Det er ikke svetten det lukter vondt av

Påfører du deodoranten riktig?

Ja, det finnes faktisk en riktig og en gal måte å bruke det svært så hverdagslige produktet på.

PÅFØRING AV DEODORANT: Finnes det en gal og en riktig måte å påføre deodorant på? Svaret får du her!
PÅFØRING AV DEODORANT: Finnes det en gal og en riktig måte å påføre deodorant på? Svaret får du her! Foto: FOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Mange av oss velger vel ærlig talt deodoranten som vi velger tannkrem - ved å la blikket gli over hygienehyllene i matbutikken, og raske med oss den som ser mest tiltrekkende ut akkurat da.

Men når det kommer til påføring, er meningene ganske så mange og ulike.

Noe sverger til så lite deodorant som mulig, mens andre trenger mildt sagt litt mer for å føle seg rene og velduftende.

- Jeg bruker syv-åtte runder med deo. Er det for mye? Spør en forumdeltaker på Zoklet.

Til det svarer en annen forumdeltaker nokså kontakt:

- Hvis du bruker roll-on-deo, så er det for mye. Hvis du bruker deo-spray så er det ALTFOR mye!

Dreper og kamuflerer

Hvor mye deodorant du faktisk trenger, er lettere å forstå når man vet litt mer om produktet.

- Deodorant benyttes som en «overordnet betegnelse» på antiperspiranter og andre deodoranter som kamuflerer duft, forklarer fagsjef i ACO Hud Norge, Ingrid Fallet.

Disse antiperspirantene og deodorantene skal ha minst én av tre effekter:

  • Drepe bakteriene som omdanner svette til svettelukt.
  • Hindre svette i å komme ut på huden.
  • Dekke over svettelukten med parfymelukt.

Produktene vi finner i butikkene i dag, har stort sett alle disse effektene med unntak av spesielle antiperspiranter og produkter uten parfyme.

Påføringen er viktig

PRODUKTET ALLE BRUKER: Deodorant er vel kanskje det mest brukte kosmetiske produktet, som så å si alle av oss bruker minst en gang hver dag.
PRODUKTET ALLE BRUKER: Deodorant er vel kanskje det mest brukte kosmetiske produktet, som så å si alle av oss bruker minst en gang hver dag. Foto: FOTO: Colourbox.com

At vi svetter er jo helt naturlig. Det er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på, samtidig som den da også skiller ut avfallsstoffer.

Anti-perspirant og deodorant

Antiperspiranter: Reduserer selve svetteutsondringen.

Vanlig virkestoff er aluminiumsalter: aluminiumklorid og aluminiumklorhydrat.

Virkemåte: Mekanismen bak den svettehemmende effekten av aluminiumsalter skjer ved at løsningen penetrerer i de ytre delene av svettekanalen der det dannes en geleplugg som hindrer svetten i å komme ut. Aluminiumsalter har også en viss bakteriedrepende effekt som ytterligere demper forekomsten av vond lukt.

Deodoranter: Virker bakteriehemmende og kamuflerer lukt

Vanlig virkestoff kan være: Triethyl Citrate, Piroctone Olamine, C12­C13 Alkyl Lactate, Natriumbikarbonat og Zinkricinoleate. Virkemåte: Dreper bakteriene som oppstår i svetten: Vond lukt oppstår først når bakteriene starter nedbrytningen av fettsyrer og rester fra svetten som utsondres fra de apokrine svettekjertlene.

Kilde: Aco Hud Norge

- Men det er faktisk ikke svetten i seg selv som kan lukte vondt, men bakteriene som oppstår i "gammel" svette som ikke blir fjernet fra hudoverflaten, forklarer Fallet.

Mens deodoranten kamuflerer svettelukt ved å bryte ned bakteriene og tilføre parfymelukt, er antiperspiranter designet til å hindre selve svetten i å komme ut fra armhulen og legge seg på huden.

Derfor er det viktig at man dekker hele armhulen, slik at produktet faktisk får gjort jobben sin. Hvis man påfører i en fei, så kan man oppleve både svette og lukt i løpet av dagen fordi bakteriene fortsatt har plass til å oppstå på.

Sterke stoffer

Tradisjonelle antiperspiranter inneholder forskjellige typer og mengder med aluminium, salter og klor som skal holde svetten inne i kroppen.

Hvorvidt disse virkestoffene er helseskadelige eller ikke, er ekspertene fortsatt uenige om, opplyser nrk.no - men de fleste er enige i at prosentinnholdet av de sterkeste stoffene ikke burde være altfor høye.

Derfor kan vi også konkludere med at å bruke altfor mye deodorant på daglig basis ikke er det beste for kroppen - med tanke på alle de sterke stoffene.

De sterkeste antiperspirantene som har opptil 25 prosent aluminiumklorid på ingredienslista, skal kun brukes av deg som er særdeles plaget av svette.

Disse produktene på imidlertid aldri brukes daglig.

Vi testet best påføring

Hvordan vi påfører deodoranten eller antiperspiranten er veldig individuelt. Noen liker å rulle produktet på i et kryss, mens andre går opp og ned armhulen tre-fire ganger.

Ifølge Fallet så har ikke påføringsteknikken så mye å si, så lenge hele armhule-området dekkes.

Generelle svettetips!

  • Vask daglig under armene med vann og såpe med lav pH.
  • Påfør en deodorant eller antiperspirant på ren hud. Har du atopisk eksem, sensitiv hud eller allergi bør du bruke milde produkter uten parfyme.
  • Ved svette og klamme hender eller sjenerende svette fra andre steder enn armhulene synes mange at antiperspirant i krem- eller sprayform er et godt alternativ.
  • Ved store svetteproblemer der vanlige deodoranter/antiperspiranter ikke hjelper, kan du prøve spesialprodukter som kun skal brukes hver 2-3 dag.
  • Unngå tettsittende og syntetiske klær. Plages du med svetteringer under armene vises dette minst om du bruker svarte eller hvite klær.

Kilde: Apotek 1, Norsk Helseinformatikk

For å være helt sikker, så testet jeg selv én dag med kryss-teknikken, og den neste med opp/ned-teknikken. Begge utførte jeg med fire-fem strøk etter å ha ristet roll-on flasken godt.

Jeg merket at den siste teknikken fungerte hakket bedre.

Hele armhulen føltes tørr og luktfri hele dagen, mens med kryss-teknikken så var det akkurat som små huller med svette kom gjennom utover ettermiddagen.

Jeg går ut i fra at det var fordi jeg fikk dekket hele armhulen med opp/ned-teknikken, og dermed virkelig fikk forseglet svette og drept alt av bakterie.

Deodorant eller antiperspirant

Så hvis de to produktene mot svette og lukt kan være ganske like, hvilken er best for deg?

- Deodoranter har som hovedoppgave å gi god lukt. De inneholder duftkomponenter og alkohol som dreper bakterier som forårsaker ubehagelig lukt. Deodoranter forhindrer ikke svetting, og for deg som ikke svetter mye rekker det ofte med en deodorant. Disse deodorantene har gjerne en virketid på opptil 12 timer, forklarer hudpleier og produktsjef for Boots Apotek, Hilde Marie Hamre.

Med andre ord så er en antiperspirant til deg som svetter ekstra mye, og trengs ikke brukes hvis du egentlig ikke er spesielt plaget av svette.

Og hvis du sliter med at deodoranten ikke holder hele dagen, anbefaler nettsiden Wikihow å bruke en deo-stift istedenfor. Den skal nemlig holde bedre.

Les også:

Her snoker menn på badet

Her er kroppshårtrendene gutta følger, men ikke snakker høyt om

90 prosent av alle kvinner har det

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen