DIY - Stylingvideo: Jeans for deg med former

Jakten på den perfekte jeansen

Ok, så er den perfekte jeansen utrolig vanskelig å finne - men Tove har noen tips til å gjøre jobben litt enklere i det minste.

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Å lete etter den perfekte jeansen er ikke bare bare.

Det er mye som skal stemme for at den sitter helt som vi vil, men det er ingen tvil om at jeans er en av de viktigste plaggene i garderoben vår.

Den skal sitte perfekt

Spesielt i Norge er jeansen så viktig fordi den er tykk og holder kulda noenlunde unna, uten at vi bare ser polstra ut - så det liker vi.

Men hvorfor skal det være så vanskelig å finne en som sitter fint både rundt låra og i livet?

Vel, delvis er det mange produsenter som lager jeans ment for en snever målgruppe og delvis burde vi bli flinkere til å prøve forskjellige merker, størrelser og passformer.

Tør å prøve slim-fit jeans

Selv om en slim-fit jeans ikke så ut på oss for fem år siden, blir du nok overrasket over hvor mye bedre de sitter i dag.

Med høye liv, litt stretch og en fin vask kan faktisk disse smale buksene forlenge og formindre og ikke bare forkorte og forstørre som mange er redde for.

FAVORITTEN: 1. Blå Jeans fra Kappahl XLNT str. 44-54 (kr 499), 2. Tara Stud Jeans fra Vivikes str. 36-46 (kr 499), 3. Stenvaska Jeans fra Lindex Generous (kr 399), 4. Hightwaisted Jeans fra Ellos str. 34-52 (kr 399), 6. Tara Jeans fra Vivikes str. 36-46 (kr 499).
FAVORITTEN: 1. Blå Jeans fra Kappahl XLNT str. 44-54 (kr 499), 2. Tara Stud Jeans fra Vivikes str. 36-46 (kr 499), 3. Stenvaska Jeans fra Lindex Generous (kr 399), 4. Hightwaisted Jeans fra Ellos str. 34-52 (kr 399), 6. Tara Jeans fra Vivikes str. 36-46 (kr 499). Foto: FOTO: Produsentene og Tove Eggen.

Favorittjeansen

Første steg er å finne hvilken jeansform og farge vi liker aller best.

Når dette er på plass, så kan vi våge oss ut i litt mer utrådd jeans-terreng og prøve ut alt fra studs til sterke farger, og til og med boyfriend-jeansen skal vi endelig få til å sitte som jeg viser i videoen over.

Så hva er favorittjeansen? Vel, for meg er det den som sitter høyt i livet, og har en farge som passer til resten av garderoben min så den kan styles både til jobb og til fest. Det er også viktig at den holder seg på plass i livet, viser frem litt former og ikke gjør rompa no særlig større enn den allerede er.

Den er en slim-fit jeans, selv om den lett også kunne ha vært boot-cut. Men akkurat denne, som jeg viser i videoen over, sitter så fint i leggene uten å stramme alt for mye at de fungerer like fint til sneakers som til platåsko.

Favorittjeansen burde være den du ikke trenger å justere på i løpet av dagen, men den skal ikke være så trang at den kutter av all blodsirkulasjon heller.

Det høres kanskje banalt ut, men det er rett og slett så enkelt at den bukse som får deg til å si "wow, nå så jeg bra ut!" - er buksa for deg; man må bare finne den først.

Hvilken passform kler deg?

MØRKE JEANS: 1. Sort Capri Bukse fra Kappahl EXLNT str. 44-54 (kr 399), 2. Mørk Jeans med kamuflasjeprint fra Lindex Generous (kr 499), 3. Capribukser Sort  fra HM+ str. 44-54 (kr 249), 4. Stretchjeggings Alva fra Ellos str. 42-62 (kr 249), 5. Mørk Boyfriend Jeans fra Zara str. 34-44 (kr 559), 6. Gråslitt Skinny-Jeans fra Lindex Generous (kr 499).
MØRKE JEANS: 1. Sort Capri Bukse fra Kappahl EXLNT str. 44-54 (kr 399), 2. Mørk Jeans med kamuflasjeprint fra Lindex Generous (kr 499), 3. Capribukser Sort fra HM+ str. 44-54 (kr 249), 4. Stretchjeggings Alva fra Ellos str. 42-62 (kr 249), 5. Mørk Boyfriend Jeans fra Zara str. 34-44 (kr 559), 6. Gråslitt Skinny-Jeans fra Lindex Generous (kr 499). Foto: FOTO: Produsentene og Tove Eggen.

Dette er den vanskeligste delen ved jeans, spesielt fordi vi ofte eliminerer de formene vi tenker at IKKE passer til oss istedenfor å prøve flere.

De mest brukte uttrykkene innen passformer er:

  • High Waist - som passer til de aller fleste, men burde ikke gå lenger opp enn til rett under navelen. Denne forlenger spesielt ben og gir en slankere siluett
  • Low Waist - er fin hvis man har en kort overkropp, men kan være ubehagelig hvis man er fyldig over mage og rompe
  • Slim Fit - er smal i hele lengden, men ikke for stram heller. Gir et fint løft til rompa så lenge midjen er høy. Burde gå helt ned til gulvet, eller stoppe ved det smaleste stedet på ankelen
  • Skinny Fit - en strammere utgave av Slim Fit og ofte i tynnere stoff. Kan nærmest brukes på samme måte som tights, og kan med hell brukes sammen med tunika eller større overdeler. Noen kan få cellulitter og ujevnheter i huden til å komme frem - så pass på at du sjekker den i flere speil og lys
  • Boot Cut - går noe utover fra knærne og ned slik at de kan brukes over støvletter, men er også supre for å skape fine og myke former. De skjuler også leggene, men det er viktig at de er lange nok og går helt ned til gulvet. Kan brukes med både høye og lave sko og for lange ben er det best at den er høy i livet
  • Flare Cut elller Sleng - svinger seg ut fra knærne og ned og gir både ekstra former og gir en referanse til 70-tallet. Passer til alle, men hvis du er ekstra lav er disse best når de sitter relativt stramt
  • Boyfriend Jeans - er ikke ment til å få frem de med feminine former, men er utrolig behagelig og bare en kul form for jeans. Passer veldig godt inn i motebildet, men man må la bekymringer for rompe og form ligge på hylla. Er du litt ekstra fyldig over mage, er det topp men en som går høyt opp i livet og har flere knapper som strammer litt inn. Jeansen kan med hell rulles oss for å vise litt av ankelen som gir en smalere siluett

De mest kledelige

På generell basis så er High Waist med Slim Fit eller Boot Cut den enkelste og mest flatterende passformen å bruke. Sammen så gir disse en forlengelse av bena, løft til rompa og en fantastisk siluett.

Husk også på at jeansen forandrer seg etter hvordan du styler resten av antrekket, og man kan balansere kroppsfasongen ved å trekke fokuset oppover hvis man syns leggene kommer for tydelig frem, eller legge fokuset på sko hvis man syns hofter er for prominente.

PATCHWORK-JEANS: 1. Paisley Printed Slim Fit Jeans fra Zara str. 34-44 (kr 559), 2. Patchwork Jeans fra Zara str. 34-44 (kr 559), 3. Jeans fra HM+ str 44-54 (kr 399), 4. Slim-fit jeans fra Lindex Generous (kr 499), 5. Skinny-Jeans med sidedatlj fra Lindex str 26-33 i livet (kr 399), 6. Patchwork Jeans fra Lindex Generous (kr 499).
PATCHWORK-JEANS: 1. Paisley Printed Slim Fit Jeans fra Zara str. 34-44 (kr 559), 2. Patchwork Jeans fra Zara str. 34-44 (kr 559), 3. Jeans fra HM+ str 44-54 (kr 399), 4. Slim-fit jeans fra Lindex Generous (kr 499), 5. Skinny-Jeans med sidedatlj fra Lindex str 26-33 i livet (kr 399), 6. Patchwork Jeans fra Lindex Generous (kr 499). Foto: FOTO: Produsentene og Tove Eggen.

En feminin bluse sammen med en boyfirend jeans er også et ypperlig stylingtriks for å skape kontraster, og mykne opp passformen til jeansen. Man trenger ikke å låse seg til én stil per jeans, men heller leke seg med flere looker så man får best utnytte av buksa.

På Instagram

Er du på Instagram? Det er vi!

Ta bildet av deg selv der du tester ut en av lookene som Tove har vist på Klikk Motes videoer!

Hashtag bildet ditt med #klikkmote, så kan vi se bildene dine!

Følg makeupartist Tove Eggen på Instagram: iknowthatmagazine

Følg redaksjonssjef for Klikk Mote, Cecilie Eggen: cecilieeggen

Mørk jeans vs lys jeans

I fargeverden så er det slik at mørkt skjuler eller trekker tilbake, mens lyse farger fremhever og setter fokus. Så hvis man er ute etter en slankere form, så er helt klart mørke blå, mørke går eller sorte jeans det beste.

Men man kan også bruke de to tonene sammen for å gi en ekstra skulpturende effekt til bena. Det er nettopp derfor stenvaskede jeans er så populære. Ikke bare fordi noen har bestemt at de er kule, men fordi de faktisk gjør bena smalere. Når ytterkantene på jeansen er mørkere, men midten blir gradvis lysere så forminsker man hofter og trekker fokuset mot midten og ned langs jeansen til knærne. Dette har en fantastisk slankende effekt, samtidig som det gjør jeansen litt mer spennende.

Men det betyr ikke at man må holde seg unna lyse jeans bare fordi man har litt ekstra former. Hvis man vil gå for en helt hvit jeans for eksempel, så er disse ypperlige med litt boot cut og et høyt liv. Pass på at stoffet ikke er for tynt, og at den har strammende effekter over mage og rumpe for et fint løft.

BOOTCUT: 1. Vintage flare fra Levi's str. 25-31 i livet (kr 1095), 2. Saddle Up Jeans fra Lee str 24-31 (kr 799), 3.Bootcut Jeans fra Lindex str 27-34 i livet (kr 399), 4. Ocean Jeans fra Savannah Nelly.no str. 26-32 i livet (kr 699), 5. Slimt-fit Jeans med litt flair fra Zizzi Jeans Ellos str. 42-54 (kr 899), 6. Bootcut Jeans Anna fra Ellos str. 36-56 (kr 99 Salg!).
BOOTCUT: 1. Vintage flare fra Levi's str. 25-31 i livet (kr 1095), 2. Saddle Up Jeans fra Lee str 24-31 (kr 799), 3.Bootcut Jeans fra Lindex str 27-34 i livet (kr 399), 4. Ocean Jeans fra Savannah Nelly.no str. 26-32 i livet (kr 699), 5. Slimt-fit Jeans med litt flair fra Zizzi Jeans Ellos str. 42-54 (kr 899), 6. Bootcut Jeans Anna fra Ellos str. 36-56 (kr 99 Salg!). Foto: FOTO: Produsentene og Tove Eggen.

Bruk også resten av stylingen til å fordele fokus over hele kroppen, og en stor statement veske er fin for å bryte opp formene.

Farger er lov

Vi ser veldig mye fargede jeans i motebildet om dagen, og det er helt topp da vi igjen kan tilføre mye lekenhet til stylingen og utrykke forskjellige sider ved vår egen personlighet.

Mange er redde for fargede jeans, på lik linje som lyse jeans, men her er det bare å kjøre på med riktig styling på resten av antrekket for å balansere ut looken.

De enkleste fargede jeansene er de som har en capriform. Det vil si at de har en slim fit, men stopper rett ved det tynneste stedet på ankelen. Dette er både flatterende for bena generelt, men gjør også området med farge mindre så det er litt lettere å svelge.

Bruk gjerne ton-i-ton, eller en nøytral og ensfarged overdel hvis du virkelig vil at fargen skal få styre antrekket. Men hvis du syns det kan bli for mye av det gode, er det best å jobbe med flere lag i overdelene som gjerne kan ha print og andre farger. Skoene kan også få være i fokus, og sammen med accessories som veske, smykker eller hatt balansere disse antrekket fint ut.

FARGER ER LOV: 1. Capri Blå Bukse fra Kappahl EXLNT str. 44-54 (kr 299), 2. Capribukser fra HM+ str. 44-54 (kr 199), 3. Grønne Jeans fra Lindex Generous (kr 399), 4. Oransje Capri fra ZJ Jeans str. 42-50 (kr 699), 5. Farget Capribukse fra Lindex Generous (kr 399), 6. Capribukser Rosa fra HM+ str. 44-54 (kr 199).
FARGER ER LOV: 1. Capri Blå Bukse fra Kappahl EXLNT str. 44-54 (kr 299), 2. Capribukser fra HM+ str. 44-54 (kr 199), 3. Grønne Jeans fra Lindex Generous (kr 399), 4. Oransje Capri fra ZJ Jeans str. 42-50 (kr 699), 5. Farget Capribukse fra Lindex Generous (kr 399), 6. Capribukser Rosa fra HM+ str. 44-54 (kr 199). Foto: FOTO: Produsentene og Tove Eggen.

Ferdig!

Så mine aller beste råd når det kommer til jeans er egentlig rett og slett å ikke gi opp!

Prøv forskjellige pass-former som du kanskje ikke har begitt deg ut på før, og det samme gjelder merker og størrelser. Det spiller jo egentlig ingen rolle hvilken størrelse som er påsydd bak, det viktigste er at den passer.

Enhver jeans vil også vie seg ut ved bruk, så ikke gå for de største størrelsene heller. Litt stretch er bra, men for mye vil føre til konstant jeans-støveldans som jeg kaller det. Hvor vi febrilsk trekker i beltehemmene og sparker beina fremover for å dra opp buksa hvert femte minutt.

Håper at du likte videoen som ligger helt øverst her, og at du fikk litt ny giv og inspirasjon til å finne den perfekte jeansen.

Husk at jeg lager video om sminke og mote her på KLIKK MOTE hver tirsdag og fredag, men du kan også følge meg på bloggen iknowthatmagazine.blogg.no og pass på at du liker Facebook siden vår for daglige artikler om sminke, mote og helse.

BOYFRIEND JEANSEN: 1. Boyfriend Jeans fra Zara str. 34-44 (kr 399), 2. Slim Boyfriend Jeans fra Zara str. 34-44 (kr 399), 3. Boyfriend Jeans med destress fra H&M str. 24-36 i livet (kr 399), 4.Realxed Jean fra Lindex Generous (kr 399),  5. Boyfriend Jeans fra H&M str. 24-36 i livet (kr 399) 6. Boyrfriend Jeans Kajsa fra Ellos str. 42-60 (kr 399).
BOYFRIEND JEANSEN: 1. Boyfriend Jeans fra Zara str. 34-44 (kr 399), 2. Slim Boyfriend Jeans fra Zara str. 34-44 (kr 399), 3. Boyfriend Jeans med destress fra H&M str. 24-36 i livet (kr 399), 4.Realxed Jean fra Lindex Generous (kr 399), 5. Boyfriend Jeans fra H&M str. 24-36 i livet (kr 399) 6. Boyrfriend Jeans Kajsa fra Ellos str. 42-60 (kr 399). Foto: FOTO: Produsentene og Tove Eggen.

Les også:

Slik vasker du jeansen din

Følg oss på Facebook!

Unngå disse ingrediensene: Gir deg kviser, rynker og allergi

Du vasker undertøyet ditt for ofte

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning