derfor å booke sin siste del av hudpleiebehandlingen denne dagen, for å sørge for en frisk hud og avslappet kropp.

- Jeg vil anbefale å bestille denne «topp til tå»-behandlingen sent på dagen, slik at du kan dra hjem og nyte effekten av behandlingen etterpå. Behandlingen vil fokusere på fuktighet, glød og avslapning for å roe ned spente bryllupsnerver.

Hvis du ikke skal få neglene lakket i frisørsalongen på selve dagen, er dette en fin tid å utføre dette på. Kunstige negler kan med hell testet ut et par måneder før, og settes på et par dager før for å være sikker på at alt sitter og fungerer som det skal.

- En profesjonell manikyr eller kunstige negler er verdt investeringen. Fransk manikyr er den perfekte brudelakken, tipser Stokke.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning