DIY- Stylingvideo: De fineste julebordkjolene

I år bruker du kjole på julebordet

Vi nordmenn er glade i julebord, men for mange blir stresset rundt det å finne det perfekte antrekket en uhyggelig opplevelse...

Foto: Picasa
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Vi har alle vært der, uansett størrelse - i et lite og varmt prøverom med dårlig luft og tissetrengt blære.

Dagen vi skulle kose oss med shopping og finne det perfekte julebord-antrekket har brått blitt en nedtur etter å ha prøvd en haug med klær som bare ikke funker.

Enten er størrelsene helt feil, eller så synes vi kanskje ikke plaggene fungerer godt nok til et julebord. For man skal jo pynte seg, men vil helst unngå å se ut som et pynta juletre.

Kjoler er for alle

Mange spør seg nok: "Kan jeg bruke kjole?". Spesielt får jeg det spørsmålet fra jenter som har samme klesstørrelse som meg, rundt 48/50.

Sannheten er at den perfekte kjolen ofte kan gjøre underverker for oss i såkalte plussize-størrelser .

Først og fremst kan de være med på å forme kroppen vår, uten å endre på den, slik at selvtilliten stiger et par hakk - og det finnes vel ingen plagg som er så feminine som kjoler.

Det er lov å ville føle seg feminin - selv om mange i store størrelser har lett for å tenke at det blir for mye dill-dall.

Kjolelengden er avgjørende

Hvis du, som meg, har en god del ekstra rundt mage, så trenger vi ikke skjule dette med store og posete kjoler. Det vil faktisk bare gjøre at du ser større ut enn det du egentlig er.

Men en fin måte å balansere ut formene med, er å vise litt ben. Det gjør ikke noe om leggene er litt bredere enn venninna eller søsteren din - få de frem og se hvordan du nå kan bruke strammere kjoler.

Jeg mener ikke at kjolen trenger å sitte åletrangt, men å få frem formene dine - uansett hvor små eller store de er, er alltid fint.

Som oftest er det perfekte stedet for en kjole å stoppe et sted mellom midten av lårmusklene og rett før kneet. Da får rumpa et løft, bena får vist sin lengde - og du trenger ikke bekymre deg for om kjolen er for kort.

KLASSIKERNE: Den lille sorte kjolen er den perfekte julebordkjolen, og sammen med hvitt blir den enda mer klassisk. Style den gjerne opp med smykker, i både gull og farger. I år har vi lov til å bade oss i overdådige øredobber og ekstravagante statementsmykker - så utnytt sjansen og kos deg med trendene. Peplumkjole fra Zizii str. M (kr 799), Hvit og sort kjole fra Zizzi str. L (kr 699), Helsort kjole fra Zizzi str. M (kr 699).
KLASSIKERNE: Den lille sorte kjolen er den perfekte julebordkjolen, og sammen med hvitt blir den enda mer klassisk. Style den gjerne opp med smykker, i både gull og farger. I år har vi lov til å bade oss i overdådige øredobber og ekstravagante statementsmykker - så utnytt sjansen og kos deg med trendene. Peplumkjole fra Zizii str. M (kr 799), Hvit og sort kjole fra Zizzi str. L (kr 699), Helsort kjole fra Zizzi str. M (kr 699). Foto: FOTO: Tove Eggen

Lek deg med trendene

I år er det utrolig mange kjoler å velge mellom. Ladylike-stilen fra 50-tallet ser vi mye til, samtidig som den klassiske Little Black Dress har fått seg en gjenopplivning.

I tillegg ser vi mye store blomster, en trend som kommer til frem til sommeren 2014, så disse kjolene er gode investeringsplagg som du kan bruke lenge.

En tradisjonell julebordkjole har kanskje noen paljetter på seg, glitter og strass er også vanlig, men det betyr ikke at man må bruke dette.

Jeg liker å gå for de kjolene jeg enkelt kan style til andre fester også. Ofte kjøper man en veldig ekstravagant julebordkjole, som man ender opp med å kun bruke til det - eventuelt også til nyttårsaften.

Derfor er det fint å se etter materialer som er enkle å bruke til så mangt, som jersey, bomull, polyester, elastane og til og med strikk.

Farger er lov

JULEFARGER: Mange tenker det fort blir for klisjé å bruke farger forbundet med jul, men det finnes et hav av røde og grønne farger som passer ypperlig til jul. Spesielt sammen med lekne smykker i gull, blir du kveldens dronning! Helrød kjole fra Kappahl xlnt str. 50 (kr 499), Grønn kjole fra Zizzi str. M (kr 250 salg), Blomstrete kjole fra Lindex Generous str. XL (kr 299).
JULEFARGER: Mange tenker det fort blir for klisjé å bruke farger forbundet med jul, men det finnes et hav av røde og grønne farger som passer ypperlig til jul. Spesielt sammen med lekne smykker i gull, blir du kveldens dronning! Helrød kjole fra Kappahl xlnt str. 50 (kr 499), Grønn kjole fra Zizzi str. M (kr 250 salg), Blomstrete kjole fra Lindex Generous str. XL (kr 299). Foto: FOTO: Tove Eggen

Julebordfesten er faktisk en genial anledning for å dra frem litt mer farger, og selv om grønt og rødt fort kan bli klisjéplagg, så gjelder det å finne den perfekte fargen.

Gå for en dyp tone, eventuelt helt på andre enden av skalaen i en veldig klar farge. Da forbindes ikke fargen nødvendigvis direkte med jul, og hvem av oss har vel ikke alltid drømt om den perfekte røde kjolen?

Men alle andre farger som lilla, blå og til og med rosa kan fungere veldig godt sammen med jordtonene som bronze, kobber og andre metalliske farger.

Styr unna sommerkjoler

I videoen over viser jeg flere kjoler som både er perfekte, i mine øyne, denne jula, men også et par som jeg ikke synes er like heldige.

Man kan jo ikke si at noe er ulovlig på julebord, men selv mener jeg at for sommerlige kjoler ofte blir feil. Det samme gjelder for store og posete kjoler, samt dyreprint.

Det både krasjer litt med temaet for kvelden, og kan ha en uheldig effekt på looken.

La beina stråle

Skal man først bruke strømpebukser, er min personlige mening at den sorte typen med så høy denier som mulig, det aller mest komfortable å gå med.

IKKE HELT JUL: Selv om disse kjolene er fine i seg selv, og kan brukes på forskjellige måte - så skriker de ikke akkurat "julebord". Styr unna kjoler som blir for store, for sommerlige og minner for mye om dyreprint. Men til syvende og sist - bruk klærne som du selv digger og føler deg komfortabel i!
IKKE HELT JUL: Selv om disse kjolene er fine i seg selv, og kan brukes på forskjellige måte - så skriker de ikke akkurat "julebord". Styr unna kjoler som blir for store, for sommerlige og minner for mye om dyreprint. Men til syvende og sist - bruk klærne som du selv digger og føler deg komfortabel i! Foto: FOTO: Tove Eggen

Men det er faktisk lov å gå med bare legger, selv om vintern er i full gang.

Ok - bare legger ute på gata ser like lurt ut som det er, men det er da lov å tre på seg en tights på vei til festen, og raskt skifte til noe annet så fort du kommer innendørs?

Julebordfester har jo en lei tendens til å bli rimelig opphetede uansett, så det skal nok ikke stå på det.

Er par gode triks for å sikre flotte ben er:

Så da er det bare å glede seg til årets julebordsesong, og rop ut i kommentarfeltet hvis dere vil ha flere julebordantrekk-tips. For eksempel om alternativer til kjole eller hvilke skjørt som er finest i år!

Les også:

Så fin ble Thea (31) etter en skikkelig makeover

Kvinners største hårtabbe

Dette skjedde da hun tok rømme i håret

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning