Ser vi yngre ut med eller uten sminke?

Så gammel gjør sminke deg

Hvor mye sier egentlig sminken om alderen din? Tove (29) tester om hun kan se yngre og eldre ut med ulike sminkelooker.

SMINKE ENDRER ALDER: Tre ulike sminkelooker gir Tove (29) tre forskjellige aldere. Fra venstre: 1. Uten sminke (ga en gjennomsnittsalder på 33). 2. Naturlig sminke (ga en gjennomsnittsalder på 27) 3. Tung sminke med sota øyne (ga en gjennomsnittsalder på 30).
SMINKE ENDRER ALDER: Tre ulike sminkelooker gir Tove (29) tre forskjellige aldere. Fra venstre: 1. Uten sminke (ga en gjennomsnittsalder på 33). 2. Naturlig sminke (ga en gjennomsnittsalder på 27) 3. Tung sminke med sota øyne (ga en gjennomsnittsalder på 30). Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Sminke og klær er med på å skape et førsteinntrykk, være seg i forhold til hva en jobber med eller hvordan man er som person.

Det betyr ikke at førsteinntrykket alltid er korrekt - men ifølge forskningsstudier fra Berkeley Universitetet i USA, gjør vi oss opp en mening av andre mennesker i løpet av de første 20 sekundene.

Når man selv forstår hva slags førsteinntrykk man gir, kan man bruke dette til sin fordel i alt fra jobbintervjuer til første møtet med svigers. Ikke for å lure eller manipulere noen så klart, men for å sørge for at man viser et godt og riktig bilde av seg selv.

Men hva med alder - kan forskjellige type klær og sminke endre på hvor gamle folk tror vi er?

Klær endrer alderen

Tidligere har jeg spurt folk på gata her i Barcelona hvor jeg bor, om hvor gamle de trodde jeg var. Kun ved å kle meg i tre forskjellige antrekk, som representere hver sin aldersgruppe, ble alderen min drastisk endret fra helt ned til 20 år og opp til 38 år gammel.

Så denne gangen ville jeg teste hvor stor påvirkning sminke har for alderen.

Med eller uten sminke

Først og fremst ville jeg vite hvorvidt jeg så eldre eller yngre ut med og uten sminke. I utgangspunktet hadde jeg tro på at litt naturlig sminke, som var lagt for å jevne ut hudtonen og få frem ansiktstrekkene mine, ville gjøre at jeg så yngre ut en jeg gjør uten sminke.

Dette baserer jeg på at vi biologisk sett oppfatter andre som friskere, og derfor ofte yngre, når hudtonen er jevn (indikasjon på at man er sykdomsfri) og vipper og bryn er markante.

Men resultatet var veldig overraskende.

SAMME ANTREKK: For å ikke manipulere alder ved å skifte klær, brukte jeg det samme antrekket gjennom hele testen. Jeans fra Lindex Generous (kr 499), Genser fra Zizzi (kr 599), Ballerina fra Primark (kr 149), Veske fra Lindex (kr 399).
SAMME ANTREKK: For å ikke manipulere alder ved å skifte klær, brukte jeg det samme antrekket gjennom hele testen. Jeans fra Lindex Generous (kr 499), Genser fra Zizzi (kr 599), Ballerina fra Primark (kr 149), Veske fra Lindex (kr 399). Foto: FOTO: Tove Eggen.

Kos deg med sminke

Den lille spørreundersøkelsen:

Tilfeldig forbipasserende på shoppingsenteret Diagonal Mar i Barcelona stoppet og spurt om alderen min.

Én runde var helt uten sminke, den andre runden var med naturlig og frisk sminke og den siste med full festsminke.

For hver runde spurte jeg 12 menn og 12 kvinner om hvor gammel de trodde jeg var.

Alle ble bedt om å kun se meg i ansiktet, være ærlige uten å holde tilbake eller være redde for å virke støtende.

Den laveste alderen gjettet var 22 år og den høyeste 37 år.

18 av 36 menn gjettet min faktiske alder, +/- ett år

15 av 36 kvinner gjettet riktig min faktiske alder, +/- ett år

Menn svarte stort sett høyere alder jo mer sminke, mens kvinner svarte stort sett lavere alder jo mer sminke som var påført.

Til den siste sminkelooken valgte jeg å gå for en full-on sminke meg sota øyne, godt dekket hud og ekstra styrke på bryn, rouge og solpudder. Her var jeg usikker på om jeg ville se yngre eller eldre ut, men igjen så ble resultatet nokså uventet.

Jeg vil understreke at jeg som oftest går uten sminke, fordi sminke er noe jeg koser meg med når jeg vil, ikke fordi jeg trenger det - ingen trenger sminke.

Om jeg ser yngre eller eldre ut er bare morsom informasjon for meg, og ikke noe som påvirker hvordan jeg føler meg.

1. Helt uten sminke - gjør det meg eldre?

Jeg tok turen til Barcelonas største kjøpesenter, hvor også turister ofte befinner seg, for å spørre ut så mange forskjellige mennesker som mulig.

For å sørge for at svarene var basert kun på sminken, hadde jeg på meg det samme antrekket til alle tre lookene. Jeans og genser med pynta ballerinasko - som ofte brukes i alle aldre.

Det var ikke pinlig å skulle snakke med noen uten sminke på, det er jeg vant til, men å spørre folk om hvor gammel de trodde jeg var er alltid ganske ubehagelig. Man føler seg sånn passe narsissistisk...

Og det var her jeg begynte å skjønne at resultatet kom til å bli enda mer interessant enn det jeg hadde trodd.

Gjennomsnittsalderen min etter at 12 kvinner og 12 menn var spurt, ble 33 år. Altså fire år eldre enn det jeg egentlig er. Men det er for det meste takket være kvinnene!

Det viser seg at dette er looken menn flest trodde jeg var yngst i - med en gjennomsnittsalder på 27 år. To år yngre med andre ord. Mens damene ga meg en gjennomsnittsalder på 34.

2. Naturlig sminke - nå ser jeg vel yngre ut?

UTEN SMINKE: Det var virkelig stor forskjell på hvor gammel jenter trodde jeg var, i forhold til hvor gammel gutter trodde jeg var uten et eneste spor av sminke på meg.
UTEN SMINKE: Det var virkelig stor forskjell på hvor gammel jenter trodde jeg var, i forhold til hvor gammel gutter trodde jeg var uten et eneste spor av sminke på meg. Foto: FOTO: Tove Eggen.

For å raskt slenge på meg litt naturlig sminke, og fordi jeg er unaturlig lite sjenert når det kommer til sminke meg offentlig, satt jeg meg bare ned på en kafé på kjøpesenteret.

Jeg ville ikke ha for mye sminke, men jevne ut hudtonen og virkelig få øyne og kinnben frem. Dette gjorde jeg med en lett foundation, litt glødende pudder, skyggelagt global i en stor form for å åpne øyne, mykt opptegnede bryn samt en liten flytende eyeliner og lett maskara.

Kinnbena fikk et lite løft med nøytralt solpudder under seg, og frisk ferskenfarget rouge i eplekinn.

Jeg var sikker på at jeg nå kom til å se yngre ut - og etter at totalt 36 personer var spurt, fikk jeg en gjennomsnittsalder på 27 år og tok av to år på alderen min. Men igjen - var dette mest takket være damene.

De syntes nemlig nå at jeg så langt yngre ut en det jeg egentlig er, ei svarte til og med 22 (!), men gutta var ikke like enige.

Den første gutten jeg spurte gjetta 35 år, mens kjæresten hans gjetta 26 år - det i seg selv ga meg en indikator på at jenter og gutter dømmer sminke i to forskjellige retninger.

Men stort sett traff gutta min egentlige alder - noe jeg også opplevde da jeg testet forskjellige klesantrekk. Gutter virker generelt flinkere til å oppfatte vår egentlige alder, uansett.

3. Full festsminke - hvor gammel er jeg nå?

Dette var sminkelooken jeg var veldig usikker på hvordan kom til å bli bedømt, selv om jeg ofte føler meg hakket eldre med masse sminke.

NATURLIG SMINKE: Ved å jevne ut hudtonen, lysne under øyne og gi dybde til vipper, global og bryn skal man i teorien se friskere, og dermed yngre ut. Men svarene fra folk i gata var noe tvetydige her...
NATURLIG SMINKE: Ved å jevne ut hudtonen, lysne under øyne og gi dybde til vipper, global og bryn skal man i teorien se friskere, og dermed yngre ut. Men svarene fra folk i gata var noe tvetydige her... Foto: FOTO: Tove Eggen.

Jeg kjørte på med sota øyne, masse maskara, mørkere øyebryn, godt dekket hud og leppestift - som for så vidt er en vanlig dagsminke blant spanske señoritas.

Det morsomme var at denne sminken ga meg en riktig gjennomsnittsalder - nemlig 30 år. Det blir jeg jo tross alt om syv måneder, så det regnes vel som innafor.

Men igjen - dette var ikke fordi guttene og jentene var enige, det var faktisk fordi de var uenige! Ikke en eneste gutt gjetta under 30 år, og her fikk jeg den høyeste alderen hittil - 37 år.

Mens jentene syntes tydelig mer sminke gjorde meg yngre og svarte stort sett mellom 25-26 år.

Jenter og gutter dømmer forskjellig

Det interessante her, er dermed at jo mer sminke jeg brukte, jo eldre syntes guttene jeg så ut, mens jentene mente det motsatte.

Kanskje er det fordi gutter har lært seg å se forbi sminke, eller fordi de automatisk tenker at man må være eldre for å sminke seg. Som en siste test spurte jeg kjæresten, og dagens kameramann, om hvilken look jeg så yngst ut i.

FULL FESTSMINKE: Da vi var yngre sminket vi oss ofte mye for å virke eldre, men fungerer det egentlig? Og hvis det får oss til å virke mer modne - hvorfor tror så mange over tretti at sota øyne kun er for de i tjueårene?
FULL FESTSMINKE: Da vi var yngre sminket vi oss ofte mye for å virke eldre, men fungerer det egentlig? Og hvis det får oss til å virke mer modne - hvorfor tror så mange over tretti at sota øyne kun er for de i tjueårene? Foto: FOTO: Tove Eggen.

Og selv om han er av typen som synes at alder er umulig å gjette, så gikk han for den naturlige sminken som den jeg så friskest ut med. Jeg er vakker uansett, blablabla - la han til, men at det var denne sminken som virkelig fikk frem mitt indre meg. Hans ord.

Les også:

Tove (str. 48) viser årets julebordkjoler

Kvinners største hårtabbe

Dette skjedde da hun tok rømme i håret

ENDRE ALDER I EN FEI?: Mitt provisoriske sminkebord, ble kafeen på kjøpesenteret. Jevn hud med lett foundation og løft av øyne med skygge i global var to av nøklene bak den naturlige sminken.
ENDRE ALDER I EN FEI?: Mitt provisoriske sminkebord, ble kafeen på kjøpesenteret. Jevn hud med lett foundation og løft av øyne med skygge i global var to av nøklene bak den naturlige sminken. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning