Kommentar: Det eneste du ikke kan forandre er alderen din

Kvinner styres av rynke-snakk

Studier viser til at negative kommentarer knyttet til aldring fører til angst og et dårlig selvbilde. Klikk Motes sminkeekspert, Tove Eggen (29), mener dette er helt absurd. Her tar hun et oppgjør med "rynke-snakket".

ER DETTE BEDRE?: Er det virkelig finere å blåse opp ansiktet til det ugjenkjennelige for å unngå linjer i huden?
ER DETTE BEDRE?: Er det virkelig finere å blåse opp ansiktet til det ugjenkjennelige for å unngå linjer i huden? Foto: FOTO: Stella Pictures.
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

KOMMENTAR:

Kvinner er i krig med seg selv.

Vi er stygge, vi er tjukke, vi har uryddige hjem og vi er fryktelig dårlige på å lage kaker - i hvert fall i forhold til de tilsynelatende perfekte Instagram-kontoene vi så slavisk følger.

Perfeksjon innen alt er alltid målet, men gjennomførelsen byttes ofte ut med klaging og negative kommentarer om oss selv. Det er kanskje ikke så rart, i og med at vi i bunn og grunn ikke vet hva det "å være perfekt" innebærer.

Jeg kaller det en evig kamp mot det abstrakte, som til syvende og sist kun spiser opp verdifull tid og muligheten for en positiv hverdag.

Inn med old-talk

Fenomenet tjukk-snakk har jeg gått hardt ut mot tidligere- både her på Klikk Mote og i tv-intervjuer. Nå er det old-talk, eller "rynke-prat" som jeg kaller det på norsk, som står for tur.

Ja, du leste riktig - kvinner er nemlig mer fokuserte på og omkring egen alder nå enn de noen gang har vært.

Temaet blir tatt så alvorlig at det har blitt forsket på nøyaktig hvor vanlig det er å tenke eller snakke nedsettende om alder, og resultatet er rett og slett bekymringsverdig.

Den amerikanske psykologi-professoren ved Trinity University, Carolyn Black Becker, har ledet den internasjonale spørreundersøkelsen publisert i Journal of Eating Disorder, og kommet frem til at vi legger tjukk-snakk mer til side med årene, men setter derimot i gang med rynke-prat.

Undersøkelsen viste også til en sammenheng mellom å snakke negativt om aldersbetingede temaer og angst, samt et forvrengt selvbilde.

PROTEST: Den tidligere supermodellen Marie Helvin poserer i i et utstillingsvindu på varehuset Selfridges Oxford Street, London, i protest mot det enorme fokuset på alder som finnes i dag.
PROTEST: Den tidligere supermodellen Marie Helvin poserer i i et utstillingsvindu på varehuset Selfridges Oxford Street, London, i protest mot det enorme fokuset på alder som finnes i dag. Foto: FOTO: Stella Pictures

Alltid feil alder

Er det noe du absolutt ikke kan gjøre noe med eller forandre på her i livet, så er det jo tiden. Vi er akkurat den alderen vi er - til enhver tid.

Men fortsatt prøver folk flest å få klokka til å gå enten fortere eller saktere. Da vi var 16 år gamle, drømte vi om å være 21 - som føltes som uhyrlig voksent da. Pøh!

Jeg skulle ønske vi heller nøt den bekymringsløse tilværelsen enda mer, og omfavnet det å være barn og ungdom lengre enn det vi kanskje gjorde.

Og når vi bikker 25, blir vi panisk opptatt av at huden skal se ut som om den fortsatt er nettopp 21.

Da sitter vi i faktisk igjen med hele 12 måneder i løpet av livet vårt hvor vi tilsynelatende skal være fornøyde - over alderen vår i det minste. Det er jo helt absurd!

- Skulle ønske jeg var som deg

STYR UNNA: Meg Ryan og Madonna har alltid vært kjent som imponerende skjønnheter, uansett alder - og det må være lov å si at de holder seg godt. Men de siste årene har de dessverre latt ymse skjønnhetsbehandlinger gått over stokk og stein - noe som har resultert i litt for opplåste ansikter.
STYR UNNA: Meg Ryan og Madonna har alltid vært kjent som imponerende skjønnheter, uansett alder - og det må være lov å si at de holder seg godt. Men de siste årene har de dessverre latt ymse skjønnhetsbehandlinger gått over stokk og stein - noe som har resultert i litt for opplåste ansikter. Foto: FOTO: Stella Pictures

Og jeg skal være den første til å innrømme at jeg selv er skyldig her.

Ikke i å føle meg gammel utseendemessig eller bekymre meg over egne rynker - jeg er jo til og med åpen om at jeg synes livsrynker er noe av det vakreste ved et ansikt. Men i å bedrive rynke-snakk? Absolutt!

"Herregud så utrolig fin hud du har! Hvilken hudpleie bruker du? Har moren din lite rynker?", tar jeg ofte meg selv i å si til andre.

Det høres kanskje ut som et uskyldig kompliment, og for all del - det er som oftest ment som akkurat det.

Men indirekte er sånne samtaler også med på å sette fokus på alder og alt som hører denne tematikken til, hvor en negativ undertone ofte kommer frem.

"Du har finere hud enn meg, og jeg skulle ønske jeg var som deg" - er nok følelsene mange sitter igjen med.

Og senere kan denne type rynke-prat føre til at man begrenser seg selv i klesveien - akkurat som man ikke kan bruke skinnyjeans i en viss alder. Pølsevev!

Avhengige av forbedring

Det finnes jo ikke den ting vi ikke kan "fikse på" i disse dager.

GÅR FOR LANGT: Selv om vi enda ikke har funnet opp en eliksir som sikrer evig, dog forfallent, liv slik som i filmen "Døden kler henne", prøver vi fortsatt å bevare et langt yngre utseendet enn det som ofte er sannheten. Nå skal det likevel sies at hovedrolle-skuespillerinnene, Meryl Streep og Goldie Hawn, er to Hollywood-stjerner som virkelig har blitt eldre med både stil og klasse.
GÅR FOR LANGT: Selv om vi enda ikke har funnet opp en eliksir som sikrer evig, dog forfallent, liv slik som i filmen "Døden kler henne", prøver vi fortsatt å bevare et langt yngre utseendet enn det som ofte er sannheten. Nå skal det likevel sies at hovedrolle-skuespillerinnene, Meryl Streep og Goldie Hawn, er to Hollywood-stjerner som virkelig har blitt eldre med både stil og klasse. Foto: FOTO: Stella Pictures

Men er det bare jeg som har lagt merke til at i utgangspunktet vakre damer ser ut til å blåse seg opp til de ligner en slags sexdukke?

Det er ikke meningen å snakke stygt om andre; man gjør for all del akkurat som man vil. Men begynner ikke ansiktet til Madonna og Meg Ryan å se unormalt store ut?

Som et par nikkedukker på dashbordet i bilen, hvor de spede kroppene sliter med å holde hodet i balanse.

Vi kan vel alle være enige i at det er én ting å ville løfte tunge øyelokk fordi de faktisk kommer i veien for synet. Derimot noe helt annet å ville se ut som en nystrøket skjorte. Alt med måte ser ut til å ha blitt lost in translation.

Bransjen må ta ansvar

Men så er det kanskje ikke så rart at kvinner føler på presset om å se yngre ut med alskens inntrykk fra reklame, media og filmbransjen. Det finnes alltid en ny mirakelmetode som garanterer en form for evig ungdom.

Vel, det fungerte ikke i 90-tallsfilmen Døden kler henne, og det fungerer ikke nå.

Vi blir alle eldre, og det er helt okay. Det er også lov å ville se ut som den beste mulige versjonen av seg selv, hva enn det måtte innebære.

Men én ting som garantert har 100 prosent feilmargin, er å konstant klage eller bekymre seg over smilerynker, slappere hud eller forandret hudtekstur. De er jo tross alt bare bevis på at man lever.

Les også:

Vi ba kjemiprofessoren om å sjekke 21 sjampoer

Denne tabben kan koste deg jobben

Knyttneve-trikset får deg til å vaske riktig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning